Štýlový Microsoft Surface Laptop je novým prírastkom v rodine Surface. K úspechu ho predurčuje elegantný dizajn, dlhá výdrž batérie i prijateľná cena.

Softvérový kráľ na včerajšej prezentácii v New Yorku potvrdil očakávané dohady a okrem novej softvérovej platformy Windows 10 S, oficiálne predstavil aj nový hardvér. Ide o notebook nazvaný jednoducho Laptop, pričom narozdiel od svojich starších súrodencov z modelovej rady Surface nedisponuje odoberateľnou klávesnicou. Jeho telo je zhotovené z hliníkovej zliatiny a zužuje sa, podobne ako konkurenečné MacBooky, od 14,47 mm až do 9,9 mm v najtenšej časti. S rozmermi 308 × 223 mm a hmotnosťou len 1,25 kg je skutočne kompaktným a elegantným kusom hardvéru.

Dotykový displej prichádza s uhlopriečkou o veľkosti 13,5″ s pomerom strán 3:2 a rozlíšením 2 256 × 1 504 pixelov, čo znamená jemnosť tesne nad 200 ppi. Displej vie spolupracovať aj s populárnym perom Surface Pen a je chránený odolným sklom Gorilla Glass 3.

V základnej konfigurácii môžeme nájsť v útrobách novinky procesor Intel Core i5, grafický čip Intel HD 650, 4 GB pamäte RAM a 128GB SSD. Prémiová verzia je vybavená výkonnejším procesorom Intel Core i7 s grafickým čipem Intel Iris Plus Graphics 640, až 16 GB pamäťou RAM a 512 GB, respektíve 1 TB SSD. Pri nej sa Microsoft pochválil, že bude až o 50% rýchlejšia ako konkurenčný MacBook Air. Rýchlosti určite pomôže aj nový operačný systém Windows 10 S. Ide o akúsi odľahčenú verziu Windowsu, na ktorej budú vedieť bežať iba aplikácie či hry oficiálne dostupné cez Windows Store. Časom bude možný aj upgrade na plnohodnotný Windows 10 Pro.

Jednou z hlavných výhod čerstvo predstavenej novinky má byť výdrž batérie. Microsoft sľubuje až 14,5 hodín na jedno nabitie. Na prvý pohľad zaujme aj inovatívna klávesnica, ktorá kombinuje kov, plast a efektnú látku (alcantara). Nechýba jej podsvietenie a plusom je aj nízky zdvih (iba 1,5 mm). Surface Laptop má priniesť tiež pomerne slušný zvuk, ktorého garanciou je certifikácia Dolby Audio. Samotné reproduktory viditeľné nie sú a umiestnené sú pod klávesnicou.

V oblasti konektivity je miernym sklamaním absencia USB – C. Prítomné je iba USB vo verzii 3.0, Display Port a 3,5 mm jack konektor. Bezdrôtovo sa s notebookom spojíte prostredníctvom Wi–Fi 802.11ac či Bluetooth 4.0 LE.

Jedným z lákadiel má byť aj balík pre produktivitu Office 365, ktorého ročné predplatné je v cene Laptopu. Novinka sa začne predávať už 15. júna s cenou na úrovni 999 dolárov. Dostupná bude v 4 farebných prevedeniach: Platinum, Burgundy, Cobalt Blue a Graphite Gold.

Detailne zo všetkých možných uhlov si môžete Surface Laptop pozrieť na oficiálnom prezentačnom videu, ktoré spracovaním nápadne pripomína marketingové videá od úhlavného konkurenta s logom nahryznutého jablka.