Konkurencia nespí, nemôže ani Microsoft.

Spoločnosť Microsoft pracuje na úplne novej verzii systému Windows, ktorá bude určená aj pre zariadenia s dvomi obrazovkami a prenosné počítače, ktoré budú podobné Chromebookom. Zdroje informujú, že Microsoft zjednoduší používateľské rozhranie operačného systému Windows. Príchod tejto verzie OS by mohol byť predstavený čoskoro, pričom toto predstavenie je úzko späté aj s pokrokom ďalších výrobcov hardvéru, hlavne čipov.

Spoločnosť Intel už vyzvala OEM výrobcov, aby vytvorili novú kategóriu hardvéru, pozostávajúcu z prenosných počítačov s dvojitou obrazovkou alebo skladateľných displejov. V každom prípade chce, aby bol systém Windows Lite / CORE OS / Santorini, už pripravený na moment predstavenia týchto zariadení.

Koncept prvého dvoj-displejového zariadenia od Microsoftu

Cesta, ktorú Microsoft zvolil v roku 2017 a čomu sa vtedy hovorilo Core OS a neskôr Windows Lite (OS má byť menej náročný ako Windows 10 pre ARM, aby mohol konkurovať Chrome OS), teraz nesie označenie Santorini (môže ísť o kódové označenie). Niektoré zdroje sa domnievajú, že Microsoft nechce, aby sa nový OS zapísal ako Windows Lite, pretože by to mohlo pripomínať, že ide o niečo menejcenného oproti Windows 10.

Spočiatku by sa spoločnosť Microsoft mohla zamerať na zariadenia s dvomi obrazovkami, ale pôvodný plán bol konkurovať Chromebookom. Technologický gigant sa už raz pokúsil s Windows 10 S, obmedziť operačný systém iba na používanie aplikácii z Microsoft Store, ale nedopadlo to tak, ako dúfal. Novým prístupom, by tak bolo možné poskytnúť niečo oveľa jednoduchšie.

Zatiaľ nevieme, kedy by mal Microsoft nový systém predstaviť. Spoločnosť experimentuje s touto ideou už niekoľko rokov. Je to spôsobené hlavne rastúcou popularitou systému Chrome OS od Googlu, najmä v študentskom prostredí. Microsoft na začiatok mája pripravuje svoju výročnú konferenciu a práve tam by bola vynikajúca príležitosť na odhalenie jej stratégií do ďalších mesiacov. 

Zdroj: AndroidPit

Prečítajte si aj:

Čo je to Windows Core OS a prečo bude mať aj komponenty s otvoreným zdrojovým kódom?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.