Čo potrebujete pre rýchle rozposielanie stoviek miliónov kópii Windows 10? Poriadne rýchlu internetovú linku!

Microsoft svoj nový operačný systém Windows 10 chce do dvoch rokov dostať do viac ako jednej miliardy zariadení. Práve dnes, kedy došlo k jeho oficiálnemu vydaniu, sa však dá očakávať najväčší záujem u tých, ktorí plánujú upgrade zo starších verzií Windows.

Už v priebehu utorka sa niektorým používateľom začali automaticky sťahovať inštalačné súbory v predstihu a ukladali sa do skrytého priečinku $Windows.~BT (ten je umiestnený zvyčajne v koreni jednotky C). Microsoft pri tom už včera dosiahol dátového toku 10 Tb/s. Len pre porovnanie, to už bolo viac, než obvykle dosahujú tie najväčšie streamingové prenosy (napríklad nedávne prenosy z predstavenia noviniek Apple dosiahli prenosu 8 Tb/s).

Pre dnešok a nasledujúce dni sa očakáva ešte väčší nápor a Microsoft si na rozsiahlu distribúciu niekoľko GB veľkého inštalačného balíku rezervoval pásmo schopné pretlačiť 40 Tb dát za sekundu (5 TB/s). K rezervácii došlo u tých najväčších sietí pre rozposielanie obsahu (označujú sa skratkou CDN – Content delivery network). Ide predovšetkým o siete spoločností Akamai, Limelight Networks, Level 3 EdgeCast, pričom s ich servermi sa obvykle nevedomky stretávame napríklad pri sťahovaní aktualizácii či pri inej veľkej distribúcii dát.

Akamai-1_nowat

Jedno z monitorovacích stredísk spoločnosti Akamai, ktorá sa stará o 15 až 30 % internetového dátového toku na svete

Z tohto hľadiska by tak malo ísť o vôbec najväčšiu distribúciu konkrétneho obsahu v histórii internetu. Obzvlášť vo veľkých mestách s miliónmi obyvateľov možno niektorí internetoví poskytovatelia dosiahnu maximálne vyťaženie svojich liniek a ich používatelia môžu pocítiť problémy. Zatiaľ však všetko nasvedčuje tomu, že prenos prebieha bez problémov. My sme každopádne pri sťahovaní Windows pomocou samostatnej utility nezaznamenali žiadne problémy a celý obraz ISO sa sťahoval stabilnou rýchlosťou 5 MB/s, teda na úplnom limite našej linky.

 

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.