Koncom januára 2016 sme vám avizovali poslednú možnosť, zachovať si pôvodný bezplatný úložný priestor v službe OneDrive 15 GB + 15 GB, ako bonus za zálohovanie fotografií z vášho zariadenia.

Dnes Microsoft informoval a upozorňoval používateľov, že začína zavádzať nové zmeny v ich úložisku.

V novembri sme oznámili zmeny vo veľkosti ukladacieho priestoru, ktorý používatelia Onedrivu dostávajú bezplatne a v tom, čo je súčasťou predplatného služieb Office 365 Home, Personal a University. Tieto zmeny sa práve začínajú zavádzať a chceme si byť istí, že máte všetky potrebné informácie o tom, čo sa mení a čo máte urobiť“

Bezplatné úložisko už nemá pôvodnú kapacitu 15 GB, ale iba 5 GB, čo je slušný pokles a mnohí používatelia sa týmto zmenám určite nepotešili. Používateľov, ktorí stihli požiadať o avizované zachovanie pôvodného úložiska 15 GB + bonusového priestoru za zálohovanie fotografií 15 GB, by sa tieto obmedzenia podľa informácií nemali týkať.

Vyjadrenie Microsoftu k týmto zmenám

„Bolo to ťažké obchodné rozhodnutie, ktoré prišlo s dôkladnou analýzou a zamyslením. Tieto typy rozhodnutí však nikdy nie sú jednoduché. Naše limity bezplatného ukladacieho priestoru boli priveľké a chceme sa sústrediť na poskytovanie priestoru vysokohodnotnej produktivity a spolupráce, ktoré sú prínosné pre väčšinu našich používateľov. Ak by sme pokračovali v aktuálnych ponukách, nedokázali by sme udržať náš rast a dodávať spoľahlivé služby, s ktorými počítate. Tieto zmeny boli potrebné, aby sme zabezpečili, že budeme môcť naďalej ponúkať pripojené a inteligentné služby, ktoré poskytujú možnosti spolupráce“

Zmeny, ktoré sú zavedené sa týkajú každého nového používateľa OneDrive, ale aj tých, ktorí nepožiadali o zachovanie pôvodného úložiska. Veľkou zmenou je aj zrušenie neobmedzeného ukladacieho priestoru pre predplatiteľov služieb office 365, ktorý bude nahradený obmedzením na 1 TB.

Limit ukladacieho priestoru pre všetky bezplatné kontá OneDrive bude 5 GB. Ak máte momentálne bezplatné konto s limitom ukladacieho priestoru 15 GB, tento limit sa zníži na 5 GB. Všetky nové bezplatné kontá budú mať 5 GB ukladacieho priestoru. Pre bezplatné kontá sa okrem toho ukončí poskytovanie bonusového ukladacieho priestoru s veľkosťou 15 GB na súbory z fotoaparátu.

Nový 50 GB plán nahradil naše predchádzajúce platené 100 GB a 200 GB plány. Už ďalej neplánujeme ponúkať neobmedzený ukladací priestor pre predplatiteľov služieb Office 365 Home, Personal alebo University. Odteraz budú tieto predplatné zahŕňať 1 TB ukladacieho priestoru vo OneDrive.“

POZNÁMKA : Ak už máte platené predplatné, ktoré nemá neobmedzený ukladací priestor, avizované zmeny neovplyvnia veľkosť vášho základného ukladacieho priestoru ani žiadny bonusový ukladací priestor, kým je vaše predplatné aktívne.

Výhodná ponuka pre používateľov bezplatného úložiska, ktorí majú v úložisku aspoň 5 GB obsahu – 1 TB  úložného priestoru na 1 rok zdarma s predplatným Microsoft 365 Personal.

„Ak ste používateľ bezplatnej verzie a máte viac ako 5 GB obsahu vo svojom OneDrive, dostanete e-mail s ponukou na potvrdenie bezplatnej 1-ročnej verzie služieb Office 365 Personal *, ktorá obsahuje 1 TB ukladacieho priestoru“

Váš aktuálny úložný priestor, využitie úložného priestoru a jeho platnosť si môžete skontrolovať na stránke Ukladací priestor v konte OneDrive.

Ak budete po zmenách presahovať bezplatný limit 5 GB, máte niekoľko možností, ako úložný priestor rozšíriť alebo zredukovať uložené súbory, aby nepresahovali nové kvóty.

  • Môžete si zakúpiť ďalší ukladací priestor. Môžete si predplatiť Office 365a získať 1 TB ukladacieho priestoru alebo si predplatiť plán OneDrivu +50 GB.
  • Môžete odstrániť určitý počet súborov zo svojho OneDrivu tak, aby ste sa dostali pod novú kvótu. Najjednoduchšie to môžete urobiť pomocou aplikácie OneDrive pre Windows alebo Mac. Po jej nainštalovaní môžete súbory alebo priečinky presunúť myšou z priečinka OneDrive do iného umiestnenia vo svojom počítači

Microsoft vo svojom vyhlásení hovorí aj o tom, čo sa bude diať, ak po zmenách v úložnom priestore budete presahovať bezplatný limit 5 Gb. Páči sa nám, že nie je násilný a necháva dostatok času na riešenia týchto obmedzení pre používateľov.

  • Ak ste používateľ bezplatnej verzie a máte viac ako 5 GB obsahu vo svojom OneDrive, dostanete e-mail s ponukou na potvrdenie bezplatnej 1-ročnej verzie služieb Office 365 Personal *, ktorá obsahuje 1 TB ukladacieho priestoru.
  • Ak nepotvrdíte túto ponuku, budete si musieť zakúpiť ďalší ukladací priestor alebo odstrániť niektoré súbory. V opačnom prípade 90 dní po prijatí prvého oznamu sa vaše konto zmení iba na čítanie.
  • Ak budete po týchto 90 dňoch prekračovať kvótu, stále budete mať prístup k svojim súborom počas 9 mesiacov. Budete ich môcť zobraziť a stiahnuť. Nebudete však môcť pridať nový obsah.
  • Ak budete prekračovať kvótu aj po 9 mesiacoch, vaše konto sa zablokuje. To znamená, že k obsahu vo svojom OneDrive nebudete mať prístup dovtedy, kým neprijmete opatrenie.
  • Ak neprijmete opatrenie ani po uplynutí ďalších 6 mesiacov, váš obsah sa môže odstrániť.

Všetkým novým používateľom bezplatného úložiska Microsoft OneDrive, nezostáva nič iné, len sa prispôsobiť novým zmenám. Mnoho konkurenčných cloudových úložísk, ponúka práve novo zavedenú bezplatnú veľkosť pre OneDrive 5 GB a tak máte možnosť sa rozhodnúť, nielen na základe ponúkaných veľkostí bezplatného úložiska, ale aj podľa ostatných parametrov a možností.

Zdroj : Microsoft

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE