Microsoft oznámil, že sa pripája ako platinový člen k Linux Foundation – nadácie, ktorá bola založená v roku 2000 a v súčasnosti poskytuje nástroje, školenia a konferencie, ktoré sa netýkajú len Linuxu, ale aj slobodného softvéru.

„Pravdepodobne to bude pre vás prekvapenie, keďže Microsoft nebol veľký fanúšik slobodného softvéru“ povedal výkonný riaditeľ Linux Foundation v súvislosti so spoločnou históriou s Microsoftom.  Všetko sa zmenil Satya Nadella, nový CEO Microsoftu.

V priebehu posledných rokov sa spolupráca Microsoftu s open source partnermi rozšírila. Kto by to bol povedal tak 10 rokov dozadu, že k niečomu takému dojde? Spomeňme napr. SQL Server, ktorý beží na Linuxe, open-source časti .NET platformy, či partnerstvo s Canonical (Ubuntu), Red Hat, či SUSE.  Taktiež Microsoft prispel k projektom, ktoré bežia pod záštitou Linux Foundation ako napr. Node.js, OpenDaylight, Open Container Initiative, či iniciatíva Open API.

linuxfoundation1_nowat

Za zmienku stoja aj ostatní platinoví členovia Linux Foundation, ktorí vkladajú čiastku 500,000 $ : Cisco, Fujitsu, HPE, Huawei, IBM, Intel, NEC, Oracle Qualcomm a Samsung. Google, Facebook a viac ako tucet ďalších významných open source partnerov sú zlatí sponzori.

Ako „bonus“ sa údajne stane John Gossman, architekt v tíme Azure, členom správnej rady Linux Foundation.

Či je toto zrovna teda najlepší krok, resp. udalosť, nie som si celkom istý, lebo vždy keď MS niekde vstúpi, tak to nedopadne celkom najlepšie. Hlavne na históriu, kedy sa MS snažil bojovať s open source projektmi.

Nechajme sa prekvapiť.

Zdroj: techcrunch.com

Značky: