Slúchadlá od Microsoftu sa dokázali odlíšiť a zaujať.

Keď Microsoft predstavil slúchadlá Surface Headphones, polemizoval som, či to má vôbec zmysel. Potrebujeme na trhu ďalšie slúchadlá a to od firmy, ktorá získala svoj úspech vývojom softvéru?

Microsoft je však presvedčený, že jeho rozhodnutie má zmysel a na trh uviedol druhú verziu slúchadiel Surface Headphones. V redakcii TOUCHIT ich testujem takmer mesiac a musím uznať, že nejde o tuctové slúchadlá, ktoré zapadnú v konkurencii. Surface slúchadlá prinášajú niekoľko atraktívnych vlastností, vďaka ktorým ma dokázali zaujať.

Surface Headphones 2 majú dizajn, ktorý sa na prvý pohľad výraznejšie neodlišuje od konkurencie. Prémiová konštrukcia s okrúhlymi slúchadlami zabezpečujú pohodlné nosenie a to aj počas dlhšieho používania a bez ohľadu na to, či sedíte v kancelárii, prechádzate sa alebo cestujete vlakom či v MHD.

Na dizajne oceňujem dôraz na minimalizmus. Surface Headphones nemajú žiadne výrazné dizajnové prvky, ktoré by pútali pozornosť. Vyzerajú obyčajne, nenápadne a to sa mi na nich páči. Pod správnym lomom svetla si všimnete logo Microsoftu – to je umiestnené na hlavovom moste nad oboma slúchadlami.

Microsoft Surface Headphones 2

Microsoft Surface Headphones 2. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Fyzické tlačidlá, dotykové plochy aj ovládanie otáčaním

Surface Headphones 2 sa mi nosili komfortne, avšak nedosahujú perfektnej ergonómie slúchadiel Sony WH-1000XM4. Dôvodom je už spomenutý okrúhly tvar slúchadiel – ten však má praktické využitie. Microsoft na obe slúchadlá umiestnil vonkajšie prstence, ktorých otáčaním môžete regulovať hlasitosť a upravovať mieru nastavenia aktívneho odhlučnenia. A toto je tak praktický a pohodlný spôsob ovládania, že to schová do vrecka všetky ostatné spôsoby.

Surface Headphones 2 ponúkajú celkovo tri rôzne ovládacie prvky. K dispozícii je napájacie tlačidlo a tlačidlo na vypnutie mikrofónov. Vonkajšie prstence na reguláciu hlasitosti a aktívneho odhlučnenia som už spomínal a posledným ovládacím prvkov je dotyková plocha na oboch slúchadlách. Pomocou nej je možné pozastaviť prehrávanie hudby, preskakovať medzi pesničkami alebo ovládať telefonické hovory.

V súvislosti s dotykovou plochou na oboch slúchadlách – párkrát som omylom pozastavil prehrávanie hudby, keď som naťahoval ruky a nechtiac som pri tom vykonal jemný dotyk s dotykovou plochou. Takisto si treba zvyknúť na spôsob poklepania. Sem-tam slúchadlá nezaznamenali dvojité poklepanie na preskočenie na ďalšiu pesničku, ktoré som vykonal, ale iba jeden dotyk na pozastavenie prehrávania.

Ovládanie pomocou vonkajších prstencov je rýchle, praktické a intuitívne

Výborná kvalita zvuku a prvotriedne aktívne odhlučnenie

Surface Headphones 2 využívajú 40 mm meniče a k zariadeniam ich môžete pripojiť pomocou 3,5 mm jacku alebo cez Bluetooth 5.0. Spárovanie so zariadením s Windows 10 je takmer okamžité vďaka funkcii rýchleho párovania. Bez problémov funguje aj prepojenie so smartfónmi a ďalšími zariadeniami so systémom Android a iOS.

Slúchadlá od Microsoftu podporujú audio kodeky SBC a aptX. Kvalitu reprodukcie zvuku chválim a v tomto smere sa môžu plnohodnotne porovnávať s konkurenčnými prémiovými slúchadlami. Pri používaní som ocenil dobré basy, ktoré však nie sú prehnané a tiež aj zreteľné podanie detailov pri počúvaní hudby.

Surface Headphones 2 ponúkajú výborné aktívne odhlučnenie zvuku a to až v 13 úrovniach. Prepínanie sa medzi jednotlivými úrovňami je veľmi citlivé a tak si pravdepodobne všimnete iba tri úrovne – slabé, stredné a vysoké aktívne odhlučnenie. K dispozícii je tiež režim, ktorý využíva mikrofóny na prepustenie okolitého hluku. Tento režim je vhodné používať v situáciách, kedy sa chcete rozprávať s niekým iným.

Surface Headphones 2 zaujmú aj pribaleným obalom na ich prenášanie – ten je nezvyčajne tenký

Pripojenie k dvom zariadeniam súbežne si zaslúži pochvalu

Slúchadlá ponúkajú výdrž na jedno nabitie na úrovni 18,5 hodiny. Oceňujem, že pri každom zapnutí vám oznámia aktuálny stav batérie v hodinách a takisto aj názvy zariadení, ku ktorým sú pripojené. Je to praktické a okamžite tak máte prehľad o tom, či si ich budete musieť nabiť alebo nie. Samotné nabíjanie zabezpečuje USB-C port, úplne nabitie trvá 2 hodiny. K dispozícii je tiež rýchle nabíjanie – 5 minút nabíjania vám umožní používať slúchadlá počas nasledujúcej hodiny.

Na Surface slúchadlách som si obľúbil aj výborné pripojenie k viacerým zariadeniam súčasne. Túto funkciu dnes považujem za nevyhnutnosť a Surface Headphones 2 ju zvládli na jednotku. Slúchadlá sa po zapnutí automaticky pripoja k zariadeniam, ktoré sú k dispozícii a ku ktorým boli pripojené pri poslednom vypnutí. Následne prehrávajú zvuk z prioritného zariadenia – teda z toho zariadenia, z ktorého pustíte zvuk ako z prvého.

Ak budete púšťať zvuk aj z druhého zariadenia, Surface Headphones 2 nebudú preskakovať medzi oboma zdrojmi. Naďalej budú prehrávať audio z prioritného zariadenia a až, keď vy zvuk pozastavíte, sa automaticky prepnú na druhý zdroj zvuku. Toto riešenie sa mi páči, neustále prepínanie sa medzi zariadeniami v prípade Huawei FreeBuds Pro mi trochu vadilo.

Faktom je, že ak je pre vás dôležité používanie slúchadiel s dvoma zariadeniami súbežne – s počítačom s Windows 10 a mobilným zariadením, tak už iba z tohto dôvodu sa oplatí zvážiť Surface Headphones 2. Nepoznám žiadne iné slúchadlá, ktoré ponúkajú súbežnú konektivitu s dvoma zariadeniami v takej kvalite ako práve slúchadlá od Microsoftu.

Surface slúchadlá môžete ovládať pomocou aplikácie Surface Audio pre Windows 10 a aj pre Android a iOS

Verdikt

Surface Headphones 2 sa na Slovensku predávajú za 300 eur. V porovnaní s modelom Sony WH-1000XM4 sú lacnejšie o 80 eur, pričom ponúkajú takmer zrovnateľnú kvalitu reprodukcie zvuku a veľmi dobré aktívne odhlučnenie zvuku. S prihliadnutím na cenu a tieto parametre – Surface slúchadlá majú potenciál zaujať.

Na slúchadlách od Microsoftu som si počas testovania obľúbil intuitívne a pohodlné ovládanie a tiež aj skvelé pripojenie k dvom zariadeniam súbežne. Vďaka tejto funkcii som Surface Headphones rád používal v redakcii počas práce. Neskôr som ich však začal používať aj pri cestovaní do a z redakcie a ani v prípade takéhoto používania nemám výhrady. V MHD som ocenil výborné aktívne odhlučnenie zvuku.

Surface Headphones 2 môžete využiť aj v kombinácii s kancelárskym balíkom Office. Umožňujú diktovanie, to však nie je dostupné pre slovenský jazyk, takže túto funkciu som nevyužil. Zabudované mikrofóny som testoval počas telefonických hovorov a kvalita záznamu zvuku bola na výbornej úrovni.

Microsoft Surface Headphones 2

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Pohodlne sa nosia
  • Ovládanie pomocou vonkajších prstencov je rýchle, intuitívne aj pohodlné
  • Výborná reprodukcia zvuku
  • Kvalitné aktívne odhlučnenie
  • Prvotriedne pripojenie k dvom zariadeniam súbežne
  • Atypicky tenký obal na prenášanie slúchadiel

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Výdrž batérie je iba mierne nadpriemerná
  • Dotykové plochy sú príliš citlivé, môžete ich aktivovať aj nechcenými dotykmi
  • Menej pohodlné nosenie okolo krku, keď ich nepoužívate

Cena: 309 eur

Zapožičal: Microsoft

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Microsoft Surface Pro X: Začiatok novej éry (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit