Laptop Go zaujme svojim formátom, avšak kompromisom sa nevyhol.

Produktový rad Microsoft Surface, ktorý odštartovali konvertibilné tablety Surface, sa za posledné roky výrazne rozrástol. Pribudli notebooky, stolné počítače a aj zariadenia budúcnosti – do tejto kategórie možno radiť skladateľný smartfón s Androidom, Surface Duo, či skladateľný počítač Surface Neo.

Úplnou novinkou v portfóliu Surface zariadení je notebook Surface Laptop Go. Microsoft ho prezentuje ako najlacnejší, najkompaktnejší a najľahší Surface notebook na trhu. Hmotnosť a kompaktné rozmery sú do veľkej miery ovplyvnené 12,4-palcovým displejom. A hoci cena notebooku začína na Slovensku na úrovni 659 eur, zmysel podľa mňa dávajú až konfigurácie za cenu 799 eur a vyššie.

Surface Laptop Go sa aj napriek nižšej cene snaží ponúknuť zážitok, ktorý je zrovnateľný s ostatnými (a drahšími) Surface zariadeniami. Tento efekt sa podarilo navodiť spracovaním, ktoré je na dobrej úrovni. Notebook pôsobí kvalitne a elegantne, pričom sa spolieha na minimalistické spracovanie dizajnu. Rozmery sú 278 × 205,7 × 15,7 mm a hmotnosť je 1,1 kg.

Microsoft Surface Laptop Go

Microsoft Surface Laptop Go. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Displej iba s HD rozlíšením

12,4-palcový lesklý dotykový displej má tenké rámiky po troch stranách a jeho dizajn pôsobí moderne. Rozlíšenie je trochu nižšie, ako by sa niekomu páčilo – 1536 × 1024 pixelov a počas používania notebooku je to cítiť. Hustota na úrovni 148 ppi zodpovedá HD rozlíšeniu, takže text a ani ďalšie objekty nie sú tak ostré ako v prípade Full HD displejov. Vďaka pomeru strán 3:2 je aj takto malý displej plnohodnotne použiteľný na prácu.

Ignorujúc rozlíšenie, displej pokrýva 95% farebného priestoru sRGB, čo som overil pomocou sondy a ponúka jasné a verné zobrazenie farieb. Dobrý je aj maximálny jas na úrovni 324 cd/m2, čo bude na bežnú prácu postačovať. Pozorovacie uhly sú akceptovateľné a rovnomernosť podsvietenia displeja je bezproblémová.

Z praktického hľadiska hodnotím displej za viac ako postačujúci a osobne preferujem lepšiu vernosť zobrazenia farieb a kvalitnejšie vizuály – a to aj na úkor nižšieho rozlíšenia ako naopak. Osobne by som nemal problém používať Surface Laptop Go ako svoje primárne zariadenie na cesty. Ak by som si však kupoval notebook, nižšie rozlíšenie by som v priamom porovnaní s konkurenciou považoval za slabú stránku novinky od Microsoftu.

Microsoft Surface Laptop Go

Microsoft Surface Laptop Go. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Určité kompromisy v porovnaní s drahšími Surface zariadeniami

Ďalšia slabá stránka je absencia podsvietenia klávesnice. Toto je funkcia, na ktorú som si počas posledných rokov zvykol a v určitých situáciách by mi v prípade modelu Laptop Go chýbala. Čo sa týka pohodlia pri písaní, tak k tomu nemáme výhrady. Na tejto klávesnici by som bez problémov pracoval aj niekoľko hodín v kuse. Obľúbil som si najmä spätnú väzbu klávesov a pocit pri písaní. Vo svojej cenovej kategórii má Laptop Go jednu z najpohodlnejších klávesníc na trhu.

Pochvalu si zaslúži aj touchpad, hoci ten výraznejšie neprekvapí. Je na dotyk príjemný a umožňuje pohodlné ovládanie a používanie gest. Nemám k nemu pripomienky. V súvislosti s klávesnicovou časťou – klávesnica obsahuje snímač odtlačkov prstov v napájacom tlačidle. Ten funguje rýchlo a spoľahlivo. A tento kláves je jediný s podsvietením, takže ho jednoducho nájdete aj v úplnej tme.

Vďaka výhodnému balíku ESET Family Security Pack ochránite celú vašu rodinu až na 18 mesiacov. Viac informácií na tejto stránke.

Microsoft využil v notebooku Laptop Go biometrickú verifikáciu odtlačkom prsta aj z toho dôvodu, že webkamera ponúka iba základnú kvalitu a nepodporuje 3D odomykanie tvárou. Surface zariadenia vždy vynikali kvalitou webkamery, v tomto prípade však ide o priemer. Kamera ponúka rozlíšenie 720p. Mierne nadpriemerná je reprodukcia zvuku pomocou zabudovaných reproduktorov. A ešte jedno obmedzenie v porovnaní s drahšími súrodencami – Laptop Go nepodporuje používanie dotykového pera Surface Pen.

Microsoft Surface Laptop Go

Microsoft Surface Laptop Go. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Výkonom poteší

Surface Laptop Go poháňa procesor Intel Core i5-1035G1 so zabudovanou grafickou kartou od Intelu. Procesor je totožný pre všetky konfigurácie a tie sa odlišujú iba veľkosťou RAM a úložiskom. Základná konfigurácia za 659 eur ponúka 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Obávam sa, že veľkosť operačnej pamäte aj úložiska by ma skôr či neskôr obmedzovali.

Za 799 eur sa predáva konfigurácia s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom a v tomto prípade sa už dá hovoriť o plnohodnotnom používaní notebooku. Osobne som testoval verziu so 16 GB RAM a 256 GB úložiskom, tá však nie je vo voľnom predaji.

K výkonu počítača nemám pripomienky. V rozšírenom teste PCMark 10 som nameral 2 775 bodov, čo je o 1 000 bodov viac v porovnaní s 10-palcovým tabletom Surface Go 2 a o 500 bodov menej v porovnaní s 13,5-palcovým Surface Laptopom. V aplikačnom teste si však Laptop Go viedol veľmi dobre a porazil aj papierovo výkonnejších súrodencov.

Microsoft Surface Laptop Go

Microsoft Surface Laptop Go. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Výdrž je veľmi dobrá

Notebook obsahuje aktívne chladenie, ventilátor je v niektorých situáciách počuť. Väčšinou je však notebook absolútne tichý. V záťaži sa jeho teploty môžu pohybovať na úrovni 70 až 80 °C. V extrémnych prípadoch chvíľkovo vyskakovali na 90 °C. Klávesnica notebooku však nebola teplá ani v takomto prípade a používanie notebooku bolo pohodlné.

Z hľadiska výdrže batérie som nameral takmer 10 hodín výdrže v rozšírenom teste PCMark 10 pri strednom nastavení jasu, resp. 7,5 hodiny výdrže pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu. Je zrejmé, že notebook dosahuje výbornú výdrž aj vďaka nižšiemu rozlíšeniu displeja. V reálnym podmienkach mi notebook vydržal fungovať 7 až 9 hodín počas mojej každodennej práce.

Laptop Go sa napája pomocou Surface portu, k dispozícii je 39 W adaptér. Na napájanie môžete využiť aj USB-C port. Okrem neho je k dispozícii štandardný USB port a 3,5 mm jack.

Microsoft Surface Laptop Go

Microsoft Surface Laptop Go. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Surface Laptop Go je notebook kompromisov. Zamiloval som si jeho kompaktné spracovanie – tento notebook som so sebou nosil v malom batohu, do ktorého sa mi nezmestí žiaden iný notebook. A aj napriek kompaktným rozmerom sa mi s nim výborne pracovalo v kancelárii aj počas cestovania, keď som ho používal na kolenách.

Pri premýšľaní, či si Laptop Go zaobstarať, však treba myslieť na niekoľko vlastností, ktoré pre vás môžu byť viac alebo menej obmedzujúce. Absenciu podpory pre Surface Pen som si takmer ani nevšimol, keďže pero nepoužívam často. Podsvietenie klávesnice mi v niektorých situáciách reálne chýbalo a na nižšie rozlíšenie displeja som si zvykol.

V kategórii 800 eur, čo je cena konfigurácie, nad ktorou má podľa mňa reálne zmysel premýšľať, však nájdete viacero atraktívnych notebookov aj s podsvietením a aj s vyšším rozlíšením displeja. Nebudú síce až tak kompaktné, avšak ani 13 a 13,5-palcové modely nie sú príliš veľké a ťažké na prenášanie. Takže, musíte si to zvážiť sami, nakoľko je pre vás dôležitá čo najväčšia mobilita a čo najkompaktnejšie rozmery.

Ignorujúc obmedzenia a slabšie stránky Laptopu Go, pri mojej práci sa mi s týmto notebookom výborne pracovalo. Ocenil som najmä výbornú klávesnicu a popravde, lákalo by ma vyskúšať aj základný model so 4 GB RAM / 64 GB úložiskom, že či by ma obmedzoval tak, ako si myslím.

Microsoft Surface Laptop Go

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • kvalitné a kompaktné spracovanie
  • výborná klávesnica a pohodlný touchpad
  • rýchle odomykanie pomocou snímača odtlačkov prstov
  • veľmi slušná výdrž batérie
  • kvalitný displej z hľadiska vernosti zobrazenia farieb
  • výkon, ktorý bohato postačuje na každodennú prácu v pohybe aj v kancelárii

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • iba HD rozlíšenie displeja
  • klávesnica nie je podsvietená
  • priemerná kvalita webkamery
  • za 659 eur iba 4 GB RAM a 64 GB úložisko
  • občasné „trhanie“ obrazovky pri scrollovaní

Cena: od 659 eur

Zapožičal: Microsoft

Technické špecifikácie:

ModelMicrosoft Surface Laptop Go
Displej12,4″, IPS, 1536 × 1024 px, 60 Hz
CPU / GPUIntel Core i5-1035G1 / Intel UHD Graphics
Operačná pamäť / Úložisko16 GB DDR4 / 256 GB SSD (testovaná konfigurácia)
KonektivitaUSB-C, USB, 3,5 mm jack, Surface port
Rozmery a hmotnosť278 × 205,7 × 15,7 mm / 1,1 kg
Cena1 019 eur za najlepšie vybavený model
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test2 775
PCMark 10 – Aplikácie8 064
PCMark 10 – Rýchly SSD test935 / 115,16 MB/s
3DMark – Night Raid5977 / 89,4%
Výdrž batérie – práca / video9:51 / 7:20
Test – Displej
Minimálny / maximálny jas1,45 do 324,09 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov95% sRGB, 66,6% Adobe RGB, 69% DCI P3

Prečítajte si aj:

Microsoft Surface Headphones 2: Príjemne ma prekvapili (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit