Aktuálne je dostupná v testovacej verzii systému Windows 11.

Operačný systém Windows 11 ponúka základnú podporu pre zálohovanie a obnovu nastavení. Túto funkciu môžete využiť už dnes, keď si nastavujete nový počítač (resp. keď ho obnovíte do továrenských nastavení) – Windows vám v rámci procesu nastavenia ponúkne obnovu niektorých dát z vášho iného zariadenia.

Microsoft však chce funkcionalitu zálohovania a obnovy dát posunúť na vyššiu úroveň. To by mala ponúknuť nová systémová aplikácia Windows Backup, ktorú Microsoft aktuálne testuje v rámci Insider verzie systému Windows 11 s číselným označením 23466.

Aplikácia Windows Backup by mala byť ekvivalentom obľúbenej funkcie Time Machine zo systému macOS. Pomocou nej si budete môcť nastaviť:

  • ktoré súbory sa vám majú zálohovať do úložiska OneDrive,
  • zálohovať si nainštalované aplikácie a ich pripnutie v rámci rozhrania systému Windows 11,
  • zálohovať si nastavenia systému Windows 11
  • zálohovať si heslá do Wi-Fi sietí a ďalšie prihlasovacie údaje a heslá
Windows Backup: Vytvorenie zálohyZdroj: Microsoft
Windows Backup: Vytvorenie zálohy

Záloha iba do cloudu

Windows Backup umožňuje zálohovanie iba do úložiska OneDrive, vytvorenie lokálnej zálohy k dispozícii nie je. V praxi to znamená, že pokiaľ máte bezplatné konto, ktoré štandardne obsahuje 5 GB úložisko, budete si musieť aktivovať platené úložisko. Najlacnejším riešením, ktoré Microsoft aktuálne ponúka, je služba Microsoft 365 Basic so 100 GB priestoru + emailovým kontom Outlook vo verzií bez reklám za poplatok 2 eur mesačne, resp. 20 eur ročne.

Zálohu systému Windows 11, ktorú si vytvoríte pomocou aplikácie Windows Backup, si budete môcť obnoviť v rámci nastavovania nového, resp. obnoveného počítača. Ako už bolo spomenuté, aplikácia Windows Backup je aktuálne dostupná iba v testovacej verzii, avšak je iba otázkou času, kedy bude dostupná pre širokú verejnosť.

Windows Backup: Obnovenie zálohy počas úvodného nastavovania počítačaZdroj: Microsoft
Windows Backup: Obnovenie zálohy počas úvodného nastavovania počítača

Zdroj: Windows

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit