Virtuálna asistentka funguje kontextovo a tomu prispôsobí správanie.

Microsoft počas konferencie Build 2017 prezentoval funkcionalitu virtuálnej asistentky Cortana v reproduktore a takisto aj v automobile. O integrácii do reproduktoru sa už hovorilo dlhšie a Harman Kardon v týchto dňoch oficiálne predstavil inteligentný reproduktor Invoke, ktorý Cortanu obsahuje. Zabudovanie virtuálnej asistentky do vozidla však môže byť pre niekoho prekvapujúci, aj keď logický a očakávaný krok.

Harman Kardon Invoke je vyrobený z prémiových materiálov a ponúka 360-stupňový zvuk. Zariadenie využijete pre hlasovú komunikáciu cez Skype, môžete ho ovládať hlasovými povelmi a využívať funkcie asistentky Cortana. To v praxi znamená, že vám vytvorí udalosť v kalendári, vyhľadá informácie na webe atď. Microsoft počas prezentácie ukázal, ako si používateľ skontroloval kalendár na aktuálny deň a nastavil si Out of Office odpoveď v Outlooku. Všetko iba za pomoci hlasového ovládania a bez hocakých vizuálnych indikátorov.

Harman Kardon Invoke je reproduktor so zabudovanou Cortanou

Cortana vie, kedy ste v aute, doma alebo v kancelárii

Následne sa používateľ presunul do auta, Cortana túto zmenu zaznamenala a kontextovo prispôsobila správanie. Navrhla trasu na miesto stretnutia, upozornila na pripomienku, ktorú mala aktivovať v aute a keď zistila, že sa používateľ kvôli dopravnej nehode nedostane na miesto stretnutia včas, automaticky navrhla hovor cez Skype a uskutočnila ho. Cortana takisto dokáže zhrnúť dôležité informácie zo správy alebo emailu a to bez toho, aby musela prečítať celý obsah správy. Taktiež môže pripomenúť, aby ste si email prečítali po príchode do kancelárie.

Microsoft spolupracuje s viacerými partnermi. Cortana je zabudovaná do už spomenutého reproduktora Invoke a objaví sa vo vozidlách značkách Volvo, BMW a Nissan. Virtuálna asistentka by eventuálne mala fungovať aj vo viacerých pripojených zariadeniach zo segmentu Internetu vecí a Microsoft chce, aby ju do svojich služieb a aplikácií integrovali aj vývojári. Konkrétne detaily však stále nie sú známe.

Cortana po nasadnutí do auta pripomenie poznámku, ktorú ste si odložili na neskôr

Prečítajte si aj:

Harman Kardon Invoke je prvý reproduktor s virtuálnou asistentkou Cortana

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit