Ako to bude s operačným systémom Microsoft Windows 10 a aplikáciami sme sa opýtali aj Petra Kmoška (PK) z firmy Microsoft Slovensko.

touchIT: Ak niekto nevyužije ponúkaný bezplatný prechod zo staršieho operačného systému na Windows 10 počas jedného roka, ako je to s neskorším upgradom na Windows 10?
PK: Pokiaľ túto našu vynikajúcu ponuku niekto počas roka nevyužije, bude musieť zaplatiť. Elektronická distribúcia aktualizácie na Windows 10 Home stojí 139 eur, cena aktualizácie na edíciu Windows 10 Pro stojí 279 eur. Je možné, že k dispozícii budú aj ďalšie edície tohto operačného systému. Tieto ceny platia aj pre upgrade z operačného systému Windows XP a Windows Vista. Samozrejme, je možné upgradovať aj tak, že si kúpite nový počítač, pričom na september sú pripravené veľmi zaujímavé modely práve s týmto operačným systémom. Pritom máte istotu nového hardvéru.

Peter Kmoško, Microsoft

Peter Kmoško, Microsoft

touchIT: Mnoho používateľov si už aktualizáciu na Windows 10 zarezervovalo. Ako bude prebiehať inštalácia v tomto prípade?
PK: Pre tých, ktorí si Windows 10 elektronicky zarezervujú, sa bude tento operačný systém inštalovať v pozadí. K dispozícii bude Poradca inováciou, ktorý zistí kompatibilitu softvéru, hardvérového vybavenia či nastavenia, ktoré by mohli inštalácii Windows 10 prípadne brániť. Pokiaľ bude počítač inštalácii Windows 10 vyhovovať, všetko prebehne v pozadí, bez asistencie používateľa.

touchIT: Ako je to s aktualizáciou nelegálnych verzií Windows 10?
PK: Ten, kto používa nelegálny a neaktivovaný systém Windows, nemôže si aktivovať na plnohodnotný Windows 10. Používateľské prostredie totiž bude mať vpravo dole výrazný vodoznak informujúci o nelegálnosti a počítač bude mať obmedzenú funkcionalitu. Ak niekto kúpi takýto počítač, mal by ho hneď vrátiť.

touchIT: Ako sa zmenia aplikácie pre Windows 10?
PK: Náš predpoklad je, že do jedného roka po uvedení bude Windows 10 používať 500 miliónov ľudí, tri roky po uvedení až jedna miliarda. Aplikácie sú pritom kľúčom na rozšírenie operačného systému. Nové aplikácie sú univerzálne. Raz si ich používateľ zakúpi, a potom používa na rôznych platformách. Univerzálny bude aj obchod s aplikáciami. Napr. používateľ začne hru na hernej konzole Xbox a pokračovať môže na Windows telefóne. Zavádzame portovateľnosť aplikácií z iných operačných systémov, ako je iOS či Android. Do obchodu sa dostanú aj tradičné aplikácie, ako je Microsoft Office, ale budú tu aj webové aplikácie. Z hľadiska zamerania sa orientujeme na mobilné bankovníctvo, turistiku, zdravie a pohyb, sociálne služby a mediálny obsah.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.