Stojaté vody sa trochu pohli.

Bing nikdy nepatril medzi najrozšírenejšie vyhľadávače a ešte pred niekoľkými mesiacmi sa zdalo, že na tejto skutočnosti sa nič nezmení. Avšak nečakaný a prudký nástup umelej inteligencie (resp. strojového učenia) otvára možnosť, že v oblasti vyhľadávačov, kde dlhé roky kraľuje Google, môžu byť nanovo rozdané karty.

Microsoftu sa totiž podarilo lepšie naskočiť na vlnu umelej inteligencie a jej takzvaný nový Bing s chatbotom založeným na umelej inteligencii prišiel skôr ako Bard od Google a zatiaľ ho i dosť prekonáva.

Podľa agentúry Reuters zaznamenáva Microsoft od spustenia tohto „nového Bingunárast návštevnosti stránok o približne 16 percent. Spoločnosť Microsoft začiatkom tohto mesiaca potvrdila, že aktuálne dosiahla odhadovaný počet 100 miliónov aktívnych používateľov. Je možné, že toto číslo bude pokračovať vo vzostupnej dynamike, pretože čoraz viac ľudí sa zoznamuje s chatbotmi s umelou inteligenciou.

Agentúra Reuters ďalej poukazuje na to, že pokles počtu používateľov Googlu za rovnaké obdobie predstavuje približne jedno percento. To, samozrejme, nie je nič zásadné, ale vzhľadom na obrovskú popularitu Googlu to predstavuje celkom významný počet ľudí.

Tento trend môžeme vidieť aj pri sťahovaní aplikácií v mobilných zariadeniach, kde aplikácia Bing zaznamenala osemkrát viac stiahnutí v porovnaní s obdobím pred nástupom umelej inteligencie, zatiaľ čo aplikácia Google klesla o dve percentá.

Pochopiteľne, zatiaľ je priskoro robiť predčasné závery o možnom ohrození dominancie Google. Ak však niečo môžeme považovať za povestnú novú veľkú vec, ktorá má potenciál zmeniť pomer síl medzi technologickými gigantmi, aktuálne je to práve umelá inteligencia.

Zdroj: Reuters.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.