Je to prenosný dom, ktorý dokáže fungovať nezávisle na infraštruktúre a verejných sieťach.

Ecocapsule je prenosný mikrodom v tvare kapsule, ktorý je vybavený všemožnými technológiami, aby ste v ňom prežili kdekoľvek a kedykoľvek. Slovenská spoločnosť, ktorá ich navrhuje a vyrába, teraz predstavila ich druhú generáciu Ecocapsule NextGen. Tá bude obsahovať nové technologické a dizajnérske prvky, ktoré výrobca zakomponoval na základe spätnej väzby od používateľov.

Vďaka zlepšeniam a rozšíreniu solárnej plochy budú mikrodomy ešte viac energeticky nezávislé, jednoduchšie servisovateľné a zväčší sa aj samotný úložný priestor v interiéri o minimálne päťsto litrov. Samotná dĺžka produktu sa zväčší o pol metra bez zníženia možností jeho mobility. Vďaka vyňatiu vodného systému a  batérie z podlahy sa zvýši podchodná výška, takže aj v najnižších bodoch zakrivenia bude používateľsky pohodlnejšia.

Ecocapsule NextGenZdroj: Ecocapsule
Ecocapsule NextGen

Jeho produkcia začne do polky roka 2024

Ďalšími zlepšeniami je veľké panoramatické okno spojené so vstupnými dverami, ktoré prináša konštrukčné zjednodušenie, dizajnérske zatraktívnenie produktu a zároveň optimalizáciu energetickej bilancie smerom k maximalizácii energetickej nezávislosti. Slováci z Ecocapsule takisto použili ľahšie materiály a znížili celkovú hmotnosť domu.

Nová generácia domov Ecocapsule by sa mala dostať do výroby do polky roka 2024. Zvýšiť by sa mala aj kapacita výroby a to z 2 na 8 kusov mesačne – vďaka zmenám v konštrukcii produktu a možnosti montovať jednotlivé technologické celky nezávislejšie od seba.

Pripomeňme, že prvú generáciu energeticky nezávislého mikrodomu Ecocapsule sme videli naživo v roku 2018. Ich výrobca nám vtedy prezradil, že mal 72 objednávok, pričom jedna kapsula stála 80-tisíc eur. Medzi prvými záujemcami bola nemenovaná hollywoodska herečka a tiež aj národný park z Austrálie, pre ktorý predstavuje Ecocapsule jedinú formu ubytovania, ktorú je možné poskytnúť v jeho chránenej rezervácii. Ďalšie detaily o prvej generácii mikrodomu a jeho fotky si môžete prečítať/pozrieť v samostatnom článku.

Ecocapsule NextGenZdroj: Ecocapsule
Ecocapsule NextGenZdroj: Ecocapsule
Ecocapsule NextGenZdroj: Ecocapsule

Zdroj: Ecocapsule

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit