Router s extrémnymi možnosťami za veľmi dobrú cenu.

Vytvoriť si domácu sieť, ktorá by pokryla nielen hlavnú miestnosť ale aj miestnosti na poschodí a vonku. Na toto je určený router MikroTik Audience, ktorý zároveň funguje ako mesh systém. Teda sieťové zariadenie, ktoré je schopné komunikovať naprieč ďalšími modulmi Audience a pokryť tak obrovskú rozlohu, pokojne aj stovky m2.


Router si môžete kúpiť samostatne a tak ho aj používať. Už pri dvoch routeroch Audience získate možnosť využiť technológiu mesh a jej výhody. Prepojenie medzi nimi môžete spraviť káblom alebo bezdrôtovo. Druhý spôsob je charakteristický pre tento typ siete a vy máte nezávislosť na prístupovom bode.

Vždy, keď sa pripojíte na internet resp. na router, budete sa pripájať na jeden názov vašej siete. Nebudete sa starať o to, ku ktorému Audience routeru ste sa v skutočnosti pripojili. Nebude to ani podstatné. Riadenie pripojenia sa manažuje automaticky podľa signálu a teda výslednej vzdialenosti vášho smartfónu alebo napríklad notebooku či iného zariadenia, ktoré chcete do siete pripojiť.


To je silnou stránkou a jednou z najväčších výhod. No stále je tu možnosť použiť zariadenie ako bežný router. Prvotné nastavenie nevyžaduje extra znalosti. Po zapnutí a nabehnutí systému sa sprístupnia obe Wi-Fi (2,4 a 5 GHz).

Zariadenie disponuje vysielaním jednej 2,4 GHz a dvoch 5 GHz sietí. Maximálne podporované rýchlosti sú 300 + 867 + 1733 Mbit/s. Pripojíte sa bez hesla a dostanete sa do konfiguračného rozhrania. Jednoduchšie je použiť mobilnú aplikáciu pre Android.

Absolútne detailné nastavenia získate prihlásením cez webové rozhranie. Ukážky toho, ako to vyzerá a aké sú možnosti zariadenia, vidíte na obrázkoch. Nastavenia nemajú nič spoločné s rozhraním routerov pre začiatočníkov. Faktom ale je, že do prostredia nepotrebujete zasahovať. Všetko sa nastaví automaticky. Pridanie ďalších volieb získate spôsob, ako použiť zariadenie.

Nemusí ísť len o mesh router ale o bežný router, extender alebo poslúži na pripojenie NAS disku a zároveň akýsi firewall pred týmto diskom. Základom je operačný systém Router OS, ktorý nájdete aj v iných zariadeniach tejto firmy. V prípade potreby sa dá zariadenie napájať cez PoE, v balení je ale klasický adaptér do elektrickej siete.

Dosah signálu bol nadštandardný a je to dané technológiou AC, ktorá umožňuje smerovo zosilňovať signál podľa polohy zariadenia. Ten proces je takmer okamžitý a „zameranie“ netrvá viac ako niekoľko sekúnd.

Štandardne je dosah signálu 50 metrov s jednými zatvorenými dverami. Pripojenie druhého zariadenia Audience je rovnako jednoduché ako pri jednoduchšie ladených mesh systémoch. Použijete mobilnú aplikáciu, ktorá sa postará o automatickú synchronizáciu.

Verdikt

MikroTik Audience je mesh systém na steroidoch. Je to extra výkonné riešenie na vybudovanie domácej siete v dome, na priestranstve, vo väčšej firme, halách, skrátka všade tam, kde treba dosah a poriadnu rýchlosť.

Nastavíte ho bez zložitých procesov, podobne ako bežné mesh systémy. Avšak, ak potrebujete skutočne detailné nastavenia, máte k nim prístup. Vďaka Router OS si nastavíte zariadenie do takých detailov, ako bežne nemáte pri iných zariadeniach možnosť.

Cena: 152,87 EUR
Zapožičal: WESTech
Prečítajte si aj:

Router a cloud od Synology

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.