Minisystém v tejto koncepcii nevyzerá ani náhodou „mini“.

Je to poriadny zvukový systém ideálny na párty, pre dídžejov alebo hocikam do otvorených priestorov. Spodné basové meniče sú podsvietené a majú priemer 30 cm. Podsvietené sú aj kruhové ovládače na prednej strane ovládacieho panelu s elektronikou. Ich farbu si môžete zmeniť, prípadne nechať meniť automaticky počas hrania hudby. Na pohľad hračka, no vo večerných hodinách pekná vec na dotvorenie atmosféry.

Celkový výkon je 2400 W RMS a zostava je určená na ozvučenie veľkej plochy. Presnosť zvuku nie je silná stránka zostavy, to sme ale od takto zameraného audia ani nečakali. Je tu niekoľko režimov práce so zvukom. Základný je ekvalizér s preddefinovanými voľbami, nasleduje super basový režim AirQuake Bass. Vyskúšali sme ho v miestnosti a dunenie bolo také silné, že rezonovalo oknami.

p19541_1_web2016_8_nowat

K spodným basovým reproduktorom sú pridané dva horné, vedľa nich sú výškové meniče. Ovládací panel má 2 GB interného priestoru na vlastnú hudbu. Tú si však môžete pridať aj cez USB port na vlastnom pamäťovom zariadení. Je tu ešte jeden USB port a ak do neho pripojíte flash disk, môžete si naň prehrávanú hudbu uložiť. Zariadenie je totiž zároveň ovládací panel s možnosťou výberu zvukových a DJ efektov a mixovania priamo na mixážnom kolese. Podporuje aj prehrávanie z CD alebo AUX či Bluetooth zariadenia. Pre smartfóny s Androidom je tu aplikácia MAX Juke, ktorou sa dá nahradiť dodávané diaľkové ovládanie a preniesť ovládací panel na displej telefónu. Priamo tu si môžete nahrať, prípadne nahovoriť vlastné efekty pre jednotlivé predvoľby a potom ich púšťať z telefónu. Smartfón sa dá pripojiť pomocou NFC, ku kompletu nechýba AM/FM rádio.

Ovládanie je vďaka rozmerným prvkom rýchle a všetko máte pod kontrolou. Zároveň je vidno na displeji z 8-segmentoviek, ktorú funkciu ste zvolili a aký je jej režim. Silnou stránkou nie je len bohatý zvuk, ale aj možnosti zmeny vstupov, a tak môžete mixovať za pochodu alebo si pripraviť skladby na automatický mix. V prednej časti je aj 6,3 mm vstup na mikrofón.

sc-max4000ek-1_web2016_8_nowat

Kto chce ozvučenie pre veľkú skupinu ľudí a do toho si namixovať vlastný „set“, Mini systém MAX4000 využije. Na doma to nie je celkom vhodné riešenie. Výkonovo totiž poriadne presahuje potreby bežného používateľa. Zvukovo sú basy dynamické a zároveň skutočne silné. Vo vnútri sú totiž tri zosilňovače pre všetky tri typy reproduktorov. Prenikavé sú aj výšky. Faktom ale stále zostáva, že zvuk je zameraný skôr na výkon ako na presné znenie. Dobre sa dá doladiť ekvalizérom, no obývačková zostava to nie je.

Hodnotenie:

+ intenzita basov, DJ funkcie, vstupy, podsvietenie, nahrávanie na USB, interná pamäť, kompletné ovládanie z mobilu
– žiadne podstatné

Cena: 699 EUR
Zapožičal: Panasonic

Verdikt

Panasonic SC-MAX4000EK je zostava, ktorá telom rozhodne neklame. Je to veľký systém pre veľký zvuk, aj keď ho výrobca radí do kategórie minisystémov. Zvuk je skutočne silný a výkon poznáte na prvé počutie. Ak sa venujete hudbe a mixujete na rôznych stretnutiach priamo pred publikom, v tejto zostave máte poruke všetky funkcie.

Prehľad parametrov a hodnotenia testovaného reproduktora:

Označenie reproduktora / Technické parametrePanasonic SC-MAX4000EK
Typ2.1
Celkový výkon RMS [W]2400
Frekvenčný rozsah [Hz]neuvedený
Aux ináno
Bluetootháno
Výstup na slúchadlánie
NFCáno
Telefonovanienie
Slot na microSD kartu2 × USB port, recording
OvládanieDJ panel, komplexné ovládanie
Výdrž na akumulátor [hod.]neuvedený
Vyhotovenieplast
Hodnotenie Výsledky
Kvalita zvuku3/5
Výbava5/5
Pomer cena / výkon5/5
Obchodné informácie Výsledky
Cena [EUR s DPH]699

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, ako súčasť veľkého testu reproduktorov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Mini a maxi reproduktory: Bang & Olufsen Beoplay A1

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.