Malé reproduktory sú obľúbené najmä u mladších používateľov. Je to doplnok, ktorý sa dá nosiť so sebou o niečo lepšie ako stolné prenosné reproduktory. Niektoré z nich dáte aj do vrecka alebo sa dajú nosiť na kľúčoch. Nedostanete z nich zvuk ako z veľkých reproduktorov a všetky v našom teste hrajú v režime mono. Na druhú stranu, sú určite lepším ozvučením, než poskytne notebook a smartfón.

V tejto triede sa nájdu aj výnimky a na trhu existujú reproduktory so stereo meničmi. Tých je pomenej a venuje sa im firma X-mini. Možno poznáte ich reproduktory, na ktorých bolo treba pootočiť klobúčik a ten sa sám vytiahol von na akejsi harmonike. To bol zároveň tunel na vytvorenie basového efektu.

Výbava reproduktorov

Štandardne majú testované zariadenia vlastný akumulátor. To je vlastne základný predpoklad na to, aby boli jednoducho prenosné a mohli ste ich používať aj s mobilným telefónom. Štandardom je rozhranie Bluetooth, no opäť sa nájdu výnimky, ktoré umožňujú pripojenie cez vlastný kábel. Bežnou súčasťou je aj možnosť použiť reproduktory ako handsfree. Všetky v našom teste túto funkciu podporujú a na obrázku môžete vidieť, ako ich rozpozná operačný systém. Ten nainštaluje všetky potrebné audioprofily.

Creative Woof

pdt_21993_3_nowat

Prvá verzia tohto reproduktora ťaží najmä z toho, že je kompaktná. Vo vrecku sa až tak úplne nosiť nedá, no na stole alebo v malých priestoroch nezaberie veľa miesta. Aj napriek malým rozmerom je to celkom ťažký kúsok. Hmotnosť 255 gramov je poznať a oceľové telo má na tom svoj podiel. Leštená časť s kruhovým zaoblením dotvára celkový efekt odrazmi okolia a dizajnovo vyzerá ako malé UFO. Horná časť je takisto oceľová a chráni reproduktor. Tu je zároveň tlačidlo na prijímanie hovorov a párovanie cez Bluetooth. Na plastovej podstave je konektor na nabíjanie a tlačidlá na ovládanie hudby. Ich ideálne použitie je so smartfónom, no posúvanie skladieb bude fungovať aj prepojením s počítačom cez BT. V tejto časti je aj audiokonektor na prepojenie so zariadením, ktoré nemá Bluetooth (prepojovací kábel je v balení). Ideálna poloha tohto reproduktora je asi 20 cm nad doskou stola, ak sedíte pri počítači. Basy viac vyniknú a budete ich počuť o poznanie lepšie ako pri reproduktore položenom na stole. Zvukovo sme boli príjemne prekvapení dynamikou basov. Výšky boli občas príliš prenikavé, stredy menej výrazné. Chválime však kvalitné telo a zvuk za dobrú cenu.

Hodnotenie:
+ oceľové telo, vzhľad, ovládanie na reproduktore, dynamické basy
– preexponované výšky

Cena: 29 EUR
Zapožičal: Creative

Creative Woof 2

pdt_22140_3_nowat

Druhá verzia reproduktora Woof prináša mierne odlišný dizajn ale aj zväčšenie rozmerov. Nie však dramatické a navyše to výrazne prispelo ku kvalite zvuku. Výrobca použil rovnaké vyhotovenie lešteného tela z ocele. Odlesky okolia vyzerajú dobre, je to detail, no práve „detailistov“ poteší. Horná časť má tlačidlo na prijatie hovoru a prepnutie do režimu párovania. Je to až neuveriteľné, ale počas prehrávania hudby tu nebliká žiadna rušivá dióda. Konečne! Vyzerá to tak, že aj inžinieri sa zamysleli nad tým, ako by mal vyzerať reproduktor, ktorý by chceli sami používať. Spodná kruhová časť má rovnaké ovládacie prvky ako prvá verzia. V tomto prípade sú mierne zväčšené. Reproduktor má citeľne lepšie prehrávanie hudby. Pri zosilnení basov cez ekvalizér pocítite na stole vibrácie. Opäť je však kvalita prehrávania lepšia, ak máte reproduktor položený vyššie. Na povrchu až tak nezáleží.

V priamom porovnaní sme si všimli vyvážený zvuk, ktorý netreba ani veľmi korigovať ekvalizérom. Výšky neboli také preexponované a stredy boli podstatne zreteľnejšie, než u ostatných testovaných reproduktorov.

Hodnotenie:
+ oceľové telo, dizajnové spracovanie, vyvážený zvuk, ovládanie na reproduktore
– žiadne podstatné

Cena: 39 EUR
Zapožičal: Creative

Wodasound Sport

ws_3_nowat

Tento reproduktor v sebe kombinuje viacero funkcií. Okrem prepojenia cez Bluetooth alebo AUX cez dodávaný audio a zároveň nabíjací kábel je ešte nezávislejší. Má totiž slot na microSD kartu, a tak môžete vlastné MP3 súbory prehrávať bez pripojenia k akémukoľvek zariadeniu. Celkom prekvapivo a podľa nás aj zbytočne v sebe integruje aj FM rádio. To má dnes v mobile takmer každý a ak nie, tak za počítačom sa dá naladiť internetové rádio. A samozrejme, nechýba funkcia handsfree na telefonovanie. Telo vyzerá ako objektív fotoaparátu a jeden z prstencov je pohyblivý. Ide o funkciu nastavovania hlasitosti a obruč pracuje na krokovom princípe. Tým, že je reproduktor zaťažený na spodnej strane, môžete s týmto kolieskom jemne pohybovať bez toho, aby sa reproduktor pohyboval. Na spodnej strane sú ďalšie tlačidlá súvisiace s prehrávaním hudby a voľby režimov použitia. Zvuku nechýbajú basy, no nie je to až tak Super Bass, ako uvádza výrobca na nápise lemujúcom hornú stranu. Ocenili sme stabilnú podložku, ktorá sa k extra hladkým povrchom doslova prilepí. Nikde nič nerezonuje. Výšky sú zreteľné, možno až príliš, aj tu je treba vykonať istú korekciu ekvalizérom. Stredy sú taktiež reprodukované vo výraznejšom podaní, čo oceňujeme.

Hodnotenie:
+ dizajnové spracovanie, výkon 3W, kombinácia stredov a výšok, slot na microSD kartu
– FM rádio považujeme za zbytočné

Cena: 35 EUR
Zapožičal: WESTech

X-mini WE

X-mini_-WE-Bluetooth-Speaker_3_nowat

Toto je jednoznačne najzaujímavejší reproduktor v našom teste. Nielenže sa podobá na menší granát, zároveň je aj najmenší. Pokojne ho môžete nosiť vo vrecku alebo na kľúčoch. Reproduktor je ukrytý v hornej časti pod gumovým uzáverom. Ten môžete po odňatí preklopiť na spodnú stranu, kde bude pôsobiť ako gumová podložka. Po obvode má jemné pogumovanie. Spodná časť obvodu je vyhradená na microUSB konektor a konektor na prepojenie cez audiokábel. V balení nájdete prepojovací kábel, ktorý má zároveň USB konektor. Pri počúvaní hudby z počítača, ho zároveň môžete nabíjať. Okrem toho je tu NFC a Bluetooth. Režim počúvania cez linkový vstup a BT sa prepína na trojpolohovom prepínači. Prostredná poloha reproduktor vypne.

Zvuková kvalita je priamo úmerná mono reproduktoru s výkonom 1,5 W. Jasne reprodukuje najmä výšky, no keď sa započúvate do hudby, zistíte, že zvládne prehrať aj nízke tóny. O basy tak neprídete, menej výrazne boli stredy. Celkovo však na nás reproduktor urobil veľmi dobrý dojem a aj z takého malého zariadenia sa dá vyprodukovať počúvateľný zvuk. Nie je to síce domáce „nano kino“, ale ako superprenosné zariadenie ide o ideálny doplnok.

Hodnotenie:
+ rozmery a dizajn, NFC, možnosť nosiť na kľúčoch, reprodukcia výšok a basov
– zastreté stredy

Cena: 35 EUR
Zapožičal: WESTech

TOUCH_IT_2015_03_minirepro_nowat

Verdikt touchIT

Creative Woof ťaží najmä z oceľového a stále pomerne kompaktného tela. Má dynamické basy, hoci výšky budete musieť občas korigovať. Creative Woof 2 je o niečo väčší reproduktor, ktorý poskytuje najvyváženejší zvuk spomedzi zariadení z nášho testu. Je však aj najväčší, a tak toto porovnanie nemusí byť, najmä pre posledný kúsok, úplne fér. Wodasound Sport je reproduktor, ktorý pridáva FM rádio a slot na microSD kartu. Kto ocení túto funkcionalitu, bude pre neho reproduktor správna voľba. X-mini WE ako suverénne najmenší a najľahší reproduktor môžete naozaj nosič na kľúčoch. Keď nie tam, tak vo vrecku určite a možno o ňom ani nebudete vedieť. Na svoje rozmery hrá dobre a aj cez zastreté stredy sme boli s prejavom výšok a basov spokojní.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.