Segment osobného audia vo forme slúchadiel sa postupne presúva do oblasti miniatúrnych reproduktorov. Ide o kategóriu multimediálnych reproduktorov, ktoré sú menšie ako tradičné multimediálne reproduktory. Sú teda ešte vhodnejšie na prenášanie a preto sú ideálnym spoločníkom na chatu, do kancelárie, ale aj ako ozvučenie smartfónu a tabletu. Zo všetkých sa dá aj telefonovať, keďže majú mikrofón, a tak sa z nich stávajú univerzálne zariadenia. Pravdepodobne najviac oslovia školákov.

Zvukovo sa nedajú porovnávať s prepracovanejšími modelmi, no na naše prekvapenie hrajú veľmi dobre, niektoré vyslovene prekonali naše očakávania. Slabou stránkou však býva ozvučenie pri zapnutí alebo hlásenie sprievodných funkcií. Výrobcovia volia nepríjemné hlásenia či melódie, ktoré vyslovene otravujú a rušia. Stačilo by pri tom niekoľko signalizačných melódií v úrovni nízkych tónov.

Napríklad pri prepnutí do párovacieho režimu Bluetooth. Keďže každé zariadenie obsahuje LED diódu, ktorá sa po zapnutí rozsvieti, vedeli by sme si odpustiť aj tie príšerné zvuky po zapnutí týchto multimediálnych doplnkov.

Creative Woof3

Tretia verzia multimediálneho reproduktora z radu Woof, je prekvapením sama o sebe. Dizajn je veľmi podarený a keď si k nemu vyberiete aj jeden zo štyroch farebných variantov, po tejto stránke mu nič nechýba. Je až neuveriteľné, aký zvuk dokáže reproduktor podať. Výkon výrobca zatajil, no je to ideálny spoločník do malej kancelárie na prehrávanie hudby z notebooku alebo smartfónu.

creative_woof3_tip_nowat

Špecialitou sú tri spôsoby pripojenia. Ideálne je pripojenie cez Bluetooth, no využiť môžete aj AUX kábel a USB pripojenie priamo k počítaču. Vtedy sa bude reproduktor aj nabíjať a vďaka kapacite akumulátora vydrží prehrávať hudbu šesť hodín. V zadnej časti vedľa AUX a microUSB konektora je slot na microSD kartu do kapacity 32 GB. Prehrávač priamo podporuje prehrávanie formátov MP3, WMA, WAV, FLAC a APE.

Nechýbajú ovládacie tlačidlá na pohyb medzi skladbami, kombinujú zároveň aj úpravu hlasitosti. Párovanie sa začne hneď po zapnutí, ktoré je zo spodnej časti. Do párovacieho režimu sa dá prejsť aj tlačidlom navrchu reproduktora. To okrem iného slúži na prijímanie a ukončovanie hovorov.

Zvuk je vynikajúci. Basy vibrujú ešte aj v tele a pocítite ich, keď zoberiete reproduktor do dlaní. Výšky a stredy sú veľmi zreteľné, možno trochu viac ako by sme chceli. No v kombinácii so zvýraznenými basmi to nie je vo výsledku žiadny problém.

Cena reproduktora nie je najnižšia, no zodpovedá kvalite vyhotovenia a najmä zvuku. Ak máte na výstupe zvukovej karty nastavené priestorové stereo alebo iné efekty, odporúčame ich vypnúť. Na mono reproduktor je to až príliš. Vylepšenia basov pokojne ponechajte, tie vlastne odporúčame. Budú znieť dynamicky a nie príliš tvrdo.

Hodnotenie:
+ dizajn a farebné kombinácie, možnosti prepojenia, vlastný slot na microSD kartu, výborný zvuk
– miestami prenikavejšie výšky

Cena: 49 EUR
Zapožičal: Creative

Genius SP-920BT

Tento reproduktor na nás urobil veľmi dobrý dojem. Zvukovo aj cenou. Je to totiž jediný reproduktor, ktorý má integrovaný pasívny žiarič, jednoduchšie povedané, subwoofer. Plastové telo je pevné. Kvádrovitý tvar so zaoblenými hranami prispieva k výbornej stabilite.

2166601351bsn_vyd2015_6_nowat

Dva reproduktory sú namierené po bokoch oproti sebe a basový menič je v spodnej časti nad hlavným podstavcom. Ovládanie výrobca umiestnil hore. Tlačidlá majú výlisky charakteristických ovládacích značiek a celok je prekrytý pružnou no silnou gumou. Takmer by sme si mysleli, že ide o vodoodolný reproduktor. Pri prenášaní sa vám určite nepoškodí. Keďže má plastové telo v matnej povrchovej úprave, nebude zachytávať odtlačky a mastnoty.

Párovanie je možné cez Bluetooth, no aj cez AUX kábel. Modrá dióda signalizujúca prevádzku reproduktora je namierená dozadu. Je dosť jasná, no nebudete ju vôbec vidieť.

Reproduktor nás príjemne prekvapil po zvukovej stránke. Silné basy sú dynamické a majú len minimálny dopad na čistotu reprodukcie výšok. Stredy sú mierne zastrené, pocítite to na náročnejšej hudbe. Spravidla na takej, ktorú notebookové alebo telefónne reproduktory vôbec nezvládajú. Mnoho tónov v strednej oblasti frekvenčného pásma sa stratí. Genius SP-920BT bude vhodný aj na ozvučenie hier, ak hráte napríklad na tablete. Takisto ho odporúčame ako prepojenie k notebookovému audiu.

Hodnotenie:
+ konfigurácia 2.1, silné basy, celková kvalita reprodukcie, odolné telo
– slabšia výdrž akumulátora, mierne zastreté stredy

Cena: 25,60 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Tracer Powertone BT

Prvé zapnutie tohto reproduktora vás asi poriadne vystraší. Sprievodné hlásenie v angličtine s citeľným britským prízvukom odhadom 60-ročnej ženy, nie je rozhodne to pravé. Priali by sme si, aby tu vôbec nebolo. Pochopili by sme ho pri zapnutí, no reproduktor bude oznamovať takýmto hlasom každé prepnutie funkcie. Umožňuje totiž okrem Bluetooth pripojenia aj AUX a má v sebe vstavané FM rádio. Kábel z audiokonektora potom využíva ako anténu na príjem signálu.

ReproTracer-7_vyd2015_6_nowat

Poďme sa pozrieť na ďalšie možnosti reproduktora. Jeho oválny tvar vyzerá naozaj dobre. Už to síce nie je najmenší model, no na poličku alebo na stôl je konfigurácia 2.0 úplne ideálna. Ovládanie je sústredené hore. Tlačidlá majú dosť silný stisk a na to, koľko je tu priestoru, mohli mať samostatnú funkciu. Sú kombinované, teda podľa stlačenia a režimu vyhľadávate stanice, meníte prehrávanú skladbu alebo upravujete hlasitosť.

Je to však detail, mnoho reproduktorov má takto zvolené ovládanie. Zadná strana má slot na microSD kartu aj výstup  na slúchadlá. Rovnako môžete z tohto reproduktora nabíjať iné zariadenia. Na zadnej strane je USB konektor a nechýba ani verzia microUSB na nabíjanie reproduktora.

Hudobne hrá pomerne dobre. Citeľné stredy prenikajú nízkymi a vysokými tónmi. No nie je to nič dramatické. Všetky uvedené nevýhody sa týkajú hlavne zbytočného ozvučenia britským prízvukom, inak ide o dobre koncipovaný reproduktor. Hudobne ho vidíme na reprodukciu hudby a ideálne filmov. Na hry sa príliš nehodí.

Hodnotenie:
+ dizajn, FM rádio, podpora microSD kariet, silný zvuk
– pretlačené stredy, menej dynamické basy, hlasový sprievod

Cena: 18,40 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

tabulka_minirepro_2016_1_nowat

Trust Vybe

Najmenší reproduktor v našom teste je vhodný pre tých, ktorí si ho chcú nosiť so sebou. Používatelia hľadajúci primárne čo najmenšie zariadenie budú s týmto modelom spokojní. Má bezdrôtové prepojenie a nechýba ani AUX konektor. Mono menič smeruje nahor, nezáleží teda na tom, ako bude reproduktor natočený k používateľovi. To odpovedá aj kužeľovitému dizajnu. No je tu aj „zadná“ strana.

109229_vyd2015_6_nowat

Tam sú konektory AUX a microUSB na nabíjanie a LED dióda. Jej svietenie by nemalo prekážať, nakoľko je ukrytá pod výliskom spolu s konektormi. Tým, že je viac zapustená, výrobca nenarušil dizajn a najmä celkové pohodlie pri používaní.

Nebude tak treba reproduktor otáčať a hľadať mu tú správnu polohu, aby vás nerušilo svetlo. Nechýba mikrofón na telefonovanie a tlačidlá na ovládanie skladieb a hlasitosti. Prepínanie medzi Bluetooth a AUX režimom nie je automatické. Čiže nestačí len pripojiť audiokábel, je potrebné stlačiť tlačidlo na reproduktore.

Hudobne je cítiť, že toto nie je výkonný reproduktor. Na ozvučenie v malej miestnosti postačí a tým, že je taký malý, sa dá používať naozaj takmer všade. Vyskúšali sme ho s telefónom aj s notebookom a ocenili sme nízke priestorové nároky na pracovnom stole ako aj viacsmerové šírenie zvuku. Výšky sú tu najzreteľnejšie, čo nie je veľké prekvapenie. Úpravou ekvalizéra viete získať aj na intenzite basov. Tie sú stredne dynamické. Svojím podaním rozhodne nepôsobia rušivo.

Hodnotenie:
+ miniatúrne rozmery, šírenie zvuku, dynamika basov a celkové podanie
– výšky v popredí

Cena: 34,90 EUR
Zapožičal: Trust

Verdikt touchIT

Creative Woof3 oceňujeme jednoznačne za dizajn a takisto aj za kvalitu reprodukcie. Nebyť mierne prenikavejších výšok, bol by dokonalý. Takisto má aj rozšírenú výbavu a výdrž akumulátora. Genius SP-920BT je reproduktor so silným zvukom a za výbornú cenu. Je síce trochu väčší, no ako audiozariadenie na pracovný stôl je ideálny.

Ocenili sme aj kvalitu reprodukcie a dynamiku basov. Tracer Powertone BT je funkčne najvybavenejší reproduktor v teste. Je zároveň aj najväčší, no má vlastné FM rádio. Nebyť skutočne obťažujúcich hlásení pri voľbe režimov, bol by to adept na Tip redakcie aj pre dosť dobrý zvuk a výbornú cenu za celkovú výbavu. Trust Vybe je dobrý spoločník najmä kvôli svojim malým rozmerom.

Na to, že je taký malý hrá dobre a jeho výberom nespravíte chybu. Mono menič dokáže reprodukovať celkom slušné basy so zachovaním primeranej dynamiky.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.