Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ako vedúci svetový výrobca autonómnych mobilných robotov spoločnosť MiR neustále inovuje svoju ponuku flexibilnej, užívateľsky prívetivej a efektívnej automatizácie internej logistiky

Spoločnosť Mobile Industrial Robots (MiR), najväčší dodávateľ autonómnych mobilných robotov (AMR) oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Pred viac ako desiatimi rokmi sa myšlienka plnoautonómnych mobilných robotov, ktoré sa bezproblémovo interagujú s ľudskými zamestnancami v skladoch a výrobných zariadeniach, zdala byť futuristickou víziou. Dnes už tisíce mobilných robotov MiR dodávajú diely, prepravujú hotové výrobky a zaisťujú rad ďalších logistických úloh – to všetko bez potreby ľudskej obsluhy, bez nutnosti vytvárania izolovaných, chránených pracovísk alebo bez akejkoľvek externej navigačnej infraštruktúry.

A to je iba začiatok. Trh s AMR má potenciál rastu po niekoľko budúcich desaťročí, resp. analytici očakávajú, že trh AMR bude dosahovať každoročne dvojciferný rast minimálne do roku 2027.

„Spoločnosť MiR bola jedným z prvých hýbateľov v odbore AMR a bola vizionárom vo vývoji škálovateľnej platformy robotov, ktoré by bolo možné jednoducho nasadiť a integrovať do tovární a skladov,“ povedal Ash Sharma, výkonný riaditeľ spoločnosti Interact Analysis. „Neustále pokračuje v inováciách a pomohla tomuto odvetviu vyrásť z úplných začiatkov na úroveň, na ktorej je dnes – biznisom v hodnote miliárd dolárov, kde AMR fungujú v tisíckach prevádzok na celom svete.“

Prezident MiR Jean-Pierre Hathout verí v schopnosť spoločnosti udržať si pozíciu globálneho lídra na trhu a naďalej stále viac a viac sprístupňovať túto technológiu zákazníkom všetkých veľkostí a odvetví. „V priebehu prvých 10 rokov histórie MiR-u sme už boli svedkami neuveriteľných pokrokov v technológiách a aplikáciách,“ uviedol J.-P. Hathout. „Hoci sme stále relatívne mladá spoločnosť, urobili sme obrovský pokrok či už z hľadiska rastu, tak aj skúseností. Ako globálny líder na trhu počas celej dekády sa naša spoločnosť jednoznačne zaslúžila o demonštráciu jasných dôkazov, že AMR sú bezpečným, spoľahlivým a užívateľsky prívetivým riešením prínosným pre mnoho prepravných úloh. Vďaka našim skúsenostiam prameniacim zo spolupráce s veľkým počtom zákazníkov, neustále posúvame hranice automatizovanej internej logistiky.“

Spoločnosť s globálnymi ambíciami

V máji 2013 sa zakladateľ spoločnosti MiR Niels Jul Jacobsen rozhodol zmeniť spôsob, akým spoločnosti zvládajú svoju internú logistiku. Thomas Visti sa k nemu pripojil na konci roka 2014. Obaja mali rozsiahle skúsenosti z inej úspešnej robotickej spoločnosti Universal Robots, ktorá im poskytla cenné poznatky o trhu a jasnú stratégiu, ako v priebehu pár rokov doviesť spoločnosť od nuly k svetovému úspechu.

V prvých rokoch bol Thomas Visti na cestách s robotom MiR100 v kufri svojho auta a prezentoval ho distribútorom a spoločnostiam. Od samého začiatku sa však spoločnosť MiR zameriavala na globálny prístup postavený na predaji prostredníctvom distribútorov a špecifického produktového radu. Roboty MiR dnes predáva viac než 220 distribútorov a certifikovaných systémových integrátorov v 60 krajinách. Okrem svojej centrály v Odense v Dánsku má spoločnosť MiR regionálne kancelárie v Bostone, Holbrooku, New Yorku, San Diegu, Chelmsforde, Massachusetts, Georgetowne, Kentucky, Singapure, Frankfurte, Barcelone, Jokohame, Soule a Šanghaji.

Kontinuálna trajektória rastu

V apríli 2018 bola spoločnosť MiR kúpená americkou firmou Teradyne (NYSE:TER), čo ešte urýchlilo pozíciu spoločnosti ako lídra na svetovom trhu. Z iba troch zamestnancov na začiatku roku 2015 zamestnáva MiR v súčasnosti viac ako 420 ľudí v Dánsku a na celom svete s ročným obratom 77 miliónov dolárov (za rok 2022).

Na tržbách spoločnosti MiR sa podieľajú veľké nadnárodné spoločnosti, vrátane takých, ako je Toyota, Ikea, Novo Nordisk, Denso, DHL a Schneider Electric. Zlúčenie s AutoGuide Mobile Robots v roku 2022 prispelo k ďalšiemu posilneniu medzinárodnej prítomnosti spoločnosti MiR, čo ešte viac zvýšilo jej schopnosť obsluhovať efektívne segment veľkých podnikov.

„Našim hlavným zameraním boli vždy veľkí globálni zákazníci, pretože tieto typy spoločností sú zvyčajne hlavnými ťahúňmi trhu, ak ide o prijatie nových technológií,“ hovorí J.-P. Hathout. „Vnímame našich zákazníkov ako blízkych a cenných partnerov v našom úsilí rozvíjať technológiu AMR a vyvíjať stále nové nástroje, ktoré napomôžu lepšiemu prijatiu na trhu a väčšej škálovateľnosti.“

Strategické zameranie na vývoj softvéru

Okrem neustáleho vývoja nových AMR modelov spoločnosť MiR nedávno uviedla nový cloudový softvérový nástroj, ktorý umožňuje vlastníkom flotíl sledovať a analyzovať operácie ich robotov a získavať užitočné poznatky, ktoré môžu prispievať k zlepšeniu výkonu robotov.

„S rastúcimi flotilami robotov rastie aj dopyt po softvérových nástrojoch na optimalizáciu výkonov a správu kompletných flotíl,“ dodal J.-P. Hathout. „Ak chceme, aby AMR boli rovnako bežné ako vysokozdvižné a paletové vozíky, je nevyhnutné, aby sme odstránili prekážky na implementáciu, nutnosť náročného preprogramovania a zjednodušili údržbu. V tomto smere sme už urobili značný pokrok a pevne verím, že sme zatiaľ využili iba zlomok skutočného potenciálu automatizovaných logistických riešení.“

O Mobile Industrial Robots

Spoločnosť Mobile Industrial Robots (MiR) vyvíja a dodáva najpokročilejšie kolaboratívne

a bezpečné autonómne mobilné roboty (autonomous mobile robots – AMRs) na trhu. Tieto roboty umožňujú rýchle, jednoduché a nákladovo efektívne riadenie internej logistiky, pričom zamestnancom umožňujú vykonávať produktívnejšiu činnosť. Inovatívne roboty od MiR už nasadili stovky veľkých a stredne veľkých výrobných spoločností, logistických centier a tiež rad nemocníc na celom svete.

Spoločnosť MiR, ako svetový líder na trhu, veľmi rýchlo vytvorila globálnu distribučnú sieť vo viac než 60 krajinách a má regionálne kancelárie v New Yorku, San Diegu, Singapure, Frankfurte, Barcelone, Tokiu, Soule a Šanghaji. Firma so sídlom v dánskom Odense hneď od svojho založenia v roku 2013 rýchlo rástla a jej obrat sa každým rokom výrazne zvyšuje. Spoločnosť MiR riadia odborníci s dlhoročnou skúsenosťou z dánskeho robotického priemyslu. V roku 2018 ju kúpila spoločnosť Teradyne, popredný dodávateľ automatizačného vybavenia na testovanie. V Českej republike a na Slovensku dodávajú produkty MiR na trh spoločnosti Amtech, spol. s r.o. a DREAMland PLC.

Značky: