Veľa z toho bude o rituáloch, vašom presvedčení, možnostiach, počtu detí a izieb v domácnosti a tak ďalej. Veď to sami poznáte.

Pracovať v rámci home office mnohí z vás poznajú. Vyžaduje to trochu iný režim a najmä skúsiť si navodiť naozaj pracovnú atmosféru. Menia sa aj isté zvyky a viac ako inokedy sa oplatí dodržiavať istý harmonogram. Podľa povahy práce si ju môžete deliť na viac častí počas dňa a tak to robím aj ja.

Viac ako inokedy je pre mňa dôležitý denný plán, resp. plán na najbližšie tri dni. Týždenný mám a mnohí z vás takisto, no siedmy deň je naozaj ďaleko a tak to zvádza väčšiu úloh odkladať.

Vynechajme teraz všetky tie tipy o upratanom prostredí a zamerajme sa na pocitovú záležitosť. Základná otázka je, máte všetko potrebné, aby ste mohli pracovať? Áno, mám na mysli aj kávu, ktorá býva zvykom u vás na stole v kancelárii.

Pokojne si ju spravte. Mne toto pripomína recepcie hotelov. Rád v nich trávim čas aj vtedy, keď potrebujem niečo urobiť. Spravím si kávu a idem si dole sadnúť. Všeobecný no nie príliš rušivý ruch okolo mňa je dobrý stimul. A keď spravím, čo potrebujem, idem naspäť do izby, väčšinou však len vrátiť počítač a zobrať kameru alebo fotoaparát a bežím na nejakú plánovanú akciu.

Výhovorka o tom, že doma nemám pokoj by u mňa neobstála. To nemám ani na akciách, ani na letisku ani vo vlaku, všade tam, kde som zvykol pracovať. Používam slúchadlá a hudbu, ktorá mi pomáha sa sústrediť. To isté odporúčam praktizovať aj doma. Navoďte si pocitovo podobnú atmosféru.

touchit boys

Jedna z nevýhod home office. Nemôžete robiť somariny z chlapákmi od vedľajšieho stola….(Pozn. redaktora: máme na to papiere od doktora 🙂 )

Ideálne ak sa aj oblečiete ako do práce. To už je pre mnohých trochu v rozpore. Obliecť sa ako do práce a pracovať z domu. Má to svoje plusy, avšak chápem aj nás „otrlejších“ a ak spravíte, čo potrebujete, nezáleží na tom či máte na sebe značkové rifle alebo (značkové) „spoďáry“. 🙂

Na internete som sa dočítal o tom, ako si treba vypnúť telefón alebo notifikácie, ako si dať letový režim, keď sa potrebujete na niečo sústrediť. Prepáčte, toto naozaj niekto robí? Vypínate si telefón, keď ste v práci? Notifikácie a režimy na sústredenie chápem, no celý režim by sa mal podobať tomu, ako to máte v kancelárii. Nejde o systém vytvárať si digitálnu alternatívu domáceho väzenia.

Moje tipy, ako vnímať prácu z domu

  • Majte pracovný rituál – hudba, káva, typ oblečenia
  • nemusíte si organizovať stôl. Poriadok na stole asi nemáte ani v práci, prečo by ste teraz preusporiadavali nábytok a obsah na vašom stole, keď ste doma? Teda ak vás to priveľmi nerozptyľuje.
  • Ak to povaha vašej práce dovolí, vytvorte si pracovné časové zóny počas dňa
  • Majte denný plán, aby ste večer boli so svojou prácou spokojní.
  • Nezískali ste náhodou trochu času na viac tým, že ušetríte čas pri dochádzaní do a z práce? Ako ho využijete?
  • Nedajte sa rozptyľovať „zaujímavými“ srandami, ktoré vám zavše pristanú v Messengeri, WhatsAppe alebo v emaily. Pozrite si ich, keď dokončíte danú úlohu
  • Platí aj pre iné rozptyľovanie. Tu voľačo utrieť, tam vysypať smeti, tuto zase zišlo by sa oprať, asi aj zvesiť opraté veci, možno je na čase spraviť revíziu chladničky a vyhodiť staré potraviny, tie okná aspoň zľahka pretrieť, tuším treba povysávať, posteľnú bielizeň sa mi videlo, že treba prezliecť, rozmýšľam, že si pozriem aké knihy to doma mám, tie staré DVDčka už treba roztriediť, tuším boli v pivnici ešte uhorky a nejaké kompóty, na čase to zistiť… poznáte sami. Všetko fajn aktivity, ale nie keď sa chystáte 30 minút sústrediť. Ani v práci by ste sa nezdvihli zo stoličky, „reku“ treba vám oprať.

Ako využiť odlišný systém práce a času počas home office?

  • Pozrite si nejaké videá na YouTube, TEDx atď. Nejaké zaujímavé, ktoré ste si chceli pozrieť, no nevedeli ste sa k tým 20-tim minútam odhodlať. Zaujímavé mám teraz na mysli niečo, čo vám prinesie hodnotu. Pokojne aj video o našej slnečnej sústave, teórie strún, ako si pripraviť rýchle jedlo atď. Skôr ako by ste mali uprednostniť „zaujímavé“ video, kde psy skáču do bazéna, keď majiteľ nie je doma…
  • Prečítajte si nejaké články, na ktoré ste nemali čas. Prípadne si skúste prečítať knihu. Dajte si za cieľ 5 či viac strán za deň. Uvidíte, aké je fajn čítať knihy.
  • Skúste nejaký on-line kurz prípadne si skúste kurz cudzieho jazyka, len tak. Nehrňte sa do toho, už napozajtra budete mať mindráky, že ste nedodržali harmonorgram. Radšej postupne a stabilne
  • Cvičte – skôr či neskôr budete musieť. Radšej nech je to skôr. S mierou, nájdite si takú aplikáciu alebo inštruktážne video, ktoré bude pre vás. Pre výhovorkárov, nepotrebujete činky, ani super „oblečko“, stačia tepláky a vôľa tých 15 minút aspoň na začiatok, ak nie ste zvyknutí. Pokojne strečing. Vlastne je to efektívnejšie, ako sa snažiť robiť kliky, ak ste iba doteraz matne tušili ako sa to robí
  • Skúste si nájsť nové aplikácie pre smartfón alebo s webovým rozhraním (väčšinou majú oboje) na plánovanie, sledovanie pracovného času, atď. Nová aplikácia vás môže motivovať či už spĺňať vaše úlohy.

Budem rád, keď sa vám podarí nájsť či vylepšiť váš aktuálny systém práce, prípadne sa niečím z tohto článku inšpirovať. Chce to zdraví úsudok. Dobre odviesť svoju prácu, no privodiť si bolesti chrbtice a zodrať sa lebo chcete byť skokovo produktívnejší pod zámienkou „efektívnej práce z domu“ tiež nebude dobrý nápad. Držím vám palce.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Mišo odporúča: Elektronické knihy čítam na smartfóne

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.