Aj externý disk je dobrá vec. Cloudová služba má niekoľko výhod navyše.

Dát pribúda a externý disk s kapacitou 1 TB mi prestáva stačiť. Možno by bolo fajn vytriediť nepotrebné zálohy a staré pracovné fotografie, ktoré už nebudem potrebovať. Avšak vymazaním niektorých súborov nezískam dramatické uvoľnenie kapacity. Preto som sa rozhodol kombinovať dva spôsoby záloh a práce so súbormi.

Google Disk

Používam zariadenia Android a preto je pre mňa naviazanosť na služby Googlu celkom pochopiteľná. Dokumenty a rôzne zálohy umiestňujem na Disk z webového prehliadača, cez Prieskumníka vo Windows ale aj cez smartfón. Je to najjednoduchšia cesta, ako napríklad zdieľať súbory. Dropbox prišiel s obmedzením na tri zariadenia synchronizované v jednom čase, ak sa bavíme o bezplatnej verzii.

Pri mojom počte vystriedaných smartfónov za mesiac a prenosných počítačov to bolo značne limitujúce. Platiť za ďalšiu službu sa mi nechcelo. Platím si Google Disk s kapacitou 100 GB na rok. Toto je dostatočná kapacita na osobné aj pracovné dokumenty. Veľké ISO súbory, video súbory alebo RAW obrázky mám na externom disku. Spravidla sú tam dáta, ktoré nepotrebujem okamžite. Táto cesta sa mi osvedčila. Externý disk je ešte stále rýchlejší, ako internetové pripojenie.

Veľmi dobré je zdieľanie súborov zo smartfónu. Napríklad spomínaný Dropbox neumožňuje poslať viac súborov naraz cez funkciu zdieľanie. Myslíme, že limit je okolo desiatich súborov. Google Disk zoberie všetko, čo odošlem cez funkciu Zdieľanie. To je ďalší argument pre Disk.

OneDrive a komplikácie

V rámci Microsoft Office 365 mám 1 TB priestoru, pokým teda trvá predplatné tohto kancelárskeho balíka. Nepoužívam ho už ale na veľké zálohy z dvoch dôvodov. Prvým je, že nemám okamžitú kontrolu nad tým, čo sa bude z cloudu prenášať do nového prihláseného počítača s mojím účtom Microsoft. Mením totiž často notebooky, do ktorých sa zároveň prihlásim on-line účtom.

Tým, ktorým je previazaný aj OneDrive od Microsoftu. Ak ale pri nastavovaní nového počítača zabudnem, začne sa okamžite prenášať všetko z cloudu. Mal som tam 50 GB zálohy a po niekoľkým preneseniach celého obsahu som to vzdal. Áno je to malý problém, ale myslieť na to, že musím vybrať adresáre, ktorých obsah chcem prenášať do PC, je krok navyše. Pomohlo by, keby sa zmenila služba a fungovala ako Google Disk. Kým nenastavím, ktoré adresáre chcem preniesť, nebude sa prenášať nič.

Kto z vás nemení počítače často, tento problém nemá a OneDrive je dobrá služba. To bez pochýb. Druhý problém so službou je, že pri zmene adresárov, ktoré chcem synchronizovať, sa mi zobrazí chybové hlásenie o tom, že nastala duplicita adresárov. Áno nastala. Jeden som vyškrtol zo synchronizačného procesu a tak sa jeho obsah vyprázdnil.

Adresár ale v počítači zostal a teraz je prázdny, zatiaľ čo na OneDrive v cloude je plný dát. Mám ho teraz vymazať z PC a v cloude zostane nedotknutý? Alebo ho radšej podľa rady aplikácie premenovať? Otázky, ktoré bežného používateľa nepotešia, najmä ak má na OneDrive kus svojho života.

Najlepšie funguje Disk od Googlu. Ceny nie sú vysoké a faktom je, že dáta máte prístupné aj keď nemáte externý disk. Pre tých, kto by chcel viac dát, má možnosť ísť aj na 2 TB za 9,99 EUR na mesiac. Mňa limituje najmä to, že aj na rýchlej linke od UPC sa doma dostanem na 25 MB/s, no nie je to 230 MB/s pri kopírovaní z externého disku typu SSD USB-C.

Je Disk riešenie?

Ak vás niekto sleduje, vidíte osoby, ktoré neexistujú alebo počujete zvuky, ktoré nikto iný nepočuje, na to sú tabletky. Ale rozumiem, že sú dokumenty, ktoré nechcete alebo nemôžete posielať mimo počítač a už vôbec nie do tohto typu cloudovej služby.

Je to výborná vec, ak máte viac počítačov. Čo nahráte z jedného, máte aj v ostatných a dostanete sa k dátam aj cez smartfón. Na rozpracované veci, zmluvy, alebo údaje, ktoré by ste mohli operatívne potrebovať, je tu vynikajúca vec.

Odporúčam ako doplnok k externému disku. Na veľké objemy a dáta, ktoré chcete mať po ruke rýchlo a bez internetu, je to základ. Na všetko ostatné môžete použiť Disk. A postačí základná tarifa so 100 GB na 1 rok za 19,99 EUR pri ročnej platbe. Zaplatíte to podobne ako keď si kupujete aplikáciu z Google Play. Služba disk je totiž prepojená do tohto obchodu.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Roman odporúča: Aplikáciu Fotky Google používam na zálohovanie svojich fotiek

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.