Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Odborník UNIVERSAL maklérsky dom: Ak chceme zvyšovať finančnú gramotnosť mladých, je potrebné teóriu prenášať do praxe už počas školy. Žiaci by sa mali učiť nielen ako správne investovať, ale aj ako a prečo si už teraz odkladať na dôchodok.

Mladí ľudia sú šikovní v digitálnych zručnostiach, dokonca vedia pri kúpe tovarov porovnávať jednotlivé produkty podľa rôznych kritérií, no ako sa zhodujú odborníci, pokiaľ ide o finančnú gramotnosť, tu teória za praxou zaostáva. „Podľa môjho názoru je systematický problém vo vzdelávacom procese taký, že nadobudnuté vedomosti nie sú prenášané do praxe, resp. do praktických životných situácií. Žiaci síce dokážu vyriešiť aj náročný matematický príklad, no nedokážu si ho preniesť do reálneho života,“ konštatuje Marek Sokol, odborný garant pre kapitálový trh spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom. Tá patrí k najväčším maklérskym spoločnostiam pôsobiacim na slovenskom trhu. Ako odborník dodáva, ďalším vážnym problémom je, že mladí žijú pre uspokojenie len súčasných potrieb. „A to je chyba,“ upozorňuje.

Investovanie v škole? Aj to sa dá

Práve pretavenie vedomostí a matematických zručností do reality by sa dalo dosiahnuť zmenou systému výuky, resp. jej rozšírením. „Napríklad v zahraničných vysokých školách funguje systém aj tak, že v rámci ročníkového projektu žiaci dostanú vstupné zadanie s počiatočným kapitálom – pokojne by mohol byť aj fiktívny, ktorý počas semestra majú podľa svojich vedomostí správne zainvestovať, sledovať jeho vývoj a pracovať s ním. To znamená, že žiaci neustále pracujú s reálnymi dátami, ktoré potom dokážu bežne využiť,“ vysvetľuje na príklade z praxe Marek Sokol.

Ako totiž konštatuje, hoci dnešná doba pokročila z pohľadu digitalizácie, a najmä mladí ľudia sa zväčša dokážu ľahko orientovať a porovnávať si rôzne ponuky a ich vlastnosti, v prípade finančnej gramotnosti je to iné. „Napríklad to možno badať pri myslení na svoj dôchodok, resp. na obdobie niekoľkých rokov dopredu,“ vysvetľuje. Sem patrí aj vytvorenie si finančnej rezervy na nepredvídateľné náklady, či odkladanie si na dofinancovanie vlastnej časti k hypotéke za účelom kúpy nehnuteľnosti. „Je všeobecne známe, že takéto záležitosti prevažne mladšia generácia odkladá na neskôr, aby si teraz uspokojila skôr súčasnú spotrebu,“ konštatuje Marek Sokol. To je podľa odborníka chyba. „Práve ten čas, ktorý má mladá generácia k dispozícii, je výhodou. Čím viac času totiž má k dispozícii, tým jednoduchšia je cesta k dosiahnutiu zvoleného cieľa,“ upozorňuje.

Učenie hrou už na druhom stupni

Aj preto je podľa odborníka UNIVERSAL maklérsky dom dôležité sústrediť sa na základy finančnej gramotnosti už u žiakov základnej školy. Vhodne vysvetľovať finančné pojmy a zákonitosti sa dá už počas vyučovania na druhom stupni. „Samozrejme, v takomto veku by hlavnou témou nemali byť pojmy ako diverzifikácia, riziko, či volatilita, ale skôr hravou formou odovzdať deťom zmysel napríklad odkladania si peňazí, ktoré dostanú povedzme od svojich rodičov, či starých rodičov k narodeninám, rôznym ďalším sviatkom a podobne,“ vysvetľuje Marek Sokol.

Samotná spoločnosť UNIVERSAL maklérsky dom je pripravená v prípade záujmu pomôcť pri takýchto aktivitách zameraných na zvyšovanie finančnej gramotnosti. „Okrem iného sa zameriavame aj na všeobecnú informovanosť širokej verejnosti v oblasti všetkých sektorov, akými sú Poistenie a zaistenie, Úvery, Dôchodky, či Investície, a to práve prostredníctvom našej hlavnej stránky www.universal.sk, ako aj prostredníctvom externých médií, či sociálnych sietí,“ dodáva.

Značky: