O mobilné bankovníctvo priamo v mobile majú záujem hlavne mladí ľudia. Podľa prieskumu touchIT, patria k najčastejším operáciám kontrola zostatku na účte a realizácia platieb. U každej banky tak rastie požiadavka, aby pripravila veľmi dobrú mobilnú aplikáciu, a to minimálne pre platformu iOS a Android. Aplikácia má byť hlavne bezpečná, banke sa nemôže stať, aby niekto prišiel o peniaze.

O aktívnu formu prístupu k mobilnej bankovej aplikácii je pritom záujem práve teraz v lete, keď sme mimo svojho bežného pracovného alebo domáceho prostredia. Do nášho prehľadu sme vybrali tri aplikácie, ktoré nás v poslednej dobe najviac zaujali a v tomto prehľade budeme pokračovať aj v nasledujúcom vydaní.

Medzi hlavné novinky mobilného bankovníctva patrí možnosť, ako sa vysporiadať s IBAN kódom, teda (u nás) 24-miestnym kódom, ktorý postupne nahradzuje starší formát čísla účtu. Je takmer nemožné si pamätať takéto čísla účtov a problematickým sa stáva aj jeho prepisovanie. K slovu tak prichádza QR, resp. čiarový  kód, prípadne aj optické rozpoznávanie znakov.

ČSOB SmartBanking – šikovný skener

Hlavné menu aplikácie SmartBanking

Hlavné menu aplikácie SmartBanking

ČSOB SmartBanking využívame každodenne a sme radi každej novej aktualizácii. Prináša totiž funkcie, ktoré sú naozaj potrebné. Poďme ale pekne po poriadku. Aplikácia existuje pre platformy iOS, Android aj Windows Phone a patrí k tomu najlepšiemu na slovenskom trhu. Na prihlásenie potrebujete mať svoje osobné číslo a PIN, všetko údaje, ktoré dostávate spolu so zmluvou o využívaní internetového bankovníctva. Keď zadáte tieto údaje, spáruje sa mobilné zariadenie s aplikáciou, a to pomocou SMS s autorizačným kódom. Po jeho zadaní s 5-miestnym PIN kódom je všetko pripravené na používanie. Každé ďalšie prihlásenie už vyžaduje len zadanie PIN a je to rýchle. Na aktiváciu potrebujete len smartfón s internetom a vyššie uvedené prístupové kódy. Aktivácia je celkovo otázka 30 sekúnd, najdlhšie trvá manuálne prepisovanie kódov. Páčilo sa nám, že ČSOB SmartBanking zobrazuje aj dobu, po ktorej sa automaticky odhlási, pokiaľ s ňou priamo nepracujete.

Hneď po prihlásení vidíte zostatky všetkých účtov v tejto banke. V hlavnom menu máte dostupné všetky potrebné položky a tých je naozaj dosť. Hlavné menu je rozdelené na časť Banking a časť Smart. V Bankigu sú účty, pohyby, platby, karty, ponuky pre vás a mimoriadna splátky hypotéky. Najčastejšie používame položku Platby. V tomto prípade si môžete vytvoriť QR platbu, teda vygenerovať QR kód, ktorý zašlete vašim partnerom, ako poklad pre platbu pre vás. Bude obsahovať vaše číslo konta v IBAN formáte, sumu, dátum splatnosti, prípadne platobné symboly a účel. Skener dokáže načítať aj medzinárodné SEPA platby a môžete realizovať aj takéto platby.

Ďalej je tu pre vás zoznam čakajúcich, trvalých platieb, prípadne si vytvoríte platobné šablóny pre vaše najčastejšie platby. Najčastejšou voľbou sú platby a v tomto prípade je k dispozícii nová funkcia, ktorú si pochvaľujeme najviac – čítačka IBAN kódov. ČSOB naozaj používa optické rozpoznávanie číslic na to, aby ste nemuseli prepisovať dlhočizný IBAN kód a nepomýlili sa v ňom. Nepotrebujete teda mať na faktúre alebo šeku QR či čiarový kód, stačia čísla a tieto aplikácia načíta. Samozrejme, je tu kontrola voči chybám, pri ktorej sa overí, či načítaný a rozpoznaný kód zodpovedá formálnym predpisom pre IBAN kód. Máte tak istotu, že vaša platba zamieri naozaj tam, kam ste zamýšľali a nepomýlili ste sa pri prepisovaní.

Platba v prostredí mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking

Platba v prostredí mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking

V časti Smart sú ďalšie užitočné položky, ako je cestovné poistenie, dobitie kreditu na mobil, kalkulačky produktov (spotrebný úver, hypotéka, sporenie). Nájdete tu aj pobočky a bankomaty zobrazené na mape, ale bez možnosti navigácie, ďalej kurzy mien, možnosť vytvorenia image karty s vlastným dizajnom, prehľad noviniek, užitočné kontakty napr. na blokovanie karty a nastavenia. V tejto časti najviac oceňujeme poistenie, ktoré je platné už do troch hodín od zadania požiadavky. Počas dovolenky sa to určite hodí.

mobilne_bankovnictvo_dvojstrana_nowat

Využili sme už aj možnosť rýchleho odoslania čísla účtu do mailu, do SMS. Pohyby na účte sa dajú dobre filtrovať napr. stanovením horného alebo dolného limitu, či iba platby realizované kartou. Filtrovať sa dá aj podľa kľúčového slova alebo čísla účtu.

Celkovo je práca s mobilným bankovníctvom ČSOB SmartBanking veľmi príjemná. Ocenili by sme zapracovanie nejakého systému s možnosťou platby na zadané mobilné číslo adresáta a napr. v prípade tabletov s väčším displejom by mohli byť výdavky kategorizované a zobrazené v prehľadných grafoch.

 Takto naskenujete dlhočizný IBAN kód priamo v prostredí aplikácie aj počas pikniku

Takto naskenujete dlhočizný IBAN kód priamo v prostredí aplikácie aj počas pikniku

Ako sme sa dozvedeli na tlačovej konferencii, tejto aplikácii sa darí, stiahnutá bola 130 000-krát a aktivovalo si ju 60 000 používateľov (údaj je z mája 2015). Najčastejšie aplikáciu používajú obyvatelia miest ako je Bratislava, Košice, Žilina či Prešov, priemerná výška platby cez mobilnú aplikáciu je 63 eur. Štandardný používateľ aplikácie sa do nej prihlási 18-krát v mesiaci, jej najlepší čas je pondelok medzi 11. a 12. hodinou. QR kód alebo čiarový kód mesačne zosníma 4000 ľudí.

V letnom dvojčísle sme otestovali aj ďalšie bankové aplikácie od mBank a VÚB.

 

obalka_2015_3_nowatDokončenie tohto článku nájdete v letnom dvojčísle touchIT. 
Časopis je dostupný v novinových stánkoch za 1,99 eura.
Najvhodnejšou cestou pre dotyk s technológiami je rovno si ho predplatiť.

Objednajte si ročné predplatné magazínu touchIT za 16,50 eura teraz.

Ďalšie zaujímavé články z letného dvojčísla sme vybrali nižšie v tomto článku.

Kompletný obsah letného dvojčísla touchIT:

obsah_nowat

Pozrite si výber ďalších zaujímavých článkov z letného dvojčísla touchIT:

Dovolenkové aplikácie

summer_holiday-wallpaper-1920x1440_nowatV pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android, iOS a Windows Phone, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali. V aktuálnom vydaní sme sa zamerali na aplikácie, ktoré by vám nemali na dovolenke chýbať.

Rastie skutočná konkurencia Google vyhľadávaču?

Titulka_nowatInternetový vyhľadávač spoločnosti Google má dnes vo svete takmer neotrasiteľnú pozíciu. Na jeho domácom trhu v USA však situácia vôbec nie je taká jednoznačná a jeho najväčšia konkurencia v posledných rokoch stále naberá na význame. Je možné, že ho v budúcnosti zosadí z trónu?

Notebooky na prácu aj multimediálne zameranie
Veľký letný test notebookov sme pripravili v štýle univerzálnosti. Svoje si tu nájdu používatelia hľadajúci ultrabook, prenosný notebook, ale aj multimediálny notebook na prácu prevažne doma alebo v kancelárii.

Zachraňujeme zmazané fotky
Fotografie sú peknou spomienkou na rôzne životné udalosti. To je ich príjemná vlastnosť. Tá menej príjemná je, že sa rady strácajú. A to vonkoncom nie iba počas letného obdobia alebo v čase dovoleniek. Vymažete si ich náhodou alebo omylom. Ako teda obnoviť zmazané fotografie?

Computex 2015 – v znamení inovácie a mobility
Zúčastniť sa výstavy Computex na Taiwane je celkom poučné. Jednak sa stretnete s úplne inou kultúrou, celkom netradičným jedlom a IT produkty vidíte v inom svetle. Ázijský trh je totiž úplne iný ako ten európsky. Úspešné produkty musia byť farebné, výber musí byť dostatočne široký a výrobcovia musia prísť s vlastnosťami, ktoré zaujmú na prvý pohľad.

Toto je však iba malý výber z množstva obsahu magazínu touchIT, ktorý na vás čaká v stánkoch so 104 stranami za 1,99 eur. Nezabúdajte, že najlepšou cestou k vášmu magazínu je predplatné, ktoré si môžete objednať tu a zároveň nás tak podporíte. Ďakujeme 🙂

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.