Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V súvislosti s klimatickým zmenami, ale aj výraznou mierou výstavby, ktorá sa týka mnohých miest je nevyhnutné hľadať riešenia umožňujúce efektívne využívanie energie a vytvárať priaznivejšie podmienky pre život.

Čoraz častejšie sa preto pri výstavbách, ale aj kultivácii prostredia skloňuje slovné spojenie modrozelená infraštruktúra. Každý, komu záleží na prostredí, v ktorom žije a tiež osobných financiách, by prínosy modrozelenej infraštruktúry mali byť známe.

Čo sa deje za múrmi vášho obydlia?

Vytvoriť si vo vlastnom byte alebo dome príjemnú mikroklímu je možné relatívne jednoducho. Stačí vedieť správne narábať s vykurovaním, premyslene vetrať a regulovať vlhkosť vzduchu. Pre správnu mikroklímu je dôležité mať tiež kvalitné okná a izolácie. Keď si ešte podľa svojho vkusu vyberiete zariadenie a atmosféru podporíte napríklad hi-end audio technikou z Dreamaudio, ľahko si vytvoríte domov, v ktorom sa budete cítiť dokonalo.

Hoci domáca pohoda je dôležitá, treba brať ohľad aj na okolie, v ktorom žijete a pozitívnou správou je, že túto filozofiu si osvojuje stále viac ľudí. Už aj na úrovni samospráv a rôznych občianskych združení sa čoraz viac skloňuje slovné spojenie modrozelená infraštruktúra. Veľmi zjednodušene vysvetlime, že ide o súbor prvkov súvisiaci s vegetáciou (zelená) a vodou (modrá), ktoré sú navzájom prepojené a sú synergicky prínosné jedna pre druhú.

Zelené mestoZdroj: elements.envato.com
Zelené mesto

Modrozelenú infraštruktúru si môžete predstaviť ako prvky podporujúce vsakovanie zrážkovej vody, jej zadržanie a jej následné zužitkovanie vegetáciou. Na modrozelenú infraštruktúru je ideálne myslieť už pri plánovaní výstavby, pri revitalizácii verejného priestranstva a tiež ako prevenciu pred prípadnými finančnými ťažkosťami v dôsledku nárastu nákladov, na čo sa orientuje aj projekt Chránime domovy.

Aké sú prínosy modrozelenej infraštruktúry? 

Nielen z dôvodu čoraz častejších extrémnych výkyvov počasia, ale aj zvyšujúcich sa cien energií má prepracovaná modrozelená infraštruktúra stále citeľnejšie prínosy. Patrí medzi ne dosiahnutie prirodzenej vodnej bilancie, prirodzená ochrana pred záplavami pri prudkých lejakoch, celkové zlepšenie mikroklímy v meste a v neposlednom rade zníženie spotreby pitnej vody, keďže vo väčšej miere umožní využívať práve zrážkovú vodu.

Modrozelená infraštruktúraZdroj: elements.envato.com
Modrozelená infraštruktúra

Medzi opatrenia pre posilnenie modrozelenej infraštruktúry patria napríklad zelené strechy, systémy na zber dažďovej vody alebo využívanie zatrávňovacej dlažby. Pri plánovaní výstavby, rekonštrukcie alebo zveľaďovaní okolia sa teda na tieto opatrenia určite oplatí myslieť. Zároveň, ide aj o výzvu pre profesionálov. Ak vás živia stavebné práce, inžiniering alebo ste odborník na vodohospodástvo, know-how v tomto smere môže byť vašou dôležitou konkurenčnou výhodou, ktorú môžete vhodne komunikovať na online platformách, s čím vám ochotne pomôže Dávid Krumpár.

Značky: