Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Popredný výrobca inteligentných úložných riešení a dodávateľ AMR robotov vyvinuli plnoautomatizovaný systém, ktorý dokáže pracovať aj bez ľudského zásahu

Modula, popredný výrobca inteligentných úložných riešení, a Mobile Industrial Robots (MiR), jednotka na trhu autonómnych mobilných robotov, nedávno predstavili spoločne vyvinuté automatizované riešenie na manipuláciu s materiálom v skladoch a vo výrobných a distribučných centrách.

Vďaka podpore rôznych konfigurácií môže riešenie plne alebo čiastočne automatizovať procesy manipulácie s materiálom, ako napríklad:

  • Poloautomatizované vychystávanie jednotlivých položiek, kde ľudský operátor manuálne vyzdvihne jednotlivé položky zo skladovacej jednotky Modula a umiestňuje ich na mobilné roboty MiR pre autonómnu prepravu do určených oblastí, ako sú konsolidačné centrá.
  • Poloautomatizované vychystávanie s vychystávajúcimi vozíkmi, kde si operátor môže vyzdvihnúť viac položiek a umiestniť ich na vychystávacej stanici. Hneď ako je vychystanie dokončené, robot MiR sa spojí so stanicou a presunie ju do určenej oblasti.
  • Plnoautomatizované vychystávanie jednotlivých položiek, pričom roboty MiR sú vybavené robotickým ramenom, ktoré vyzdvihuje jednotlivé položky zo skladovacej jednotky Modula a prepravuje ich jednoducho a bezpečne do ďalšej zóny alebo konsolidačného centra.
  • Plnoautomatizované vychystávanie políc, kde sú roboty MiR vybavené prispôsobiteľným nadstavbovým modulom, ktorý dvíha, prepravuje a umiestňuje prepravky alebo police priamo z nebo do priehradiek VLM systému, čo uľahčuje vychystávanie a doplňovanie bez ľudského zásahu.
  • Plná automatizácia manipulácie s paletami, kde sú roboty MiR špeciálne vybavené na vyzdvihnutie veľkých a ťažkých predmetov z paletového modulu Vertical Lift Module (VLM).

Riešenie poskytuje značnú úsporu času aj priestoru, zlepšuje produktivitu a zefektívňuje intralogistiku. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Modula Massimiliana Gigliho je bezpečnosť na pracovisku a spokojnosť zamestnancov tiež jednou z hlavných výhod spoločného riešenia Modula a MiR.

„Tým, že tento systém preberá opakujúce sa, fyzicky namáhavé a inak nebezpečné úlohy, výrazne zlepšuje pracovné podmienky v skladoch, továrňach a distribučných centrách,“ hovorí Gigli. „Tvárou v tvár nedostatku pracovných síl môžu podniky, ktoré chcú automatizovať skladovanie, vychystávanie a manipuláciu s materiálom, získať nielen vyššiu produktivitu, ale aj ponúknuť zamestnancom zaujímavejšiu prácu a bezpečnejšie pracovné prostredie.“

Systém Modula a MiR, navrhnutý na modulárnu a rýchlu implementáciu, je vysoko adaptabilný hlavne v skladoch a distribučných centrách takmer akejkoľvek veľkosti a usporiadania. Ako taký umožňuje postupnú automatizáciu a dovoľuje podnikom transformovať svoje procesy vlastným tempom.

Systém dokáže generovať návratnosť investícií (ROI) už za 6 až 18 mesiacov od nasadenia.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.