AOC Q2778VQE – do kancelárie aj do domácnosti

aoc_q2778vqe_nowat

Na prvý pohľad je model AOC Q2778VQE bežný monitor, ktorý svojou výbavou neohúri. Plastové telo nezaujme a pevný stojan vám neumožní meniť výšku, natočenie či náklon obrazovky. Jednoducho, ako monitor vytiahnete z krabice, tak ho budete používať.

Výrobca našťastie zvolil optimálny uhol aj výšku, takže sme nemali potrebu tieto nastavenia meniť. 27-palcový displej využíva TN panel a rozlíšenie 2560 × 1440. Práve to je hlavným lákadlom testovaného monitora. Ak máte pocit, že vám Full HD obrazovka nepostačuje, AOC Q2778VQE je jedným z kandidátov na nový monitor.

Hoci je konštrukcia zariadenia priemerná, kvalita zobrazenia farieb je po vhodnej kalibrácii celkom dobrá. TN panel oceníte nielen pri hraní, Q2778VQE je všestranný monitor. Výborne poslúži aj pre potreby sledovania multimédií a pre kancelársku prácu. Špičkovým dizajnérom alebo profesionálnym fotografom sú určené iné monitory, avšak väčšina používateľov bude s testovaným modelom spokojná.

Treba si však uvedomiť, či vyššie rozlíšenie potrebujete. Hry budú vyžadovať výkonnejšie komponenty a pri písaní je z používateľského hľadiska rozdiel len kozmetický. Pri prezeraní fotiek a v prípade multimédií rozlíšenie oceníte, ak máte dostatočne kvalitný obsah.

QHD rozlíšenie sa však postupne stáva štandardom a AOC Q2778VQE ho ponúka za rozumnú cenu. Na trhu však nájdete aj lacnejšie modely. Dodajme, že monitor ponúka základnú konektivitu, t.j. VGA, DVI, HDMI a DisplayPort vstupy. USB konektory na tele nenájdete.

Pri používaní monitora sme namerali spotrebu necelých 40 W. Odozva obrazovky a kvalita obrazu je dobrá, pripomienky máme k plastovému šasi a celkovej konštrukcii. Výrobca udáva odozvu 1 ms (odozva je rýchla aj z praktického hľadiska), jas 350 cd/m2 a kontrast 1000:1, resp. 80M:1 v prípade dynamického.

Cena: 399 EUR
Zapožičal: AOC

Philips BDM3470UP – s pomerom strán 21:9

philips_bdm3470up_nowat

Monitory s pomerom strán 21:9 sa výrazne odlišujú od bežnej ponuky trhu. Takýto typ monitora nie je určený každému používateľovi a prináša niekoľko výhod aj nevýhod.

Výhodou je širokouhlá zobrazovacia plocha, ktorá má v tomto prípade rozlíšenie 3440 × 1440. Ide teda o QHD rozlíšenie, avšak širokouhlé. Displej oceníte, ak potrebujete vykonávať viacero aktivít súbežne. Počas testovania sme si vedľa seba otvorili 3 samostatné okná s internetovým prehliadačom, kancelárskym balíkom MS Word a tabuľkou v Exceli. Prípadne sme počet okien znížili na dve, avšak v oboch prípadoch bol používateľský zážitok výborný. Ak nechcete dva monitory, avšak jeden displej vám nestačí, obrazovka s pomerom 21:9 je optimálna voľba.

Výhodou je aj intenzívnejší zážitok z hrania hier. Je to subjektívny pocit, avšak na takomto monitore sa nám hrá výborne. Trošku komplikovanejšie je to v prípade sledovania filmov. Ak máte video v pomere 21:9, potom je zážitok vynikajúci. V opačnom prípade vás môžu po bokoch rušiť dva čierne pruhy.

philips2_nowat

Čiastočná a dočasná nevýhoda je aj to, že si na nový monitor musíte zvykať. Inak povedané, nemá zmysel zobrazovaciu plochu využiť iba tak, že si na celú obrazovku otvoríte MS Word a budete písať. Práca s textovým editorom je v takomto prípade nepohodlná. Je lepšie aplikáciu používať v okne alebo si zmeniť pomer strán v nastaveniach.

Philips BDM3470UP je jeden z mála monitorov s pomerom strán 21:9, ktorý je na trhu už dostupný. Dávnejšie sme testovali širokouhlý monitor od Samsungu, ktorý bol mierne zaoblený a musíme uznať, že v prípade tohto formátu má zakrivenie naozaj zmysel. Ide o subjektívny pocit a netvrdíme, že model od Philipsu je horší, pretože nie je zakrivený. To nie, ale zakrivenie je tu opodstatnené.

BDM3470UP chválime, pretože celkovo ide o jeden z najlepších monitorov, ktorý sme v poslednej dobe testovali. Obrazovku lemuje tenký vonkajší rám a pocit elegancie dotvára aj panel pod displejom s lesklým nápisom PHILIPS. Monitor sa nám pri pohľade spredu naozaj páči, vyzerá štýlovo.

Zariadenie má IPS panel a v rámci našich testov dosiahol výborné výsledky. Odporúčame ho všetkým používateľom, bez ohľadu na ich potreby. BDM3470UP potešil aj nastaviteľnou výškou, uhlom i náklonom. Štandardnú portovú výbavu – VGA, DVI-DL, HDMI (s podporou MHL) a DisplayPort, dopĺňajú aj 4 USB konektory. Jeden z nich podporuje technológiu rýchleho nabíjania.

Počas používania sme namerali spotrebu 38 W až 60 W, v závislosti od aktuálneho jasu. K dispozícii je viacero režimov – Kancelária, Foto, Film, Hra atď. Nechýba režim obraz v obraze, resp. rozdelenie obrazovky na dve časti. V týchto prípadoch je možné súbežne zobrazovať obsah z dvoch vstupov. Monitor ponúka aj funkcie na zlepšenie kontrastu, odozvy a ostrosti obrazu. Tie považujeme za bonus, so základnou ponukou monitora sme spokojní.

Ak teda hľadáte monitor s pomerom strán 21:9, Philips BDM3470UP je veľmi dobrá voľba. Aj z hľadiska ceny, aj z hľadiska celkovej kvality. Zaslúžený TIP REDAKCIE.

Cena: 750 EUR
Zapožičal: Philips

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit