Druhý telefón z tejto série a je o 250 eur lacnejší ako doteraz najlepšia motorola.

Cenovka 449 eur namiesto 799 eur odhaľuje viac rozdielov, prvý a zásadný je v použitom čipe. Výrobca použil slabší procesor, no stále dostatočne silný na to, aby sme ho predurčovali do vyššej kategórie strednej triedy. Prečítajte si recenziu na model motorola edge 30+. Rozdiely sú hlavne v CPU, rozmeroch, RAM a mierne vo fotoaparáte, teda selfie fotoaparáte.

Edge 30 je ale zaujímavý nielen dobrou cenou a k tomu naozaj dobre výbave. Je to totiž super tenký telefón. V tomto smere sa mu približuje len Xiaomi 11 Lite 5G NE. V balení máte obal na zadnú stranu a nabíjačku TurboPower s 33 W výkonom. Mobil teda využijete naplno a netreba k nemu nič dokupovať. Ako už možno tušíte, tých 6,79 mm na hrúbku má za následok odobratia audio konektora. Buď použijete bezdrôtové slúchadlá alebo redukciu.

V rukách sa drží takýto telefón naozaj vynikajúco. Je to zážitok, ktorý rozhodne odporúčam. Mať takto tenký a ľahký telefón je niečo, čo stojí za pochvalu. Aj za cenu nižšej kapacity batérie. Aby sme sa rozumeli, stále je to batéria na jeden deň.

Pre mňa už nie je veľký rozdiel, či potrebujem batériu nabiť o ôsmej večer alebo o jednej v noci. Kto nenaháňa každý mA, netreba sa 4020 mAh batérie obávať. Navyše s 33 W nabíjačkou percentá poskakujú rýchlo a spravidla vám cez deň bude stačiť pripojiť nabíjačku na 10 minút a máte zase na pol dňa energiu.

Spracovanie je prvotriedne, dizajn je niečo, čo sa výrobcovi podarilo. Vystúpený fotoaparát vám bude knísať telefónom položeným a ovládaným na stole. V dodávanom obale už nie.

Výkon a výbava

Slabší procesor je cítiť pri fotografovaní, no nie je to tragédia. Je to tým, že som mal aj verziu edge 30+ a tak s najsilnejším Snapdragonom pocítite rozdiel. Pri priamom porovnaní s telefónom Galaxy A53 5G fotí motorola edge 30 minimálne 2× rýchlejšie. Rovnako aj systém je plynulý. Tu nie je v zásade čo namietať. Miestami bude cítiť, že tu nie je najsilnejší procesor. To ale asi viete a cenovka smartfónu to signalizuje jasne.

Ostatné je prvotriedne, je tu 8 GB RAM, čo považujem za dobrý a ešte stále štedrý štandard. Rovnako tak sa mi páči stereo zvuk. Na filmoch je to dobre počuť, nakoniec aj na hudbe to pocítite. Razom je telefón lepší pri použití na prehrávanie hudby. Rovnako aj na audio knihy, ktoré sa dajú počúvať s lepšou kvalitou a nemáte tak preexponované výšky ako na mono reproduktore.

Rozpoznávanie odtlačkom prsta funguje výborne. Ešte by sa mi páčilo, keby konečne motorola aktivovala automatické odomknutie po zadaní poslednej číslice PIN kódu. Takto to má Samsung a ide o jednu z najlepších funkcií rozhrania. Zadná strana má ochranu voči poliatiu vodou alebo dažďu. Taká skutočná ochrana aj pri ponorení do vody tu nie je. To je škoda a motorola sa zatiaľ tomuto stupni ochrany dôrazne vyhýba.

Celkovo je výbava silná stránka, no faktom je, že som ocenil prístup výrobcu k parametrom, ktoré ste dostali. Máte tu vynikajúci fotoaparát. Pozrite si fotografie cez deň aj nočné a uvidíte sami. Keď pripočítam OLED displej s frekvenciou 144 Hz, sme naozaj na prémiových parametroch.

Nie som až taký priaznivec čistého Androidu, ten už ani v motorole nie je tak čistý, ako býval kedysi. Je tu nadstavba My UX, ktorá patrí medzi menej náročným, až minimalistickým a dovolí vám upraviť si vzhľad systému a jeho prvkov. Zostali doplnky Moto, ktoré sú naviazané na snímače telefónu a gestá pri použití telefónu. Je to užitočná vec a rýchlo si na ňu zvyknete.

Fotografovanie

Možnosti robenia fotografií a videa oceňujem. Motorola už dávnejšie prepracovala aplikáciu na fotenie a dá sa stiahnuť aj pre iné smartfóny. Pravdepodobne ju už máte stiahnutú alebo minimálne k dispozícii. Všetko je takpovediac po ruke, je tu možnosť použiť optickú stabilizáciu, dokonca aj režim HDR10 pri nakrúcaní videa v 4K/30 sn./s. Dobrá je vodováha, aby ste nemali padajúci horizont pri fotení krajiny.

Zapnutie fotoaparátu vyžaduje tak 2 sekundy, kým sa ukáže aj náhľad obrazu. Ostatné je ale rýchle, fotenie cez deň je bleskové. Nočné fotografie zaberú tak dve sekundy. Zážitok z fotenia je príjemný a rozhodne sa dá telefón na tento účel veľmi dobre použiť. To čo sa týka kvality výstupu a tiež celkového zážitku. Tu je vidieť, že takmer čistý Android a optimalizácia aplikácie našli svoj zmysel.

Denné

Nočné

Makro

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Verdikt

Motorola moto g30 je podarený smartfón. Veľmi si obľúbite hmotnosť a hrúbku. Máte tu všetko, čo potrebujete. Áno tá lepšia vodoodolnosť tu chýba a tiež nemá bezdrôtové nabíjanie. Bez tohto by sa mnohým dalo žiť.

Po technickej stránke je tu všetko podstatné, čo do rýchlosti samotného telefónu a kvality displeja. Je to dobrý telefón a ťažko tu hľadať niečo, čo by mi vyslovene prekážalo.

Cena: 449 eur za verziu 8 / 128 GB

Zapožičal: Motorola

Páči sa nám

  • Tenký profil
  • Veľmi dobré parametre
  • Rýchlosť a kvalita fotografovania
  • 144 Hz displej
  • 33 W nabíjanie
  • Podpora Ready For

Nepáči sa nám

  • nemá plnú vodoodolnosť
  • bez podpory pamäťových kariet

Technické parametre

Model telefónuMotorola moto g30
Operačný systémAndroid 12, aktualizácie 1. 2. 2022
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 778G, 8-jadrový, 2,4 GHz
Displej, počet farieb, HDRAMOLED, 144 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, ABGNac6E, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet50 Mpx, f/1.8, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx32 Mpx, f/2.4
Vymeniteľná batéria a vlastnosti4020 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]159 × 75 × 7 / 155
VodeodolnosťIP52
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 33 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score594951
PCMark for Android – Performance14067
3DMark Wild Life2843

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.