Má tento klon miesto na trhu a kde si stojí v porovnaní s konkurenciou. Toto sú dva hlavné body, ktoré budú zaujímať aj vás.

Testoval som verziu bez prívlastku NE a tu sú hlavné rozdiely medzi pôvodným a týmto novým kusom. Model NE má Gorilla Glass 5 namiesto verzie 6 a tu výrobca išiel do slabšieho procesora. Teda je tu Snapdragon 778 a nie 780 ako v pôvodnom telefóne. Takisto odporúčam pozrieť fototest tohto telefónu priamo v pôvodnom článku verzie bez NE. Ide o identický model, preto na ilustráciu poslúžia fotografie z pôvodného článku.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Vyzerajú identicky, rozmery majú identické, vážia rovnako, takže tu sa opäť natíska otázka nedostupnosti čipov a potreba vydania dostupného smartfónu. Ako firma ho nemôžete vydať pod rovnakým názvom, keďže má iný procesor aj verziu ochranného skla.

Xiaomi 11 Lite 5G NE je jedným slovom vynikajúci. Je to tenučký smartfón s dostatočne veľkou kapacitou batérie a 33 W nabíjaním. Je naozaj tenký, no práve kvôli tomu, že tu výrobca nedal 5000 mAh batériu. Toto sa dá označiť za ultra ľahký smartfón súčasnosti. Má len 159 gramov a to odporúčam každému, kto nemá rád ťažké mobily v ruke. Iná cesta je potom tlačidlový telefón, ale to je už iný segment.

Fotoaparát má „len“ 64 Mpx, ale to je podľa mňa dostatočné na kvalitu fotiek. Aj keď je tu slabší procesor, pokojne si kúpte práve tento kus, na rozdiel od modelu bez prívlastku NE.

Dobrá správa je, že výrobca ponechal AMOLED displej a 90 Hz frekvenciu obnovenia. Je to naozaj plynulejšie ako 60 Hz, hoci odporcovia by mohli namietať, že to nestojí za zmienku. Takto ale máte dve muchy jednou ranou – ušetríte na batérii, nie že by ste 90 Hz a 60 Hz na spotrebe reálne spoznali a zároveň máte plynulejšie rolovanie textov.

Pretlak modelov na trhu

Sme ale späť v počte produkovaných modelov výrobcom. To vás nakoniec ako zákazníka nemusí zaujímať a nerozhodujete sa medzi touto a „ne-NE“ verziou. Princíp zostáva podobný ako pri Samsungu a jeho edícii FE. Hovoríme o mimoriadne úspešnom odľahčení od pôvodného Galaxy 20. To, či si výrobcovia kanibalizujú vlastné hniezdo už nebude akosi vaša starosť.

Jeden argument by mohol hrať v prospech menšieho počtu telefónov a pravidelných aktualizácií a do tohto argumentu by nám Xiaomi nezapadlo. Výrobca ich má toľko, že hovoríme rovno o desiatkach modelov. Aktualizácie ale dostávajú. Je to pravdepodobne ich mizivými rozdielmi medzi sebou a majú to dobre spočítané.

Naopak, to že výrobca má menej telefónov tiež nutne neznamená rýchlejší softvérový servis. Výnimkou je už roky Apple. Avšak Google si vymyslel ďalšie pravidlá, našťastie sú teraz zmysluplné a chce výrobcov tlačiť do čo najčastejších aktualizácií. Ruka v ruke s chystanými pravidlami Európskej únie.

Konkurencia

Stredná trieda je segment, kde je najväčšia tlačenica. Tu sa výrobcovia predháňajú v každom mysliteľnom parametri. Keď niekde pridajú na batérii, uberú na fotoaparáte, inde zase na procesore ale majú rýchlejšie nabíjanie.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE vyniká najmä tým, že je to naozaj ľahký a tenký telefón a bude to poznať. OnePlus Nord 2 5G je podobný smartfón, má ale rýchlejšie nabíjanie a to bez jedného Wattu až dvojnásobne. Ďalším adeptom, ktorý stojí za zváženie je Oppo Reno5 Z, ktorý je na takmer identickej cenovej úrovni, no má 48 Mpx fotoaparát. Keďže Mpx neznamená všetko, je súboj so Xiaomi vyrovnaný.

Tu by som sa priklonil na stranu testovaného modelu Xiaomi. Konkurenčné vody sú v značkách Redmi (Xiaomi) alebo Poco (Xiaomi) prípadne OPPO alebo OnePlus. Tu si popravde vyberáte z ťažko vyberateľného, pretože telefóny sú ako jedna kópia. Zanedbateľné detaily potlačíte a rozhodnete sa buď podľa ponuky  operátora alebo vlastných sympatií ku značke.

Iný prípad je u takého Samsunugu. Cenovo k Xiaomi je dostupný model Samsung Galaxy A42. Dobrý telefón, no má horšie parametre a s rýchlosťou voči Xiaomi 11 Lite 5G NE sa nemôže rovnať. Avšak máte Samsung a kto radšej uprednostní túto značku, dostane vcelku dobrý telefón v strednej triede.

Silným konkurentom voči 11 Lite 5G NE je Motorola celkovo. Tu ale počítate s tým, že vám dáva takmer čistý Android. Xiaomi dáva zálohovanie do cloudu a celkovo vysokú prepracovanosť systému. Motorola edge 20 Lite je za takmer rovnakú cenu, má takisto 90 Hz OLED displej, ale má 108 Mpx fotoaparát. A dokonca aj väčšiu batériu a to až 5000 mAh. Je to aj väčší a ťažší telefón. Ale toto je asi najlepšia protiváha k tomuto Xiaomi telefónu.

Páči sa nám

  • Tenučký dizajn
  • Veľmi rýchly telefón v strednej triede
  • Kvalita denných aj nočných fotiek
  • 2× priblíženie kvalitou ako pri natívnom optickom
  • 33 W nabíjanie

Nepáči sa nám

  • Nemá odolnosť IP67
  • Nemá bezdrôtové nabíjanie
  • Rozpoznávanie tvárou bolo nefunkčné

Cena: 369 eur

Zapožičal: mi-store.sk

Verdikt

Xiaomi 11 Lite 5G NE je na pohľad nadbytočný telefón. Veď na vlas rovnaký už výrobca v ponuke má. Dobre, vy z toho ale vyťažíte a ešte voľačo ušetríte. Je tu slabší procesor, ale v praxi to nepoznáte a inak získavate skutočne prepracovaný telefón. V redakcii sme ho preto ocenili Tipom redakcie.

Technické parametre

Model telefónuXiaomi 11 Lite 5G NE
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 9. 2021
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 778 8-jadrový, 2,4 GHz
Displej, frekvencia, HDRAMOLED, 90 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,55 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, ABGNac6, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet64 Mpx, f/1.79, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie20 Mpx f/2.24
Batéria a vlastnosti4250 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161 × 76 × 7 / 159
Vodoodolnosťnie
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 33 W
Cena369
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score497151
PCMark for Android – Work 2.012237
3DMark Wild Life – Total2476
HodnotenieVýsledky
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž3/5

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.