Motorola oznámila uvedenie nového smartfónu Motorola Edge 40 Pro, ktorý vyniká štvornásobne zakriveným dizajnom, procesorom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, trojitým systémom fotoaparátov s vysokým rozlíšením a batériou s možnosťou ultrarýchleho nabíjania. Súčasťou dodávky je aj 125 W napájací zdroj.

Ako súčasť rodiny Edge je dizajn smartfónu Edge 40 Pro vytvorený ako nová vlajková loď. Vďaka povrchovej úprave, ktorá neobsahuje stopy po odtlačkoch prstov na prednej strane a efektnej sklenenej zadnej strane je Edge 40 Pro zaujímavý telefón, ktorý je navyše pohodlný na držanie. Zariadenie je chránené sklom Corning Gorilla Glass Victus pred poškriabaním či pádom. Aj kryt fotoaparátu nadobudol nový vzhľad, pričom stále dokonale zapadá do celkového dizajnu telefónu.

Motorola Edge 40 Pro
Motorola Edge 40 Pro

Stupeň krytia IP68 poskytuje ochranu pod ponorením do sladkej vody až do hĺbky 1,5 metra na dobu na 30 minút. Tzv. bezokrajový 6,67-palcový FHD+ pOLED displej je vybavený aj obnovovacou frekvenciou 165 Hz, čo sa prejaví na plynulom posúvaní obrazu, hraní hier a prepínaní medzi úlohami.

Motorola Edge 40 Pro
Motorola Edge 40 Pro

Srdcom tohto telefónu je mobilná platforma Snapdragon 8 Gen 2, ktorá prináša o 35 % vyšší výkon CPU, o 25 % vyšší výkon GPU a o 40 % vyššiu energetickú účinnosť ako jeho predchodca. Prináša plynulejší chod aplikácií bez oneskorenia a energetickú účinnosť. Edge 40 Pro je vybavený operačnou pamäťou LPDDR5X a systémom UFS 4.0, čo je najmodernejšia generácia operačnej pamäte. Kapacita pamäte pre používateľa je 256 GB, čo je dosť miesta na fotografie, filmy, skladby, aplikácie a hry. Kapacita RAM je 12 GB.

Motorola Edge 40 Pro
Motorola Edge 40 Pro

Telefón má optické snímanie odtlačku prsta pod displejom.

Fotografická výbava

Motorola Edge 40 Pro prichádza s trojitým systémom fotoaparátov s vysokým rozlíšením. Ide o 50 MPix hlavný fotoaparát s vysokým rozlíšením vybavený systémom optickej stabilizácie. K dispozícii je celopixelové zaostrovanie, čo poskytuje 32x viac zaostrovacích pixelov v porovnaní s tradičným PDAF. Výsledkom je rýchlejší a presnejší výkon pri rôznom type svetla. Edge 40 pro je vybavený aj 50 MPix ultraširokouhlým fotoaparátom s funkciou Macro Vision a automatickým zaostrovaním. Navyše je tu 12 MPix portrétny fotoaparát s 2-násobným teleobjektívom. Všetky snímače sú od spoločnosti OmniVision.

Motorola Edge 40 Pro
Motorola Edge 40 Pro

Na selfie je Edge 40 Pro vybavený 60 Mpix fotoaparátom s kognitívnym obrazovým signálovým procesorom Snapdragon. Ten využíva pokročilú umelú inteligenciu (AI) na rozdelenie každej scény na rôzne segmenty. Vďaka tomu sa prvky, ako je obloha, budovy, krajina a pleťové tóny, optimalizujú nezávisle, čím sa dosiahne väčšia presnosť farieb a vernejšia fotografia.

Vďaka tomuto novému smartfónu môžete priamo na svojom zariadení nahrávať aj videá v kinematografickej kvalite. A to aj v rozlíšení 4K HDR10+.

Motorola predstavila softvérové funkcie vrátane nových režimov snímania videa. Príkladom je Nočné videnie videa. V tomto prípade pri natáčaní videí v prostredí so slabým osvetlením môžete prepnúť na režim Nočné videnie videa a zachytiť tak jasnejšie zábery s väčším množstvom detailov, lepšou čistotou a presnejšími farbami.

Ďalej je to funkcia Stabilizácia uzamknutia horizontu. Využijete ju pri extrémnych športoch, ako je horská cyklistika alebo lyžovanie. Táto funkcia udržiava vaše zábery stabilizované a uzamknuté na horizonte – dokonca aj pri otáčaní smartfónu až o celých 360°.

Motorola Edge 40 Pro
Motorola Edge 40 Pro

Treťou funkciou je Automatické sledovanie zaostrenia videa. Túto funkciu môžete zapnúť, aby bol objekt trvalo zaostrený, aj keď je v pohybe.

Efektná je aj funkcia Videoportrét (bokeh). V režime videa môžete vybrať toto nastavenie, ktoré automaticky rozostrí pozadie videí pomocou algoritmu založeného na umelej inteligencii a dosiahnete mäkko zaostrené pozadie za objektom.

Tiež sú tu funkcie ako duálne snímanie, ultraširokouhlý záber a teleobjektív.

Batéria a nabíjanie TurboPower

Telefón Motorola Edge 40 Pro je vybavený 125 W nabíjaním TurboPower. Energiu na celý deň používania dosiahnete len za 6 minút nabíjania a úplne sa batéria nabije za 23 minút. Batéria má kapacitu 4600 mAh a vďaka vyššej energetickej účinnosti mobilnej platformy Snapdragon dokáže smartfón Edge 40 Pro na jedno nabitie vydržať v prevádzke viac ako 30 hodín. Telefón podporuje aj 15 W bezdrôtové nabíjanie a 5 W bezdrôtové zdieľanie energie. Nabíjanie je USB PowerDelivery.

Motorola Edge 40 Pro
Motorola Edge 40 Pro

Zážitok zo zobrazenia dopĺňa aj výkonný zvuk. Preto je telefón Edge 40 Pro vybavený technológiou Dolby Atmos a dvoma veľkými stereo reproduktormi. V tomto telefóne je aj technológia Moto Spatial Sound. Znamená to, že zvuk vychádzajúci z reproduktorov zariadenia alebo slúchadiel vypĺňa priestor okolo používateľov, či už počúvajú hudbu, sledujú filmy alebo hrajú hry.

Motorola Edge 40 Pro
Motorola Edge 40 Pro

Motorola je známa tým, že operačný systém svojich zariadení udržiava čo najčistejší, ale snaží sa do nich zahrnúť aj zmysluplné doplnky. Motorola edge 40 Pro beží na systéme Android 13 a prichádza s Moto gestami, využiť môžete vlastné nastavenie zábavy a/alebo možnosti prispôsobenia podľa štýlu každého používateľa. Navyše je tento telefón kompatibilný s platformou Ready For. Pre Edge 40 Pro výrobca dohodol 3 veľké aktualizácie operačného systému a 3 roky bezpečnostných aktualizácií.

Edge 40 pro ponúka rozsiahly balík bezpečnostných funkcií vrátane ThinkShield, Moto Secure a Family Space. ThinkShield pomáha chrániť telefón na všetkých úrovniach, chráni ho pred malvérom, phishingom a ďalšími hrozbami, zatiaľ čo Moto Secure slúži ako centrum ochrany súkromia a zabezpečenia na kontrolu ochrany zariadenia v aplikáciách a nastaveniach systému Android a Motorola.

Rodinný priestor dáva možnosť vytvoriť v zariadení určený „bezpečný priestor“, kde sa deti môžu učiť a hrať. To zahŕňa nastavenie limitov času stráveného na obrazovke, kontrolu nad tým, ktoré aplikácie sú prístupné, a dokonca aj vytvorenie viacerých profilov, aby každý mohol používať zariadenie spôsobom, aký si praje.

Motorola Edge 40 Pro
Motorola Edge 40 Pro

Smartfón Motorola Edge 40 Pro je kompatibilný aj s inteligentnými okuliarmi Lenovo ThinkReality A3, riešením rozšírenej reality (AR) a virtuálnej reality (VR). Ľahké, výkonné a všestranné okuliare ThinkReality A3 zvyšujú produktivitu kancelárskych profesionálov a priemyselných pracovníkov v malých firmách alebo globálnych podnikoch. Inteligentné okuliare pomáhajú transformovať prácu na mnohých úrovniach podniku – od prispôsobených virtuálnych monitorov a 3D vizualizácie až po pracovné postupy s podporou AR a školenia.

Cena. 899,99 Eur

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.