V prípade lacnejších Motorola smartfónov bola doteraz podpora len dvoch aktualizácií Androidu.

Softvérová podpora je dôležitou oblasťou smartfónov nielen pre používateľov, ale aj pre výrobcov zariadení. Niektoré spoločnosti dnes už ponúkajú aj sedem rokov aktualizácií smartfónov, pričom príkladom je bezpochyby americký Google. Ten tento rok predstavil hneď tri smartfóny dostupné aj na Slovensku, pričom základný Pixel 9 a tiež väčší Pixel 9 Pro XL sme mali možnosť aj otestovať v redakcii. Opakom ku Googlu sú zasa značky s kratšou softvérovou podporou ako je Motorola.

Lacnejšie smartfóny z dielne Motoroly pritom doteraz ponúkali len dve aktualizácie Androidu a tri roky bezpečnostných záplat. V praxi to teraz vyzeralo tak, že ak smartfón prišiel na trh s Androidom 13, dostať sa mohol po Android 15. Problémom ale bolo to, že ak si niekto takýto telefón kúpil rok po predstavení, čakala ho už len jedna aktualizácia Androidu a dva roky bezpečnostných záplat. Práve preto sa nevyplácalo kupovať si staršie smartfóny od Motoroly.

Motorola Edge 50 Neo
Motorola Edge 50 Neo

Pre drahšie smartfóny si Motorola pripravila viac aktualizácií, avšak nie oveľa viac. Maximálnou podporou Motoroly boli doteraz teda tri aktualizácie Androidu a štyri roky bezpečnostných záplat. Konkurenčné spoločnosti ale boli dávno vyššie a ponúkali viac aktualizácií. To sa mení konečne aj v prípade Motoroly, ktorá konečne ponúka 5 rokov aktualizácií Androidu a 5 rokov bezpečnostných záplat.

Prvý smartfón, ktorý má prisľúbenú lepšiu softvérovú podporu, nie je model z kategórie vlajkových lodí. Výrobca tak prináša lepšiu podporu do modelu strednej triedy, ktorým je Motorola Edge 50 Neo. Tento telefón bol pritom predstavený len pred niekoľkými týždňami a v základe prichádza s čipsetom MediaTek Dimensity 7300 a systémom Android 14. Vzhľadom na prísľub aktualizácií by sa telefón mohol dostať až po Android 19.

Motorola Edge 50 Neo sa na Slovensku predáva za necelých 500 eur. S lepšou softvérovou podporou však môže zaujať viac zákazníkov aj z toho dôvodu, že jeho kúpa bude atraktívna aj budúci rok.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.