Veľmi pekný telefón, nabitý technológiami a to ešte za vynikajúcu cenu.

Priama konkurencia vo vlastných radoch je motorola one fusion+, no má trochu odlišný koncept. Kto preferuje 21:9, pripravenosť na 5G siete a ešte aj rýchle 20 W nabíjanie, ten siahne práve po tomto telefóne.

Najlepšie vlastnosti telefónu

  1. Telefón pripravený na 5G za super cenu
  2. Displej s HDR10 a 90 Hz frekvenciou
  3. Skutočná 2-dňová výdrž
  4. Výbava 4 fotoaparátov a 2 selfie objektívov

Je hrubší, keďže má 5000 mAh batériu. To v praxi nejako neprekáža a telefón sa používa dobre. Má zaoblenie spodnej hrany ako aj bočného rámu. Vďaka tomu sa dobre berie zo stola.

iphone se / moto g 5G plus

Dlhý je riadne :-), porovnanie s iPhone SE (2020)

Tomu pomáhajú aj vystúpené fotoaparáty. Nie moc a sú v štvorcovej zostave. Telefón sa dobre používa aj na stole a nekníše sa, keď ťukáte na displej. Detail, ktorý som ocenil. Keď zoberiem do úvahy rýchle rozpoznávanie tváre, je to ideálne skĺbenie použiteľnosť. Stačí rozsvietiť displej a zapne sa rozpoznávanie tváre.

Z konštrukčného pohľadu som si obľúbil tlačidlo na boku, ktoré je akoby vyrezané do tela a je to zároveň snímač odtlačkov. Je ale pravda, že sa treba naučiť telefón vkladať do vrecka nohavíc, keďže snímač je tak akurát na palec a než ho stihnete vložiť dnu, tak si ho môžete odomknúť. Tlačidlá hlasitosti sú vyššie, keďže telefón je dlhý. Na opačnej strane je tlačidlo na digitálneho asistenta.

Chválim prítomnosť audio konektora na spodnej hrane. Zostava fotoaparátov umožňuje robiť ultraširoké zábery ale aj makro fotografie. A ešte je tu jeden nezanedbateľný detail.

Ten na tmavom pozadí ľahko prehliadnete, na bielom podklade rozhodne nie. Je ním duálny selfie fotoaparát s klasickým režimom fotenia a širokouhlým. Podľa toho, v ktorom režime ste, sa zvýrazní kruhové lemovanie okolo objektívu. Veľmi pekné a vy viete, do ktorého objektívu sa treba pozerať.

Technické parametre

Model telefónumotorola moto g 5G plus
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 6. 2020
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 765, 8-jadrový, 2,3 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS LCD, 16 miliónov, HDR10, 90 Hz
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2520
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet48 Mpx f/1.7
Predný fotoaparát, max. Mpx16 Mpx f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]168 × 74 × 9 / 207
Vodeodolnosťvodeodpudivá vrstva
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 20 W

Batéria

Nabíjanie s nabíjačkou TurboPower a výkonom 20 W je tak akurát. Nie je to najrýchlejšie nabíjanie na trhu, no v tejto cenovej kategórii ho kvitujeme. Toto je ďalšia motorola, ktorá razí cestu ozajstnej použiteľnosti kdekoľvek. Za vyše týždňa, čo som testoval, sa mi nestalo, aby som ho mal vybitý. A už vôbec nie, aby sa to stalo neočakávane.

Prakticky ho nebolo treba nabíjať ani každý deň, ale sledovanie filmov na Netflixe mu zrážalo batériu. Inak je to aj vďaka CPU úsporný telefón a batéria stabilne drží. Odporúčam každému, kto veľa cestuje alebo chce celý deň vydržať s telefónom bez nabíjačky a ešte ho aj naplno používať.

Zvuk a displej

Škoda len, že je tu len jeden reproduktor. Motorola vie robiť stereo audio a toto ešte celkom nie je zapracované vo všetkých telefónoch, podobne ako je audio konektor samozrejmosťou.

Z pohľadu systémového rozšírenia je tu rozhranie My UX. Potešila ma možnosť dvojitého dotknutia sa na tlačidlo vypnutia, aby sa zapol panel skratiek. Ten poznáme napríklad z motorola edge / edge+. Výborná funkcia. Je praktický a keď ho aj zobrazíte, svojimi rozmermi nebude nijako zavadzať.

Displej s pomerom strán 21:9 je výborný na filmy a má ešte aj 90 Hz frekvenciu. Na toto si naozaj zvyknete a je to najlepší kompromis priniesť kvalitný obraz a nemať zbytočne veľkú spotrebu. Prakticky nemáte nad čím rozmýšľať a 90 Hz zobrazenie odporúčam zapnúť.

Kto chce ale šetriť každé percento batérie, je tu možnosť používať 60 Hz zobrazenie. V nastaveniach sa dá určiť aj automatické prepínanie. Pri filmoch a hrách budete mať frekvenciu vyššiu, ja mám ale rád aj zreteľnejší efekt pri rolovaní obsahu na webe. Preto chcem maž 90 Hz vždy a všade.

Rozšírenia Moto Zvuk majú nastavenia nielen pre hudbu a filmy ale aj podcasty, čiže hlas. Dajú sa ešte prispôsobiť. Získate naozaj vyladený zvuk podľa svojich predstáv. Toto sa mi osvedčilo a pri zapojení slúchadiel vyťažíte zo zvuku maximum.

Výkon za vaše peniaze

Procesor Snadpragon 765 je naozaj silný a je navyše 5G. Nedajte sa pomýliť, že to nie je najrýchlejší model od Qualcommu. Motorola pridala do telefónu 6 GB RAM a je to naozaj poznať. Iste by sme našli množstvo scenárov, kedy by vlajková loď bola rýchlejšia.

Akurát, že by bola takmer 3× drahšia. Používanie tohto telefónu sa nápadne podobalo na použitie s podstatne silnejšími komponentmi. To bez výnimky, či išlo o hry alebo používanie viacerých aplikácií naraz. Za 399 EUR dostanete skutočný výkon a nebudete na nič čakať.

Rýchle párovanie zariadení Bluetooth 5.x

Rozhranie je rýchle a motorola sa o váš telefón bude starať pravidelnými aktualizáciami. To už máme preverené.

V systéme sú rozšírenia Moto na správu notifikácií na zamknutej obrazovke alebo Moto Gametime špeciálne pre hráčov na hranie bez otravného rušenia notifikáciami. Všetko si môžete nastaviť podľa seba.

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score285364
PCMark for Android – Performance8745
3DMark Sling Shot Extreme – Total3010

Fotoaparát

Opäť štyri fotoaparáty určené na univerzálne fotenie, pri motorole to nevidíme prvýkrát. Hlavný snímač má rozlíšenie 48 Mpx a takisto využíva technológiu Quad Pixel. Aj preto máte vo výsledku 12 Mpx fotografie, nie 48 Mpx.

Spojením pixelov dosiahnete presnejšiu fotografiu. Nočný režim je výborný. Odporúčame vyskúšať štandardný režim večer a potom nočný. Rozdiel pocítite na prvý pohľad.

Telefón ale automaticky navrhne tento režim, ak zistí nedostatok svetla. Podobne to je s makro objektívom. Stačí priblížiť telefón k fotografovanému objektu veľmi blízko. Ak bude mať hlavný objektív problém zaostriť, už to bude vzdialenosť na makro optiku.

Ako fotí, sa môžete pozrieť na testovacích fotografiách.

Denné

Nočné – Automatický vs. nočný režim

Selfie / širokouhlé selfie

Zloženie fotoaparátov:

  • 48 Mpx f/1.7, hlavný fotoaparát
  • 8 Mpx f/2.2, ultraširoký 118°
  • 5 Mpx f/2.2, macro snímač
  • 2 Mpx f/2.2, snímač hĺbky
thumbs-up-icon

Výhody

  • Skutočná výdrž 2 dni
  • Kvalita nočného režimu
  • 90 Hz displej
  • Držanie a používanie, nie je taký šmykľavý
  • Rýchlosť telefónu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Bez stereo reproduktorov

Verdikt

motorola moto g 5G plus je dlhý a rýchly telefón. Na displej sa vám zmestí obrovské množstvo obsahu a nebudete musieť neustále rolovať. Na čítanie emailov, elektronických kníh ale aj na pozeranie filmov.

Na toto všetko je pripravený, a tiež na 5G siete. Ak vás aj 5G neláka, stále je tu množstvo dôvodov, prečo si vybrať tento super vybavený smartfón do štyroch stoviek.

Cena: 399 EUR

Zapožičal: motorola

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

motorola moto g pro: Dotykové pero v smartfóne (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.