Pred pár dňami sme priniesli recenziu na moto g6 Plus, kde sme sa venovali aj fotoaparátu

V tomto článku sa budeme fotoaparátom zaoberať podrobnejšie a priblížime vám jeho funkčnú výbavu. Zariadenia moto g vždy vynikali svojim kvalitným spracovaním, plynulým prostredím, rôznymi vychytávkami z dielne Motoroly ako aj kvalitným fotoaparátom. Výnimkou nie je ani model moto g6 Plus.

Hlavný duálny fotoaparát ponúka rozlíšenie 12 Mpx + 5 Mpx. Druhý 5 Mpx snímač poslúži na meranie hĺbky ostrosti a využíva sa na rôzne kreatívne fotografické režimy, ako sú zvýraznenie farby, filtre tváre, portrét, selektívne zaostrovanie, selektívna ČB a manuálny režim fotenia.

Okrem automatického režimu fotografovania je k dispozícii aj manuálny režim, pri ktorom je možné si presne nastaviť hodnotu ISO, vyváženie bielej farby, čas expozície a iné užitočné nastavenia, ktoré rozšíria možnosti aplikácie fotoaparátu.

Motorola moto g6 Plus má moderný pomer displeja 18:9 a k tomu je prispôsobený aj jeden z pomerov výsledných fotografií. Fotografie môžu byť v pomere 4:3 (12 Mpx a 8 Mpx), 16:9 (9,1 Mpx a 6 Mpx) a 18:9 (8,1 Mpx)

Režimy fotoaparátu

Portrét

Pri tomto režime sa naplno využije sekundárny 5 Mpx fotoaparát, ktorý slúži na meranie hĺbky ostrosti, ktorú viete priamo v aplikácii nastaviť podľa svojich preferencií a získať požadovaný bokeh efekt rozmazaním pozadia. moto g6 Plus má tento režim prepracovaný a presný. Softvér dokáže pri postprocesingu presne vykresliť hranice foteného objektu.

Vyrezanie

S touto funkciou viete nafotiť napríklad osobu, ktorá bude následne softvérovo “orezaná ” a po automatickom vytvorení čierneho pozadia ju dosadíte do vami vybranej scény. Editor fotografií umožní vyrezanú postavu presne nastaviť do požadovanej veľkosti pre čo najlepšie výsledky.

Zvýraznená farba

Pri tejto funkcii sme boli milo prekvapení jej presnosťou. Funguje na princípe výberu konkrétnej farby, ktorá ako jediná ostane pri ďalšom kroku aktívna. Zvyšná časť scény premení moto g6 Plus na monochromatickú. 

Panoráma a skupinový autoportrét

Pravdepodobne ste sa s touto funkciou stretli v rôznych smartfónoch. Častokrát v nich bola táto funkcia takpovediac iba do počtu. To ale nie je prípad Motoroly moto g6 Plus. V ponuke je vytváranie 360° panoramatických snímok, ktoré môžu byť vedené vertikálne, alebo horizontálne. Je to ideálne na zachytenie veľkej časti prostredia v ktorom sa práve nachádzate. Túto funkciu využijete aj v prípade vytvárania skupinových autoportrétov pomocou predného fotoaparátu.

Horizontálne vedenie po orientačných čiarach je presné a výsledné fotky sú dostatočne ostré, bez deformácií. Pri vertikálnom vedení musíte mať už pevnejšiu ruku. Reálne v tomto režime budete pravdepodobne vytvárať fotografie iba v 180° vyhotovení (fotenie vysokých budov). 

Filter tváre

Ide o klasickú rozšírenú realitu, kedy viete pridávať do živých náhľadov rôzne masky a doplnky. V aplikácii fotoaparátu nájdete 10 takýchto masiek.

Skener textu

Táto funkcia dokáže vybrať text z dokumentu a následne ho spracovávať. Funguje iba v niektorých jazykoch a slovenčina nie je zatiaľ podporovaná. Pre doplnenie schopností fotoaparátu musíme spomenúť nedávno pridanú podporu pre Google Lens. Aj v tomto prípade nie je slovenčina podporovaná. Pre používanie tejto funkcie je potrebné prepnúť jazyk zariadenia do angličtiny.

Režimy videa

Spomalenie

Motorola moto g6 Plus dokáže vytvárať spomalené videá s rozlíšením 720p pri 240 fps. Pri editácii viete vybrať konkrétnu časť nahraného videa pre zvýraznenie dôležitého spomaleného momentu.

Plynutie času

Časozberným videom dokážete zachytiť dlhé časové obdobie do krátkeho videa. Na výber je časový pomer videa 1 : 4, 1 : 8, 1 : 16 a 1 : 32 sekúnd.  To znamená, že každá jedna sekunda výsledného videa je nasnímaná v 4, 8, 16 alebo 32 sekundách.

Časozberné video je nahrávané v pomere 1:32

YouTube Live

Touto funkciou získate priamy výstup pre live vysielanie do aplikácie YouTube.

Filtre tváre

Tu platí rovnaký princíp ako v prípade fotografických filtrov tváre. Vylepšenie spočíva v možnosti vytvárať 7 sekundové videá, ktoré viete následne zdieľať.

Fotoaparát moto g6 Plus je rýchly a do výbavy dostal spoľahlivé zaostrovanie s duálnym autofokusom. Aj napriek chýbajúcej optickej stabilizácii sú fotky aj v horších svetelných podmienkach dostatočne ostré a dobre vykreslené. Predsalen sa aspoň pri videách dostalo na elektronickú stabilizáciu, ktorú využijete iba pri nahrávaní videa s 30 fps.

Motorolu moto g6 Plus hodnotíme ako jeden z najlepšie fotiacich smartfónov strednej triedy. Pri klasických denných scénach sú fotky pekne farebné a dobre štrukturované. Autofokus je rýchly a spoľahlivý. Dokáže rýchlo preostrovať na požadovaný objekt. To platí aj pri videách, ktoré budete nahrávať v rozlíšení až 4K, alebo aj v 1080 pri 60 fps.

Ukážkové fotografie:

Prečítajte si aj:

Recenzia Motorola moto g6 Plus: V novom tele silný duch

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.