Telefón, ktorý je úplne iný a dá vám zážitok, aký ste nemohli predpovedať.

Skladacie smartfóny sú opradené fámami, dojmami a predpokladmi. Viac pravdepodobne kritickými. No málokto z vás naozaj vyskúšal tento typ smartfónu. Razr 5G je tu v druhej generácii. Je dokonalý? Nie je. Ani nechce byť. Je to ale super šikovný telefón, ktorý treba pochopiť.

Displej je akási fólia a ani po zložení konštrukcie telefón sa úplne nezohne ale zaoblí. Je to ochrana proti zlomeniu. Po otvorení na ňom budete vo vypnutom stave vidieť menšie záhyby práve v miestach zloženia. Na dotyk sú aj cítiť malé hrbolčeky.

V tomto má displej z estetického hľadiska isté rezervy. Inak je to detail. Pre niekoho byť ale nemusí a tu zatiaľ získavate precíznejšie spracovanie v klasických telefónoch bez ohybného displeja.

Na čo vlastne skladací?

Mne sa veľmi páči to, že z malej „pudrenky“ spravíte klasický smartfón. Iste, sú tu aj iné koncepty a z veľkého smartfón ešte rozložíte jednu takú časť a máte malý tablet. Bude závisieť od prípadu, ale je to na každom z vás. Niekto chce tento systém skladacieho smartfónu, niekto iný bude chcieť po rozložení veľkú plochu pripomínajúcu tablet.

Výrobca oživil svoj dávny a vysoko úspešný model razr. Na hornej strane máte displej s rozlíšením 800 × 600 px. Vybavíte na ňom takmer všetko, no minimálne všetko podstatné. Vlastne mať skladací telefón je vynikajúca vec, no častokrát som zistil, že som telefón neotvoril alebo nezložil.

Najviac otvorení a zatvorení je vtedy, keď som vonku. Dávať ho do vrecka otvorený nie je dobrý nápad. A ak som doma alebo v kancelárii, nechám telefón na stole otvorený. Presne tak ako klasický smartfón.

Je to akási prirodzenosť, určite za tým nie je snaha o šetrenie kĺbu alebo displeja. Výrobca hovorí o tom, že displej zvládne 200 000 otvorení, čo je viac ako 5 rokov. Takže kritiku typu, to vydrží len päť rokov? Ako dlho mávate zvyčajne smartfón? Koľko vás stojí smartfón? Ak si zodpoviete tieto otázky, navedie vás to k prípadu, či by bol pre vás.

Poriadne drahý

No a dostávame sa k cene. 1499 EUR je naozaj dosť. To sa nedá ničím zamaskovať. Za tieto peniaze získate inde ešte lepšiu výbavu. Áno, bez pochýb. Avšak toto nie je len tak obyčajný telefón. Je to dlhý telefón, ktorý sa vám konečne zmestí do vrecka.

Skoro by sa dalo povedať, že ho ukryjete v dlani. Toto je jeho výhoda. Nemá zmysel ho porovnávať s inými telefónmi. Ak chcete iný typ fotoaparátu a viac objektívov, zatiaľ treba siahnuť po inom modeli. Tu takú výbavu nenájdete.

Čo od razru dostanete

Dobre teda, k čomu vám drahý skladací telefón bude? Predovšetkým sa dobre nosí a používa. Na hornom displeji odpoviete na správy, napíšete si poznámky, môžete sa nechať navigovať ako aj prechádzať podcastami, hudbou, notifikáciami atď.

Nechýba tu ani fotografovanie. A tým, že je tento fotoaparát navrchu, máte tak špičkový selfie fotoaparát. Po otvorení máte z neho štandardný fotoaparát. No a nechýba ani štandardný selfie fotoaparát nad hlavným displejom.

Telefón je tenký a skutočne dobre sa drží v ruke. Otvoriť aj zatvoriť sa dá jednou rukou. Je to návykové a po dvoch dňoch vám to bude pripadať vlastne úplne prirodzené. Hm, aká nuda mať obyčajný smartfón, ktorý sa nedá otvoriť. 🙂

Netvrdím, že vám razr zmení život alebo prinesie väčšiu produktivitu práce. Jedno je ale isté. Dostanete úplne nový spôsob, ako sa dá telefón používať a hlavne to nebude obrovský a neskladný mobil.

Tým sa ale dostaneme k batérii. Kapacita 2800 mAh pôsobí naozaj nedostatočne. Na razr som prechádzal z telefónu, ktorý mal 5000 mAh batériu, takže obavy boli na mieste. Stanovisko je ale jasné – je to telefón, ktorý vydrží celý deň môjho štandardného používania. Pri sledovaní filmov pôjdu percentá batérie dole, čo je vzhľadom na kapacitu prirodzené.

Na telefón sa dá v tomto smere spoľahnúť. Je to predsa len klasická motorola so všetkým, čo od nej očakávate. Teda dobrým manažmentom spotreby, svižným chodom a takmer čistým Androidom.

Nechýbajú zvukové vylepšenia a hoci tu je len jeden reproduktor, je vynikajúci. Má silný hudobný prejav s dostatkom basov a patrí medzi najlepšie jedno-reproduktorové ozvučenia v smartfónoch. Treba si len dať pozor, aby ste si ho nezakrývali rukou. Napríklad pri pozeraní filmov v posteli a ležaní na boku.

V systéme sú rozšírenia Moto na správu notifikácií na zamknutej obrazovke alebo Moto Gametime špeciálne pre hráčov na hranie bez otravného rušenia notifikáciami. Všetko si môžete nastaviť podľa seba.

Systémové zásahy

Sú minimálne a skoro by sa dalo hovoriť o čistom Androide. Rozšírenia Moto tu stále zostali. Takže pokývaním zo strany na stranu zapnete baterku, to už mnohí dobre poznáte. Rozhranie My UX podporuje lepšie prispôsobenie toho, ako budú vyzerať fonty, tvary ikon atď. To je vylepšenie, s ktorým prvýkrát prišiel telefón motorola edge / edge+.

Fakt dobré fotografie

Fotenie je ďalšie prekvapenie. Máte jednej 48 Mpx snímač a jeden objektív. Fotografie sú skutočne špičkové a to, že tu je len jeden objektív nemá s kvalitou nič spoločné. Najmä keď zoberieme, že viac objektívov nenásobí kvalitu ale ponúka ďalšie možnosti.

Je teda fakt, že niečo ako makro režim alebo ultra široký tu nepoužijete. Komu by toto nechýbalo, získa vynikajúce fotky. To v dennom ako aj v nočnom režime. Posúďte sami, no treba počítať s kompresiou, ktorá spôsobuje prechodové pruhy viditeľné na oblohe.

Denné

Nočné

Digitálny zoom – 8×

Kreatívne

thumbs-up-icon

Výhody

  • miniatúrny telefón rozložíte do klasického rozmeru
  • otvoriteľný jednou rukou
  • to ako sa telefón používa
  • kvalita fotografií

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • ohyby viditeľné pri vypnutom stave displeja

Verdikt

motorola razr 5G je absolútna pecka. Je to skladateľný telefón, ktorý je praktickejší, ako by ste si mohli myslieť. Treba sa naň pozrieť z iného pohľadu. Nie je to štandardný (že by nudný, či inak povedané klasický) smartfón dneška. Ak hľadáte za svoje peniaze najlepší pomer cena / technické parametre, budete sa musieť poobzerať inde. Toto nie je správny adept.

Dostávate ale pridanú hodnotu a to v tom, ako dobre sa telefón používa. Používať ho je naozaj zážitok. Funguje výborne, je to predsa stále motorola. Po úvahe, čo by som telefónu vytkol som dospel k názoru, že nie je čo.

Batéria? Väčšia byť zatiaľ nemôže. 60 Hz displej? Zatiaľ je to najrozšírenejšia obnovovacia frekvencia displeja v smartfónoch, nevidím dôvod toto vnímať ako negatívum. A takto by sa dalo pokračovať a hľadať malichernosti, na ktorých tomu, kto si tento telefón kupuje, nezáleží.

Tak azda len keby displej nemal to vrúbkovanie resp. malé ryhy v miestach, kde sa ohýba. Ale to je detail, keďže ich vidno len keď je vypnutý.

Cena: 1499 EUR
Porovnajte si cenu vo viacerých e-shopoch:

Zapožičal: motorola

Fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre a benchmarky

Model telefónumotorola razr 5G
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 8. 2020
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyNano SIM + eSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 765G, 8-jadrový, 2,4 GHz
Displej, počet farieb, HDROLED, 16 miliónov, HDR10 + gOLED, 16 mil.,
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,2 / 876 × 2142, 21:9 + 2,7 / 800 × 600
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet48 Mpx f/1.7
Predný fotoaparát, max. Mpx20 Mpx f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2800 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]169 × 73 × 8 / 192
Vodeodolnosťvodeodpudivá vrstva
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 15 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score266373
PCMark for Android – Performance7880
3DMark Sling Shot Extreme – Total3228

Prečítajte si aj:

motorola moto g pro: Dotykové pero v smartfóne (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.