A je to tu. Po tom, ako Telekom predstavil komerčnú sieť 5G a ostatní operátori predstavili pilotnú komerčnú prevádzku, narastie aj u nás záujem o telefóny, ktoré podporujú túto rýchlu sieť.

Rýchly prenos dát s moto g 5G

Rýchly prenos dát s moto G 5G

Moto G 5G je zaujímavý telefón, ktorý prichádza na Slovensko v agresívnej cene 299 eur a to v tmavo-šedej a striebornej farbe. Tento telefón je založený na procesore Qualcomm Snapdragon 750 s 8 nm architektúrou. Ten sa dobre uplatní aj pri hrách. Podstatný je však modul na pripojenie k sieti 5G, čo znamená veľmi rýchly  download aj upload.

Ako sa na Motorolu patrí - moto g 5G má 5000 mAh batériu

Ako sa na Motorolu patrí – moto G 5G má 5000 mAh batériu

Navyše k tomu pripočítajte aj batériu s kapacitou 5000 mAh a 20 W rýchle nabíjanie. Mimochodom, 20 W nabíjačka je stále v dodávke tohto zariadenia. Motorola teda nenasleduje cestu Apple a pravdepodobne aj Samsung, keď v dodávke telefónu nie je žiadna nabíjačka a ani slúchadlá. Kapacita 5000 mAh postačuje na dva dni prevádzky.

Fotografická výbava na moto g 5G

Fotografická výbava na moto G 5G

Vo výbave tohto telefónu je 48 MPix hlavná kamera s technológiou QuadPixel a k tomu 8 MPix ultraširoká kamera a kamera MacroVision. Pri macro fotografii sa môžeme dostať až 5-násobne bližšie, ako by sa nám to podarilo s hlavnou kamerou.

Z hľadiska pamäťovej verzie sa na slovenský trh dostane kombinácia 6 GB RAM/128 GB zabudovanej pamäti. Pomer strán je pre Motorolu už typický – 20:9 s uhlopriečkou 6,7 palca a podporou štandardu HDR10. Existuje aj verzia moto G 5G Plus so 7 nm procesorom Qualcomm Snapdragon 765.

Súčasne prichádza na slovenský trh aj telefón moto G9 Power. Ten síce nepodporuje sieť 5G, ale zato má vo výbave až 6000 mAh batériu a jeho cena na slovenskom trhu bude 199 eur. Telefón prichádza vo fialovej a (ako označuje výrobca) kovo-šalviovej farbe. Uhlopriečka Max Vision displeja je 6,8 palca, pamäť pre používateľa je 128 GB.

Moto G9 Power

Moto G9 Power

Kapacita 6000 mAh by mala vydržať až na 3 dni prevádzky. Vo výbave telefónu je 64 MPix hlavná kamera s technológiou QuadPixel, ďalej snímač hĺbky a kamera pre MacroVision.

QuadPixel technológia znamená, že fotografie dobre vyzerajú aj za šera s minimom šumu, keďže 4 pixely sa tu spoja do jedného a poskytnú vo výsledku nižší šum. Takto funguje aj telefón moto G 5G.

Moto G9 Power a G 5G pri snímaní objektov za šera

Moto G9 Power a G 5G pri snímaní objektov za šera

Zaujímavou vlastnosťou je tiež funkcia Spot Color Video. Vtedy dokážete napr. vybrať jednu preferovanú farbu a ostatné nechať v monochromatickom režime. V prípade videa to bude vyzerať naozaj zaujímavo. Vlastnosť sa opäť týka moto G9 Power aj G 5G.

Tak moto G9 Power ako aj G 5G sú vybavené snímačom NFC a môžete s nimi teda platiť. Operačným  systémom je Android 10. Motorola si potrpí na priamu spoluprácu s Google a použité rozhranie má tak minimálne zmeny voči Android 10. Symbolom spolupráce je aj hardvérové tlačidlo pre Google Assistant, čo zase na Slovensku nejako často nevyužijete (a nedá sa premapovať). Rozhranie My UX však niektoré šikovné moto akcie prináša.

Moto G9 Power a G 5G a ich rozhranie MY UX

Moto G9 Power a G 5G a ich rozhranie MY UX

Oba telefóny smerujú k nám do redakcie na testy a ich podrobnú recenziu zverejníme čoskoro.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.