Spoločnosť Lenovo to rozbalila za posledné dva roky s Android telefónmi naozaj poriadne.

Na Slovensku využila známosť svojej značky z oblasti notebookov, tabletov i serverov a teraz je popredným hráčom aj v oblasti smartfónov. A robí to dobre, má veľa modelov telefónov, využíva vybudovanú distribučnú sieť i partnerstvá, má vynikajúceho prezentátora i prezentácie, a to všetko dokopy vytvorilo situáciu, že telefóny so značkou Lenovo sa dostali v poslednom kvartáli 2015 na druhú priečku v predaji u nás (podľa IDC). A teraz je tu ďalší krok vpred – k brandu VIBE prichádza nový rad Moto. Stretávať sa tak budeme s telefónmi Lenovo VIBE a Lenovo Moto. Na slovenský trh sa tak po naozaj veľkej prestávke vracajú smartfóny Motorola a pre konečného spotrebiteľa je to len dobre. Má širší výber a tieto telefóny sú známe napr. tým, že používajú čistý Android, aktualizácie na novú verziu sú veľmi rýchle a pohodlné (OTA – Over the Air, teda najčastejšie cez Wi-Fi). Všetky telefóny, ktoré Lenovo pod značkou Moto teraz predstavil majú už operačný systém Android 6 a všetky majú aj podporu pre microSD kartu. Pamäťový priestor si tak môžete zväčšovať.

Telefóny Lenovo Moto sú predovšetkým o ergonómii, o pohodlnom držaní telefónu v ruke. Určite to nie sú najtenšie telefóny na trhu, ani telefóny s najväčším pomerom plocha displeja/celková plocha telefónu. Sú to telefóny, ktoré sa pohodlne držia v ruke dlhšiu dobu. Nad operačným systémom sú mierne vylepšenia, ktoré sa nazývajú Moto Akcie. Ak napr. potrebujete zapnúť baterku a využiť na to blesk z telefónu, jednoducho potrasiete telefónom a svetlo sa zapne. Rovnakým pohybom ho potom vypnete. Rovnako existuje rýchly pohyb na naštartovanie fotoaparátu a realizáciu selfie fotografie. Ako na to, uvidíte v našom videu.

Marek Tóth z Lenova práve demonštruje odolnosť Moto g pri ponorení do vody

Marek Tóth z Lenova práve demonštruje odolnosť Moto g pri ponorení do vody

Ďalšou zaujímavou vlastnosťou je Moto Displej. Ten umožňuje pozrieť si čas bez toho, aby ste zapli telefón. Stačí len mierne pohnúť telefónom a zobrazí sa čas, pre najvyspelejšie telefóny Moto stačí aj mávnuť rukou pred telefónom a čas sa zobrazí. Rovnako sa takto zobrazia aj prichádzajúce SMS správy a emaily a môžete si dokonca pozrieť aj ich obsah. Tiež sa dá prehrávať hudba bez toho, aby ste zapli telefón. Príjemnou správou je, že telefóny Moto pokračujú v tom, čo sa prejavilo už pri VIBE. Predĺženie doby výdrže na batériu sa tu rieši skôr hrubou silou, teda do telefónov sa montujú batérie s vyššou kapacitou. Navyše je tu aj systém rýchleho nabíjania telefónu (TurboPower s dodávanou nabíjačkou) a podpora bezdrôtového nabíjania. Technológiu TurboPower majú tri zo štyroch predstavených telefónov. Na ilustračnom videu z dielne Lenovo sme videli ako Ashton Cutcher nabil batériu na telefóne Moto X STYLE za prvých 15 minút nabíjania rýchlejšie (na 1030 mAh) ako to bolo v prípade Samsung Galaxy S6 (na 663 mAh). To postačí na 10 hodín prevádzky Moto X STYLE.

Lenovo Moto X Force si trúfa. Cena je až 699 eur, má nerozbitný displej a super výkon i batériu.

Lenovo Moto X Force si trúfa. Cena je až 699 eur, má nerozbitný displej a super výkon i batériu.

Lenovo Moto sa posúvajú aj v súvislosti s odolnosťou voči vode. Paradoxne najlacnejší telefón Moto g má najvyššiu odolnosť a tento telefón môžete naozaj ponoriť do vody. Ostatné predstavené telefóny „odpudzujú vodu“. Pod týmto pojmom treba rozumieť to, že Moto telefóny sa nezľaknú napr. kvapiek vody, vyššej vlhkosti alebo mierneho dažďa. Na ponorenie do vody ale nie sú určené. To však v bežnej praxi obyčajne stačí.

Prvým predstaveným telefónom je Moto g za 179 eur. Ide o vodeodolný telefón so stupňom krytia iPX7. Môžete ho dať do (sladkej) vody do metrovej hĺbky na 30 minút. Je to telefón s 13 MPx kamerou s dual bleskom (tá istá kamera ako mal Google Nexus 6). Batéria má kapacitu 2470 mAh, určite vydrží na jeden deň intenzívneho používania. Vo výbave je 5-palcový displej s Gorilla Glass 3. Lenovo Moto X PLAY je dostupný v bielej a čiernej farbe. Jeho cena je 325 eur a telefón má zaujímavý dizajn, kapacitu batérie 3630 mAh (výdrž na 30 hodín prevádzky) a je tu rýchle TurboPower nabíjanie. Veľmi dobre sa drží v ruke. Vo výbave je 5,5-palcový Full HD displej a osemjadrový 1,7 GHz procesor. Kamera má rozlíšenie 21 MPx s dual bleskom a ide o dualSIM telefón s podporou 4G/LTE.

Lenovo Moto g

Lenovo Moto g

Tretím predstaveným telefónom je Lenovo Moto X STYLE. Je to telefón štýlový s veľkým 5,7-palcovým Quad HD displejom. Batéria je o niečo menšia – 3000 mAh batéria, keďže je to telefón o niečo tenší ako X PLAY. Má ale jedno z najrýchlejších nabíjaní na svete. Kamera má rozlíšenie 21 MPx a je tu aj selfie blesk. Produkuje naozaj dobré fotografie, hlavne za dobrého svetla. Video je v rozlíšení 4K s veľmi dobrou stabilizáciou. Aj tento telefón odpudzuje vodu, bude v čiernej a bielej farbe a v limitovanej edícii má aj zadný krytz bambusu. Veľmi kvalitné sú tu
predné reproduktory. Na Slovensko tiež príde aj X STYLE v dualSIM vyhotovení.

Lenovo Moto X Style

Lenovo Moto X Style

Najzaujímavejším telefónom je Lenovo Moto X FORCE, a to za cenu 699 eur. Znamená to jasný vstup Lenova do oblasti vlajkových lodí aj v oblasti ceny. Môže si to dovoliť? Odpoveď dá prirodzene trh, ale X FORCE je na to technicky pripravený dobre. Má nerozbitný displej, ktorý je zložený z piatich vrstiev, pričom tu nie je žiadne sklo. Pozrite si na videu, aký úder od nás tento displej vydržal. Uhlopriečka je netradičná – 5,4 palca, rozlíšenie je Quad HD s 540 ppi. Zadná strana je z balistického nylónu a telefón má kovový rám. Je to jednoznačne telefón pre niekoho, kto už telefón rozbil a zapamätal si to 🙂 Procesorom je Snapdragon 810 s 2,2 GHz, 3 GB RAM a na 3760 mAh batériu vydrží 1,5 dňa. X FORCE sa dá nabíjať jednak rýchlo a tiež aj bezdrôtovo. Odpudzuje vodu a je tu 21 MPx kamera + podpora pre nakrúcanie 4K videa. Lenovo oficiálne prinesie aj hodinky Moto 360, pričom na Slovensku sa budú oficiálne predávať za cenu 319 eur s hnedým koženým remienkom a strieborným ciferníkom.

 

Lenovo Moto X Force

Lenovo Moto X Force

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.