Hudobný formát MP3 spôsobil vo svojich 90-tych rokoch malú revolúciu.

Dokázali ste si na dvoch 3,5“ disketách preniesť jednu pesničku. Stačilo ju rozdeliť RARom. Desaťkrát menšia veľkosť oproti ripu z CD umožnila šírenie hudby cez internet ale najmä jej skladovanie na HDD. Vtedy mali totiž pevné disky kapacitu 1,2 GB. Tí šťastnejší mali aj 4,3 GB.

Na internete sa objavujú správy o tom, že MP3 formát končí. Nekončí, len mu uplynula doba na patentové práva, presne 23.4.2017. Teda Fraunhoferovmu Inštitútu pre integrované obvody.

Na internete sa objavilo veľa správ v tejto súvislosti. Kým jedny „zabíjali“ tento formát, iné zase hovorili o poplatkoch a patentoch. Faktom teda je, že Inštitút nebude vydávať licencie na tento formát. To je hlavná pointa. Uvádzanie, že končia jeho pantentové správy mohlo byť nepresné, nakoľko reálne nevieme, koľkých pantetov sa to dotkne. Teda komplexnej technológie kódovania a dekódovania formátu MP3.

Aj naďalej ale platí, že už nebude treba platiť za tento formát licenčné poplatky. To sa ale doteraz aj tak netýkalo bežných ľudí, ale vývojárov a producentov hardvérových prehrávačov alebo iných zariadení pracujúcich s formátom MP3.

Formát sa nebude naďalej rozvíjať je tu napríklad aj lepší formát AAC. Prináša lepšiu kvalitu hudby pri nižšom dátovom toku.

MP3 formát teda ani zďaleka nekončí, no postupne ho budú nahrádzať nové. O svoje hudobné súbory sa obávať nemusíte, ešte mnoho rokov ich budete mať na čom prehrať. Na tento formát sa len tak nezabudne.

Zdroj: TheNextWeb

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.