Koniec troch verzií Office, presnejšie ich podpory, podnietil Microsoft vydať ešte jednu aktualizáciu.

O tom, že sa Microsoft rozhodol ukončiť vydávanie záplat pre kancelárske balíky Office 2013, 2016 a 2019 sme informovali v januári 2023. Firma ale uviedla, že na to použije aktualizáciu označenú ako KB5021751. Ide o špeciálny typ aktualizácie a už sme sa s ňou stretli v minulosti pri systéme Windows.

Záplata v skutočnosti neprináša žiadnu novú funkciu ani opravu. Prínos nových funkcií už ale nie je na programe dlhšiu dobu, pretože spomínané kancelárske balíky sú staršieho dátumu. Tým, že 11. apríla 2023 skončí verzia Office 2013, vydal tzv. telemetrickú aktualizáciu. O nej vydal informáciu v polovici januára a nevykonajú sa žiadne zmeny v balíku ani sledovanie licencií, používateľov alebo dáta.

Ako sám výrobca uvádza, aktualizácia má za úlohu „zhromaždiť diagnostické a výkonnostné údaje, aby odhadla používanie aplikácií Office“. Aktualizácia podľa výrobcu nemá za cieľ zhromažďovať informácie o licenciách alebo údajoch zákazníkov. Spustí sa jedenkrát a po skončení procesu získania údajov nezostane v systéme.

Nie je to teda riešenie, ako obísť zastavenie aktualizácií. To prebieha na serveri a ak ten nebude poskytovať záplaty, nepomôže vyhnutie sa tejto záplate. Produkty uvedených sérií končia, vy ich ale môžete ďalej používať. Jediné riziko je v tom, že po objavení zraniteľností, nebudú vyriešené a zostanú nechránené. To by mohli využiť hackeri.

Do počítača sa cez službu Windows Update dostane len vtedy, ak máte v nastaveniach aktualizácií (Nastavenia – Windows Update – Rozšírené možnosti) zaškrtnutú funkciu Získavať aktualizácie pre ďalšie produkty spoločnosti Microsoft. Deaktiváciou sa tejto záplate vyhnete.

Zdroj: MSPoweruser, Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.