Expert na herné notebooky prináša cenovo dostupné prenosné počítače vhodné na kancelárske použitie.

To však automaticky neznamená nízky výkon. Séria MSI Modern 14 prináša niekoľko konfigurácií a každý si vyberie podľa svojich možností a preferencií. K dispozícii sú zariadenia už od 520 eur, ktoré poskytnú solídny kancelársky výkon a moderné komponenty.

Náročnejší používatelia majú k dispozícii výkonnejšie zostavy so silnejšími procesormi a grafickou kartou Intel Arc. Najvýkonnejšia verzia zostavy je za 940 eur a zíde sa používateľom, ktorí chcú počítač vhodný aj na prácu s AI. MSI Modern 14 je postavený na modernej procesorovej platforme Intel 13. generácie so špeciálne navrhnutými jadrami na výkon aj úsporu energie.

msi modern 14 hd13mZdroj: TOUCHIT

Kovové časti s ekologickým prvkom

Skĺbenie ekológie a odolného tela nemusí stáť na opačných stranách. Notebooky MSI Modern majú pevné kovové telo doplnené o recyklované plasty (PCR – Post-Consumer Recycled). V premyslenej konštrukcii používateľ zároveň získava odolnosť v súlade s vojenským štandardom MIL-STD-810H. Spracovanie je precízne a nebyť informácie od výrobcu o zapojení sa do ekologickej iniciatívy, nedokázali by ste to na základe vzhľadu zistiť.

Konštrukcia týchto notebookov vychádza z osvedčeného herného dizajnu, ktorý však prináša konzervatívno-moderný vzhľad do kancelárie. Dostávate pevnú základňu notebooku s možnosťou otvorenia veka jednou rukou. K webovej kamere výrobca pridal aj fyzický kryt. Súkromie máte teda zaručené.

msi modern 14 hd13mZdroj: TOUCHIT

Všetky potrebné porty

V súlade s týmto dizajnom sa výrobca rozhodol umiestniť porty nielen na bočnú stranu, ale aj na zadnú. Je to praktické riešenie na pripojenie zariadení a káblov, ktoré nebudú prekážať. Typicky ide napríklad o konektor LAN na pripojenie internetového kábla alebo HDMI 2.1. Tým sa konektorová výbava nekončí. Na zadnej strane nájdete 2 × USB-A 3.2 Gen 1 konektory a na bočnej strane vľavo sú umiestnené konektor na nabíjanie, USB-C / TB4 + PD, USB-A 3.2 Gen 1 a audiokonektor.

Výrobca umiestnil do balenia kompaktný adaptér s predĺženou dĺžkou káblov. Adaptér má na notebooku svoj konektor, takže rozhranie USB-C zostáva voľné. Avšak treba podotknúť, že výrobca použil plnohodnotnú verziu rozhrania USB-C aj s podporou Power Delivery. Notebook teda môžete nabíjať dostatočne silnou nabíjačkou od smartfónu.

Kompaktný rozmer

MSI Modern 14 je, ako už názov hovorí, k dispozícii v 14“ verzii, avšak s pomerom strán displeja 16 : 10. Oceníte použitie Full HD+ rozlíšenia, ktoré je na takomto rozlíšení dostatočne jemné a zároveň zbytočne nezvyšuje cenu notebooku. K tomu ešte treba dodať, že ide o matný displej. Ten zamedzuje odleskom od okolitého osvetlenia. Je to jedna z najlepších vlastností, akú môžete na displeji mať.

Klávesnica je veľmi pohodlná a priestorná. Aj takéto 14“ modely dosahujú vysokú ergonómiu vďaka veľkým klávesom a funkciám navyše. Okrem toho má ešte 3 stupne podsvietenia, ktoré sa zaraďuje medzi najlepšie podsvietenia v prenosných počítačoch na trhu.

msi modern 14 hd13mZdroj: TOUCHIT

Výrobca myslel na množstvo detailov a na klávesnicu pridal aj špecializované tlačidlá na vypnutie mikrofónu, touchpadu alebo na rýchlu zmenu výkonového režimu. Podľa toho, či chcete dosahovať najvyšší možný výkon alebo sa zameriate na tichý chod a výraznejšiu úsporu energie. Absolútnou špecialitou, ktorá sa len tak nevidí, je špeciálne tlačidlo na vertikálne otočenie obrazu. Veko sa dá vyklopiť až na takmer 180° uhol, takže využitie špeciálneho klávesu dáva význam.

Vďaka špeciálnym nastaveniam prostredníctvom softvéru MSI Center je tu možnosť zakázať funkciu klávesu Windows, prípadne si prehodiť funkcie klávesov Fn a Windows. Ide o detaily, ktoré využijete najmä pri hraní hier, avšak sú prípady, keď príde funkcia vhod aj pri bežnej práci. Nehovoriac o tom, že ako jeden z mála výrobcov umožňuje prostredníctvom klávesovej skratky vypnúť touchpad.

Verdikt

Séria MSI Modern 14 je určená každému, kto chce kompaktné zariadenie s odolným a premysleným dizajnom. V závislosti od preferencií je možnosť vybrať si vysokú úsporu v podobe cenovo priaznivejších modelov, ale aj drahšie modely vhodné na náročnejšie využívanie napríklad v oblasti grafiky.

Cena: 520 – 940 eur podľa konfigurácie

Zapožičal: MSI

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.