Podobne ako pri predošlých modelových radoch čipsetov Intel ani pri novej „stovkovej“ sérii určenej pre procesory Skylake nesmú chýbať v ponuke spoločnosti MSI základné dosky s prívlastkom ECO. Úsporné kancelárske a domáce stroje sa tak môžu spoľahnúť na nový základ.

msi eco logo

Svet kremíka nie je len o benchmarkoch a výkonných osemjadrách. V nonstop prevádzke v kancelárii či domácej pracovni budete rátať každý Watt a keď nepotrebujete vysoký výkon, prečo by ste nemohli ušetriť. MSI uvádza do radu základných dosiek ECO modely postavené na čipsetoch H170, B150 a H110. Všetky tri novinky majú spoločnú vysokú efektivitu napájania, ktorá bola dosiahnutá optimalizovaním návrhu PCB a napájacej kaskády procesora. Stabilnú dlhodobú prevádzku by mali zaručiť Military Class 4 komponenty s predĺženou životnosťou.

MSI-eco-center-pro

Hardvérové úpravy dopĺňa softvér ECO Genie a ECO Center Pro, ktorý umožňuje selektívne vypínať ventilátory, signalizačné LED na skrinke či LAN adaptéri, alebo zastaviť ventilátor chladiča procesora v prípade, že teplota jadier nedosiahne stanovenú teplotu. Oproti tradičnému návrhu porovnateľnej  základnej dosky majú MSI ECO spotrebu menšiu o viac ako 40% pričom pri modeli B150M je to len 16 W.

Úsporné funkcie však neznamenajú úsporu v oblasti výkonu či výbavy. Dosky dosahujú výkon adekvátny štandardným modelom na rovnakých čipsetoch a podporujú všetky procesory, optimalizované sú však pre modely so zníženou spotrebou, označovanými písmenkami S a T.

MSI-H170M-ECO

Najlepšie vybavená bude doska H170M ECO, postavená na čipsete Intel H170 a v micro ATX formáte. Podporuje DDR4 pamäte s frekvenciou do 2133 MHz v dvoch slotoch s celkovou kapacitou do 32 GB. Disky sa budú dať pripojiť k šiestim S-ATA 6 Gb/s portom s podporou RAID 0/1/5/10. Vo výbave nechýbajú ani USB 3.1 porty, či starší D-Sub výstup pre pripojenie staršieho, alebo napríklad pokladničného monitora. Doska podporuje aj staršie sériové a paralelné porty, čím sa zvyšuje jej kompatibilita so špecifickými alebo priemyselnými zariadeniami. Na čipsete Intel B150 je zasa postavená micro ATX doska B150M ECO. Má podobný návrh, výbavu i dizajn, základným rozdielom je práve čipset (len osem PCI-Express liniek, menej USB 3.0 portov, atď.).

MSI-H110M-ECO

Na Intel H110, ktorý je spomedzi všetkých čipsetov Intel pre sockety 1151 vybavený najslabšie, je postavený doska MSI H110M-ECO. Najväčším rozdielom je DMI 2.0 zbernica s nižšou priepustnosťou a ešte menší počet PCI-Express liniek ako v prípade B150, a aj to druhej generácie. Výhodou bude nižšia cena a výkon, ktorý bude pre Pentiá či Celerony dostatočný. H110M-ECO podporuje DDR4 2133 MHz pamäte v dvoch slotoch s celkovou kapacitou do 32 GB. V portovej výbave figuruje už len štvorica USB 3.0 portov a rovnaký počet S-ATA 6Gb/s portov.

Dostupnosť ani ceny dosiek pre náš trhu zatiaľ nepoznáme.

Zdroj: MSI

Značky: