Pre entuziastov a tých, čo hľadajú pre svoj pracovný či herný stroj maximálny výkon zaradila spoločnosť MSI do ponuky novú základnú dosku s čipsetom X99. Dostala označenie X99A Tomahawk a svojím dizajnom i výbavou sa zaradí do „military“ hernej série dosiek MSI.

X99A Tomahawk bola navrhnutá od základu ako celkom nový model s čipsetom X99 a nie je teda vylepšením ani derivátom predchádzajúcich modelov z Gaming série základných dosiek MSI. Ako už býva pri doskách vydaných v poslednom roku zvykom, nad I/O portmi sa nachádza masívny krycí štít, chrániaci aj časť dosky so zvukovou kartou. Okrem zlepšenia celkového dizajnu produktu slúži aj ako štít pred elektromagnetickým rušením od ostatných komponentov a zabezpečuje tak čistejší signál zvukovej karty. Ďalším dôležitým dizajnovým i funkčným prvkom sú pasívne chladiče napájacej kaskády a čipsetu pre zabezpečenie vysokej stability systému aj pri pretaktovaní.

msi-x99a-tomahawk-2

Herné DNA nezapiera ani výbava, nechýba žiadny z prvkov modernej hernej dosky a tak sa na doske nachádza zvuková karta Audio Boost 3 s vysokou kvalitou priestorového zvuku, duálny sieťový adaptér Intel s nástrojom MSI Gaming LAN Manager, ktorý má na starosti stabilné pripojenie a riadenie toku dát sieťou tak, aby bola latencia pripojenia a lag v hrách čo najmenší. Za sieťovými adaptérmi sa nachádzajú 15 kV prepäťové poistky chrániace základnú dosku pred prepätím od sieťového kábla.

Nikomu sa nechce čakať na načítanie ďalšej časti mapy či úrovne a preto je doska vybavená najnovšími rozhraniami pre pripojenie rýchlych diskov. Turbo U.2 je to pravé orechové a vďaka podpore NVMe SSD môžu rýchlosti čítania siahať na hranicu 2400 MB/s na jedinom disku. Ani v portovej výbave nechýbajú moderné portové rozhrania, či už je to USB 3.1 Gen 2 s priepustnosťou 10 Gb/s alebo USB typu C s reverzibilným konektorom. No a ako je pekným zvykom herných dosiek posledných sérií, aj k X99A Tomahawk je možné pripojiť LED pásik a doskou riadiť podsvietenie zostavy.

msi-x99a-tomahawk-3

Cenu ani dostupnosť novinky zatiaľ nepoznáme, no na našom trhu by sa mala objaviť v horizonte niekoľkých týždňov.

Zdroj: TS MSI

Značky: