Multifunkcie domov a do kancelárie. Takéto typy zariadení sme vyskúšali a ocenili sme, že výrobcovia považujú Wi-Fi za čoraz bežnejšiu a žiadanú súčasť ich zariadení. Všetky zariadenia sa hodia na tlačové úlohy z počítača, ale už aj zo smartfónov. Výrobcovia majú pre svoje zariadenia pripravené mobilné aplikácie. Takisto sa bežnou súčasťou stávajú XL verzie zásobníkov atramentu a tiež tzv. tankové náplne. Dolievanie atramentu sa stáva čoraz viac vídanou záležitosťou.

Brother MFC-J200

Táto multifunkcia parí medzi tie, ktoré sú kompletne vybavené. Ak teda nepočítame absenciu eternetového portu, je tu všetko ostatné. Teda okrem klasickej kombinácie tlače a skenovania aj kopírovanie a fax. Pripojenie k počítaču je cez USB port, no bez problémov ju pripojíte aj do siete a vďaka Wi-Fi sa bude dať využívať ako zdieľané zariadenie. Rovnako dobre tento model využijete aj pri tlači zo smartfónov alebo tabletov. Ovládanie je cez samostatný panel, je teda skutočne nezávislá na počítači. Displej je jednoriadkový bez podsvietenia, no dá sa dobre použiť. Zariadenie je rýchle nielen v rámci nastavenia parametrov priamo cez ovládacie rozhranie, ale aj pri tlači. Nie je to síce najrýchlejší model na trhu, no keď skĺbime komplexnú výbavu a cenu, dostane používateľ hodnotné zariadenie do kancelárie. Väčšiemu zaťaženiu odpovedajú aj atramentové zásobníky. Čierny, o poznanie objemnejší, než tri farebné, má výťažnosť až 2400 strán. Farebné majú každý možnosť vytlačiť 1300 strán. Cena čierneho atramentu je 8,27 eur, každý z farebných stojí 7,74 eur.

brother-j200_vyd5_nowat

Numerický blok využijete pri faxovaní ako aj pri definovaní počtu strán pri kopírovaní. Páčilo sa nám integrovanie ADF podávača. Zmenou oproti drvivej väčšine modelov na trhu je, že papier treba založiť textom nadol.

Kvalita tlače je vynikajúca a takisto sme boli spokojní aj s výsledkom kvality farebných kópií. Vlastne kvalita tlače je taká dobrá, že pokojne môžete väčšinu dokumentov tlačiť v najrýchlejšom režime. Pri PDF odporúčame použiť vyšší stupeň kvality. Vyhnete sa tak rozostreniu písma, keďže PDF dokumenty mávajú vyhladzovanie prvkov na zlepšenie vzhľadu v digitálnej predlohe. Maximálne rozlíšenie tlače je 6000 × 1200 dpi, skener má optické rozlíšenie 1200 × 2400 dpi. Tlačiareň tlačí rýchlosťou do 11 str./min v ČB režime a 6 str./min. vo farebnom. Pri tlači v sieti využijete rýchle odozvy na tlač pri veľkom počte dokumentov s menším počtom strán. Nebudete tak na ňu čakať a odpadajú aj zdĺhavé servisné pauzy medzi tlačovými úlohami.

Prečo kúpiť:
Cena a maximálna výbava, kapacita a cena zásobníkov, Wi-Fi, kvalita aj v najúspornejšom režime

Cena: 132,47 EUR
Zapožičal: Brother

 

Brother DCP-T500W

Silnou stránkou tohto zariadenia je systém atramentov. Používajú sa tzv. tankové náplne. Rozdiel oproti konkurencii je v tom, že tu sú zásobníky priamo integrované a nevytŕčajú zo zariadenia. Hoci ho nebudete zrejme často prenášať, je tento systém istejší. Naplnenie bolo otázkou pár minút. Stačilo objem nádobiek vyliať do zásobníkov a potvrdiť ich naplnenie na ovládacom paneli.

brother_dcp_t500w_vyd5_ocenenie_nowat

Toto MFP zariadenie má plošný skener, teda nie je tu podávač dokumentov. Na rozdiel od predchádzajúceho modelu ani fax. Ten pravdepodobne nikomu chýbať nebude. Viac sme ocenili Wi-Fi. Najjednoduchšie pripojenie priamo cez zariadenie bude cez WPS. Ovládanie je skromnejšie, no nastavíte všetko potrebné ako napríklad typ papiera, kvalitu kopírovania alebo spôsob skenovania. Škoda, že ani tu nie je displej podsvietený. Rozlíšenie tlače aj skenera je rovnaké ako u modelu J200, rovnaké hodnoty sme namerali aj v oblasti tlače. Takisto dostanete záruku kvalitných výtlačkov a aj tu platí, že na väčšinu z nich sa dá použiť najrýchlejší režim. Grafika je síce mierne nevýrazná, no texty v rôznych rezoch, veľkostiach aj odtieňoch sivej sú dobre čitateľné aj pri použití úsporného režimu. Kto potrebuje vytlačiť napríklad PDF dokument kombinovaný s grafikou, vystačí s normálnym režimom tlače.

Výťažnosť náplní je enormná, a to 5000 strán pri farebných a 6000 strán pre čiernu farbu. Ceny náplní sú s rozdielom pár centov takmer identické ako pri cartridgoch modelu J200, no majú viac ako 2-násobne lacnejšiu tlač. Toto je zariadenie, kde sa nebudete pozerať na to, či vytlačíte 10 alebo 50 strán. Pôjde o tak minimálne sumy, že to bude pre každého zanedbateľné (orientačne 14 centov na stranu pri ČB tlači). Mechanizmus vo vnútri tlačiarne zabraňuje vysychaniu atramentu. Ak by sa stalo, že neminiete celú fľaštičku s atramentom, máte na jej použitie pol roka od otvorenia bezpečnostnej nálepky.

Prečo kúpiť:
Cena tlače, spôsob napĺňania, Wi-Fi, kvalita aj v najúspornejšom režime

Cena: 189 EUR
Zapožičal: Brother

 

Canon PIXMA MG6850

Multifunkcie z radu PIXMA sú už dlhé roky zároveň aj dizajnovou záležitosťou. Dostupné sú v niekoľkých farbách, napríklad aj v bielej a potom v kombinácii so striebornou. Ovládanie je cez dotykový displej, na hlavnom paneli sú potom klasické tlačidlá uľahčujúce návrat domov, o krok späť alebo rýchle kopírovanie v ČB alebo farebnom režime.

Zariadenie sa dá pripojiť cez USB rozhranie, nechýba ani Wi-Fi. V tomto smere je opäť dostupná aplikácia na tlač zo smartfónov alebo tabletov a vďaka technológii PIXMA Cloud Link môžete MFP používať aj na diaľku v rámci cloudového riešenia. Skener je v tomto prípade plošný, ADF podávač nie je dostupný avšak je tu automatická obojstranná tlač. Kto teda zamýšľa tlačiť viac, táto funkcia bude pre neho užitočnejšia.

LD0003256171_2_vyd5_nowat

Rozlíšenie tlače je do 4800 × 1200 dpi a zariadenie odporúčame aj na tlač fotografií. Tu využijete aj slot na pamäťové karty SD a MS Duo. Zásobníky majú rôznu výťažnosť, odporúčame zakúpiť ich XL verzie, ktoré majú väčšiu výťažnosť. Napríklad čierny XL zásobník vytlačí do 5565 strán, farebné potom približne desaťkrát menej. Zariadenie používa celkovo päť atramentov, z toho jeden vo verzii pigmentovej čiernej.

Kvalita tlače je výborná a v režime konceptu môžete tlačiť úplne všetky kancelárske dokumenty vrátane PDF kombinované s grafikou. Rozostrenie nebolo takmer badateľné, jedine sýtosť farieb na grafike. Kto potrebuje, má na výber vyššie režimy tlače. Zásobník má na vstupe kapacitu 100 listov, na výstupe rovnako. Odporúčame však papiere postupne odoberať, výklopná nožička nie je stavaná na veľké počty listov, ktoré by sa mohli zošmyknúť.

Zariadenie je počas tlače hlučnejšie, no je fakt, že reaguje takmer okamžite. Vďaka tomu ju odporúčame ako skutočné sieťové zariadenie na obsluhu častých dávok samostatných tlačových úloh.

Prečo kúpiť:
Veľkokapacitné náplne, spôsob ovládania, výborná kvalita tlače v režime konceptu, Wi-Fi, napojenie na cloudové aplikácie priamo cez displej

Cena: 119 EUR
Zapožičal: Canon

 

Canon PIXMA MG7750

Toto zariadenie má ako jediné v teste najväčší počet možných spôsobov konektivity a náplní. V prvom prípade pridal výrobca aj eternetový port, v druhom prípade sivú náplň. Tá bude vhodná pri tlači fotografií, špeciálne pri čiernobielych fotkách.

V tejto vyššej sérii je zmenené aj ovládanie. Všetky tlačidlá vrátane toho na vypnutie sú dotykové. Systém dotykového panela už v sérii PIXMA takisto poznáme a sme radi, že ho dlhé roky výrobca používa aj naďalej. Jednotlivé prvky sa rozsvietia a tlačidlá uvidíte až vtedy, keď sa v danej situácii dajú použiť.

Canon-PIXMA-MG7550-c_vyd5_nowat

Tým, že zariadenie je zamerané aj na tlač fotografií, sú tu dva vstupné zásobníky. V jednom môžete mať kancelársky papier, v druhom fotografie. Po zasunutí zásobníka do zariadenia sa zobrazí na displeji hlásenie, v ktorom potvrdíte alebo predefinujete typ a formát vloženého papiera. V spodnom zásobníku môže byt 125 listov, fotografií v hornom sa zmestí 20. Okrem toho je tu podávač na potlač optických diskov. Tú zvládnete priamo cez softvérovú výbavu dodávanú k multifunkcii. Pri tlači je veľmi tichá, no tlačová hlava vám poriadne rozkýva stôl.

Aj tu sa dajú využiť cloudové služby priamo v rozhraní zariadenia. Spojenie s mobilným telefónom je zjednodušené cez NFC na ovládacom paneli. Maximálne rozlíšenie tlače, ktoré sa dá dosiahnuť na fotopapier je 9600 × 2400 dpi.

Kvalita tlače je veľmi dobrá a aj tu platí, že režim konceptu využijete na akýkoľvek typ dokumentu. Obojstranná tlač sa v kancelárskom prostredí takisto zíde. Tu treba počítať s pomalšou tlačou najmä kvôli pauzám na zaschnutie atramentu. Vo výsledku tak máte 50 strán na 25 listoch vytlačených do 15 minút. Časy pri použití ČB a farebného režimu sa príliš nelíšia. Potrebovali by ste naraz tlačiť veľký objem strán, aby ste vnímali časové rozdiely rádovo v sekundách po niekoľkých minútach tlače. Rýchlosť ale pre nás nebola priorita. Toto je maximálne vybavené zariadenie s dôrazom na široké možnosti využitia a kvalitu fotografií.

Prečo kúpiť:
Maximálna konektivita, Wi-Fi, NFC, dva zásobníky, 6 atramentov, kvalita tlače

Cena: 149 EUR
Zapožičal: Canon

 

Verdikt touchIT

Brother DCP-J200 je univerzálne MFP aj s faxom a podávačom dokumentov na skenovanie. Vzhľadom na svoju výbavu má veľmi dobrú cenu. Je to ideálny kancelársky nástroj pre tých, ktorí uprednostňujú práve dve vyššie spomenuté funkcie. Brother DCP-T500W je vhodné zariadenie pre tých, ktorí ani tak nepotrebujú ADF a fax a viac ocenia veľmi nízke náklady na tlač. Netreba sa obávať ani zaschnutia atramentu, ktorý len vo fľaštičke vydrží po otvorení polroka. Ocenili sme aj reálne využiteľný šetriaci režim. Na väčšinu dokumentov vám bude stačiť a s kvalitou výsledku budete spokojní. Canon PIXMA MG6850 je zase vhodné pre používateľov, ktorí chcú špecializované cloudové appky priamo v rozhraní zariadenia, využijú aj špeciálny pigmentový atrament a chcú vysokú kvalitu tlače. Režim konceptu tak budete môcť využiť takmer na všetko. Canon PIXMA MG7750 je zariadenie, ktoré má plnú konektivitu, dobre vyzerá a dotykové prvky s variabilným podsvietením len umocňujú zážitok z používania. Hodí sa na tlač fotografií nielen kvalitou tlače a vysokým rozlíšením, ale aj systémom dvoch zásobníkov. Vďaka tomu nájde uplatnenie aj v kreatívnej kancelárii a nebudete musieť neustále vymieňať bežný papier za fotografický.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.