MWC bolo tento rok o tabletoch naozaj len v druhom slede.

Aj preto sme boli veľmi zvedaví na tlačovú konferenciu tejto spoločnosti. Alcatel predstavil inovovaný tablet a hlavne zväčšenú verziu minulého modelu PLUS 10. Tiež tu predstavili štyri smartfóny. Všetko so zameraním na bežných ľudí, ktorí si ich môžu reálne aj kúpiť. Z toho je výrazný hlavne model A5 LED.

Takto sa zobrazia notifikácie na zadnej strane nového Alcatel A5 LED

V čom vidíme potenciál

Alcatel A5 LED má špeciálny zadný kryt pokrytý LED diódami. Vďaka tomu si na ňom vytvoríte rôzne animované efekty podľa seba alebo podľa aplikácie. Poslúži ako efektové osvetlenie pri prehrávaní hudby, upozornenie na notifikácie alebo volajúcich. Inak bude vyzerať LED animácia, keď dostanete správu z Facebooku a inak z WhatsAppu. Efektné a pekné, najmä pre mladých ľudí. Veď to je aj cieľová skupina, na ktorú sa Alcatel orientuje. Vytvárať si môžete vlastné farebné efekty a animácie. Napríklad aj s využitím fotoaparátu, ktorým namierite na scénu a vytiahnete si z nej potom farby, ktoré chcete mať na zadnom LED kryte alebo si takto môžete zmeniť aj témy v telefóne.

V lákavej cenovke 199 eur sa ukrýva 5,2“ HD displej, 8 Mpx fotoaparát vzadu a 5 Mpx fotoaparát vpredu, ktorý má navyše aj blesk. Je tu 8-jadrový procesor MediaTek MT6753, je teda prirodzené, že ide najmä o štýlový telefón. Nechce konkurovať najsilnejším smartfónom na trhu. Podporuje LTE a má 2 GB RAM a 16 GB úložisko. To sa dá rozšíriť až do kapacity 128 GB cez microSD kartu.

Ostávajú ďalšie tri telefóny, ktoré si nájdu svoju cieľovú skupinu: Alcatel A3 predstavuje cenový tip s HD displejom a čítačkou odtlačkov za 149 eur. Alcatel U5 je najlacnejší z predstavených modelov, podporuje však 4G pripojenie cez LTE. Alcatel A3 Excel je reakcia výrobcu na súčasné trendy. Ak chcete naozaj poriadny telefón, už vlastne phablet, toto je správny model. Tu dostanete 6“ displej za cenu 189 eur. Výborné, nemáme čo dodať.

Alcatel PLUS 12 je konvertibilný tablet s odnímateľnou klávesnicou. Tento model má 11,6“ uhlopriečku Full HD displeja. O výkon sa stará 2-jadrový procesor Intel Celeron N3350 1,1 ÷ 2,4 GHz. Cena zariadenia je 499 eur, no limitom je trochu interná pamäť. Je tu eMMC modul s kapacitou 32 GB plus vloženou 32 GB SD kartou. Tablet má na bočnej hrane čítačku odtlačkov. Podsvietená klávesnica vyzerala po založení tabletu stabilne a dizajnovo vychádza z verzie pre 10-palcový model PLUS 10. Má LTE modem, ktorý vytvorí hotspot až pre 15 zariadení. Samotný tablet má akumulátor s kapacitou 6900 mAh, klávesnica má 2560 mAh akumulátor.

Čoho sa obávame

Výrobca chce v prípade smartfónov vyjsť v ústrety mladým ľuďom. Má podľa nás až priširokú ponuku smartfónov. V každom prípade sme zvedaví na záujem o A5 LED, ktorý je naozaj netradičný a niečo podobné sme ešte nemali možnosť vidieť. Konvertibilný tablet PLUS 12 vyzeral dobre. Škoda však, že výrobcovia obmedzujú kapacitu úložného priestoru. Keby Alcatel pridal 64 GB disk alebo rovnako 128 GB, mohol by poriadne rozvíriť vody už aj v segmente bežných notebookov.

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Za pozvanie na MWC ďakujeme spoločnostiam Lenovo, Orange, Samsung Slovakia a Slovak Telekom. 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

MWC 2017: Sony

Značky: