KeyOne je prvý BlackBerry telefón od spoločnosti TCL.

Spoločnosť BlackBerry koncom minulého roka oznámila, že už nebude vyrábať telefóny. Mnohí si to interpretovali tak, že táto značka definitívne končí. V skutočnosti sa však dohodla so spoločnosťou TCL a tá má teraz na starosti samotnú výrobu. Prvý výsledok ich partnerstva sme spoznali práve na MWC. Tlačová konferencia pritom odštartovala celú výstavu, konala sa totiž už v sobotu, 25. februára o 19.00 hod. Boli sme tam.

Novinka sa nazýva BlackBerry KeyOne a zaujme najmä hardvérovou klávesnicou. Oslovil nás aj jej dizajn a rovnaký 12 Mpx fotosnímač, aký používa aj Google Pixel. KeyOne bol v minulosti známy aj pod označením BlackBerry Mercury a ponúka 4,5-palcový displej s pomerom strán 3:2 a rozlíšením 1620 x 1080 px.

Na toto sme čakali – BlackBerry KeyOne s mechanickou klávesnicou a Androidom otvoril celú výstavu MWC v Barcelone

V čom vidíme potenciál

Je jasné, že hlavným lákadlom tohto telefónu bude najmä hardvérová klávesnica. To je funkcia, ktorou sa BlackBerry odlišuje od zvyšku trhu so smartfónmi. Pre mnohých fanúšikov značky pôjde o dôvod, prečo si KeyOne zaobstarať.

Výrobca označuje klávesnicu pojmom Smart keyboard, pretože ponúka aj extra funkcie. Môžete napríklad aktivovať špeciálne pohybové gestá. Podobne ako na touchpade na počítači. Taktiež si môžete vytvárať skratky pre jednotlivé aplikácie. V tomto smere ide o praktické vylepšenie. V medzerníku je zabudovaný snímač odtlačkov prstov, čo je pomerne zaujímavá novinka. Treba si však na ňu zvyknúť.

Páči sa nám aj dizajn telefónu. BlackBerry KeyOne na prvý dotyk trochu pripomína Sony Xperiu XZ a to najmä zaoblenými bočnými hranami na pohodlnejšie držanie. Konštrukcia telefónu je z hliníka, časť zadnej strany je vzorkovaná a pogumovaná. Na dotyk pôsobí príjemne a jeho hlavným prínosom je, že sa telefón nešmýka. Poteší aj batéria s kapacitou 3505 mAh, rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0 a USB-C port.

BlackBerry Hub je jednotná platforma na komunikáciu. Nemusíte viac hľadať, ako vám kto poslal správu. Tu ich nájdete všetky

Pridanou hodnotou je samozrejme softvér od spoločnosti BlackBerry, vrátane obľúbeného BlackBerry Hub (emaily, kalendár, kontakty atď.) a bezpečnostného riešenia DTEK, ktorý upozorní na prípadné nedostatky zabezpečenia. Výrobca sľubuje aj pravidelné bezpečnostné aktualizácie a tvrdí, že ide o najbezpečnejší Android telefón na svete.

Čoho sa obávame

BlackBerry KeyOne sa dostane na trh v apríli s cenovkou 599 eur. Výkon má však na úrovni 279-eurového Moto G5 Plus, teda procesor Snapdragon 625, 3 GB RAM + 32 GB úložisko. Toto môže niektorých záujemcov odradiť. Výrobca sa však spolieha na to, že nielen fanúšikovia značky si budú ochotní priplatiť za fyzickú klávesnicu a vysokú bezpečnosť informácií vo svojom telefóne.

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Za pozvanie na MWC ďakujeme spoločnostiam Lenovo, Orange, Samsung Slovakia a Slovak Telekom. 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: