Vlajková loď spoločnosti Huawei prišla tento rok o niečo skôr, ako sme zvyknutí.

Obvykle ju výrobca predstavoval začiatkom apríla. V jednoduchosti však Huawei P10 môžeme definovať ako kombináciu technológií z Huawei Mate 9 s dizajnom, ktorý o niečo viac pripomína iPhone, ako tomu bolo v minulosti. To nie je kritika, tento krok sa nám pozdáva.

Huawei P10 predstavil charizmatický Richard Yu a bol nadšený z toho, ako fotografuje

O telefóne P10 píšeme nižšie, avšak Huawei okrem základného modelu predstavil aj verziu Huawei P10 Plus s 5,5-palcovým WQHD displejom, 4/6 GB RAM a 64/128 GB úložiskom, 3750 mAh batériou a ešte o niečo lepším fotoaparátom. Táto verzia sa dostane do predaja v apríli za cenu 799 eur. Na MWC sme takisto videli inteligentné hodinky Huawei Watch 2 so systémom Android Wear 2.0 a podporou 4G pripojenia. Cena je od 329 eur vyššie.

Takto vyzerajú inteligentné hodinky Huawei Watch 2. Stále sú hrubšie ako ostatné inteligentné hodinky, ale z prednej strany vyzerajú luxusne

V čom vidíme potenciál

Huawei P10 je elegantný telefón do jednej ruky. Má optimálnu veľkosť a veľmi príjemne sa drží. Ergonómiu zvládol výrobca na jednotku a páčia sa nám aj nové svieže farebné verzie. V modrej farbe vyzerá skvelo. Novinka ponúka 5,1-palcovú uhlopriečku, rozlíšenie Full HD a procesor Kirin 960. Ten v základnej verzii dopĺňa 4 GB RAM a 32 GB alebo 64 GB úložisko.

Huawei pokračuje vo svojom koncepte duálnych Leica fotoaparátov. P10 ponúka značné zlepšenie oproti P9. Základom je kombinácia 20 Mpx monochromatického a 12 Mpx farebného senzora. Kvalita fotiek je lepšia v porovnaní s P9 a vo výbave nájdete aj optickú stabilizáciu. Certifikáciu Leica má po novom taktiež predný 8 Mpx fotoaparát.

Skutočnou novinkou je režim Portrét, ktorý robí efektné portrétové fotky a môžete ho používať na prednom aj zadnom fotoaparáte. K dispozícii je umelecký režim, ktorý mierne rozostrí pozadie. Funguje to automaticky a dobre. Táto funkcia má potenciál zaujať určitú skupinu používateľov.

Praktický je aj snímač odtlačkov prstov, ktorý je teraz umiestnený pod displejom a funguje ako multifunkčné tlačidlo Domov. Môžete ním aktivovať návrat Späť, prechod na domovskú obrazovku alebo zobraziť posledné používané aplikácie. Môžete si vybrať, či chcete tieto funkcie ovládať dotykovými tlačidlami na displeji alebo cez tlačidlo Domov. Oceňujeme takisto 3200 mAh batériu s technológiou superrýchleho nabíjania. Huawei P10 sa začne predávať už 31. marca 2017 za 599 eur. Kvalitu fotiek ešte ďalej vylepšuje Huawei P10 Plus.

Toto je za kvalitou fotiek z Huawei P10 Plus, nový systém Leica Dual-Camera 2.0 Pro Edition a svetelnosť objektívu f/1.8

Čoho sa obávame

Predná strana telefónu nevyzerá až tak sexi v porovnaní s inými vlajkovými loďami. Na rozdiel od LG G6 alebo chystaného Galaxy S8, ktoré ponúknu minimalistický rámik okolo displeja, má Huawei P10 prekvapujúco trochu hrubší rám nad a pod displejom ako predchodca. Uznávame, že bežným používateľom to asi nebude veľmi prekážať. Faktom je, že P10 neprekvapila prakticky v žiadnom ohľade, je to skôr evolúcia. Vychádza z výbornej P9-ky a kozmeticky ju vylepšuje vo všetkých smeroch. Najpraktickejším vylepším tak asi ostáva kvalitnejší duálny fotoaparát.

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Za pozvanie na MWC ďakujeme spoločnostiam Lenovo, Orange, Samsung Slovakia a Slovak Telekom. 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

MWC 2017: LG G6

Značky: