Nástup IoT patrí do rúk operátorom.

Majú vybudovanú infraštruktúru a môžu využiť svoje znalosti a technické zabezpečenie. Zariadení internetu vecí bude ročne pribúdať a budú to desiatky tisíc až stovky tisíc zariadení. Rôzne merače, snímače, sledovacie snímače, alarmy, zdravotnícke zariadenia a iné bude treba niekam pripojiť – logicky k dátam od operátora. Na to potrebujete konektivitu v LTE sieti.

Orange buduje LTE-M sieť špeciálne na pripojenie týchto zariadení. Avšak okrem toho, že poskytuje niečo, čo v zásade má, prináša aj veci navyše. Je ním tzv. IoT Starter Kit, ktorý umožňuje pripojiť zariadenia firiem, startupové riešenia do existujúcej siete. Navyše, je vo Francúzsku Open IoT Lab, teda laboratórium a miesto na testovanie takýchto produktov. Firmy aj jednotlivci vyvíjajúce IoT tu využijú know-how, analytické nástroje poradenstvo, ale aj techniku ako merače batérií na vyhodnocovanie výdrže alebo napríklad rádiovo odrušenú miestnosť, tzv. Faradayovu klietku.

Multi-SIM bol ďalší zaujímavý produkt. Máte dve SIM karty, jednu pre smartfón a druhú napríklad pre inteligentné hodinky. Je na nich zdieľaný paušál vrátane internetových dát. Keď vám niekto zavolá, zvoniť budú obe zariadenia a je na vás, ktorým z nich prijmete hovor. Výborná vec, ktorá nás zaujala, snáď sa podobnej služby dočkáme aj u nás.

Takto toto by sa nám viacerým hodilo – viac SIM na jedno číslo

Tak, to je z výstavy MWC v Barcelone úplne všetko. Sme radi, že sme vám mohli predstaviť trendy a ukázať absolútne novinky predstavené na jar tohto roka. Ako budú prichádzať do našej redakcie, tak ich budeme aj detailne recenzovať.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

MWC 2017: Telekom

Značky: