O väčšine oznámených noviniek sa dlhodobo špekulovalo a internetom kolovalo množstvo informácií.

Predstavenie spoločnosti Porsche Design však bolo pre nás prekvapením. Firma oznámila špičkovo vybavený konvertibilný tablet BOOK ONE, ktorý chce s najlepšími na trhu súperiť nielen výbavou a spracovaním, ale aj cenou. Stojí až 2795 eur, avšak ponúka to najlepšie, čo je aktuálne dostupné na trhu v segmente konvertibilných tabletov.

Áno, tento Windows tablet si vieme predstaviť v našich rukách, ale skôr ako dlhodobú zápožičku 🙂

Porsche Design BOOK ONE funguje ako klasický konvertibilný tablet s odnímateľnou obrazovkou, môžete ho však aj otočiť o 360° stupňov ako Lenovo Yoga. A to žiadne iné zariadenie aktuálne na trhu neumožňuje. Ani Surface Book od Microsoftu.

Dizajn zariadenia je elegantný. BOOK ONE vyzerá na pohľad výborne a jeho prémiové spracovanie sa prejaví aj na prvý dotyk. Veľmi príjemne pôsobí veľký touchpad a za pozornosť stojí aj pánt, ktorý umožňuje už spomenuté otáčanie o 360°. Náhodnému vybratiu displeja z dokovacej klávesnice zabraňuje mechanický mechanizmus. Na oddelenie oboch častí je najskôr potrebné podržať pár sekúnd dedikované tlačidlo. To je v tomto segmente novinka.

BOOK ONE má vo výbave Intel Core i7-7500U s frekvenciou 3,5 GHz, 16 GB RAM a 512 GB SSD disk. Tablet má uhlopriečku 13,3 palcov s rozlíšením QHD+ a celkovo 4 porty. Dvojicu USB-C portov, jeden na tablete, druhý na klávesnici, dopĺňajú dva USB 3.0 porty na klávesnici a Thunderbolt 3 konektor, ktorý je zabudovaný v USB-C porte na tablete.

Tenký Windows tablet s klávesnicou a bohatou portovou výbavou – presne to chcú používatelia

Porsche Design BOOK ONE využíva operačný systém Windows 10 Pro a vďaka infračervenej kamere umožňuje prihlasovanie pomocou biometrickej technológie Windows Hello. Má hrúbku 7,7 mm (tablet), resp. 15,9 mm (s klávesnicou) a hmotnosť 758 gramov, resp. 1,58 kg. Zariadenie bude na Slovensku v predaji od apríla 2017, napr. na Alza.sk.

V čom vidíme potenciál

Toto zariadenie má potenciál osloviť používateľov, ktorí chcú skutočne prémiové a špičkovo vybavené konvertibilné zariadenie. V porovnaní s bežnými konvertibilnými tabletmi poteší spracovaním klávesnicovej časti, takže sa dá používať ako klasický notebook. A na rozdiel od Surface Booku sa bude dať na Slovensku kúpiť bežne aj priamo v obchode.

Čoho sa obávame

Minimálne na Slovensku si toto zariadenie kúpi iba pár vyvolených. Je príliš drahé na to, že o rok už bude morálne zastaralé.

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Za pozvanie na MWC ďakujeme spoločnostiam Lenovo, Orange, Samsung Slovakia a Slovak Telekom. 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

MWC 2017: Alcatel

Značky: