Oznámené boli celkovo tri novinky – smartfóny ZenFone 5Z, ZenFone 5 a cenovo najdostupnejší ZenFone 5 Lite.

A tiež konkrétna cena novej vlajkovej lode, ktorá patrí medzi hlavné prekvapenie. Suma 479 Eur za Zenfone 5z je stanovená naozaj nízko.

ASUS predstavil na veľtrhu MWC 2018 v Barcelone nové telefóny radu ZenFone 5. Smartfón ZenFone 5Z je nová vlajková loď, ktorá na prvý pohľad vyniká najmä pomerom cena/výkon. V najlacnejšej verzii ponúka najnovší procesor pre vlajkové lode, Snapdragon 845 a kombináciu 4 GB RAM a 64 GB úložisko. V tejto konfigurácii sa bude predávať za 479 eur, čo je veľmi atraktívne nastavená cenovka.

Na porovnanie, totožnú kombináciu procesora, pamäte RAM a úložiska ponúkajú aj nové Sony Xperia XZ2 s cenou o pár stoviek eur vyššie. ASUS bude svoju novú vlajkovú loď ponúkať v konfigurácii až do 8 GB RAM s 256 GB úložiskom. Uvidíme, či sa na slovenský trh dostane aj táto verzia.

ASUS Zenfone 5 a 5Z sú navonok identické zariadenia so 6,2″-palcovým Full HD+ (2246 × 1080 px) displejom v tele bežného 5,5″-palcového telefónu. Displej pokrýva až 90% prednej plochy zariadenia a pomer strán je 19:9. Musíme povedať, že naživo to vyzerá skutočne výborne.

Rovnako je to aj v prípade fotoaparátov, ktoré sú v oboch zariadeniach totožné. Vzadu sa nachádzajú dva snímače. Jeden s rozlíšením 12 Mpx (f/1.8 – Sony IMX363), šírkou záberu 83° a 4-osou optickou stabilizáciou obrazu. Pomocný (nešpecifikovaný) snímač je širokouhlý – 120°.

Fotoaparát je naviazaný na umelú inteligenciu a dokáže rozpoznávať fotografované objekty a podľa toho nastaviť najlepšie parametre. Samozrejmosťou je manuálny režim, Night HDR, ale aj rôzne iné režimy, ktoré sme u ASUSu doteraz nevideli. Na testovanie tohoto zariadenia sa skutočne tešíme.

ASUS nemôže zaostávať, a preto predstavil „vlastný“ koncept Zenmöji, ktoré fungujú na rovnakom princípe, ako to je v prípade ostatných zariadení – od iPhone X, až po Samsung Galaxy S9.

ZenFone 5Z ponúka ďalej 6,2-palcový displej s pomerom strán 19:9 a duálny fotoaparát so senzorom Sony IMX363 a svetelnosťou f/1,8. Druhý fotoaparát má 120° širokouhlý objektív, čo je funkcia, ktorú poznáme už z predchádzajúcej generácie. Fotoaparát ponúka optickú stabilizáciu aj využitie umelej inteligencie – dokáže rozoznať 16 scén a objektov a prispôsobiť tomu nastavenie.

Model ZenFone 5 príde na trh s totožnou veľkosťou displeja a duálnym fotoaparátom ako vlajková loď ZenFone 5Z. Lacnejší model sa odlišuje použitým procesorom, ako prvý na trhu má vo výbave Snapdragon 636 pre zariadenia strednej triedy. Aj v tomto prípade využíva telefón umelú inteligenciu a to pri fotení a pre optimalizáciu výkonu.

ZenFone 5 Lite má 6-palcovú uhlopriečku obrazovky s pomerom strán 18:9, rozlíšenie Full HD+ (2160 x 1080 px) a procesor Snapdragon 630 alebo 430. Tento smartfón vyniká najmä štvoricou fotoaparátov – vpredu aj vzadu nájdete kombináciu štandardného a 120° fotoaparátu. Nechýba ani odomykanie tvárou.

Krátke postrehy z tlačovej konferencie:

Tlačová konferencia začína, na pódium prichádza Jerry Shen – CEO ASUS

Kúsok z histórie ASUS smartfónov

A okamžite pokračujeme novinkami, toto je rýchle

Privítajte ASUS Zenfone 5 Lite, ASUS Zenfone 5 a vlajkovú loď ASUS Zenfon 5Z

ASUS sa v nových zariadeniach zameral hlavne na vlastnosti fotoaparátu. Ľudia vraj majú najradšej selfie fotografie, je to tak?

ASUS Zenfon 5 Lite – základné informácie

Novinka má 4 fotoaparáty – 2 snímače vpredu a 2 vzadu.

Asus Zenfon 5 Lite v plnej kráse

Pokračujeme ASUS-om Zenfone 5 a 5Z – Na pódiu je Cristiano Amon – Qualcomm President

Predstavuje nové procesory, ktoré sú použité v ASUS Zenfon 5 Lite, Zenfone 5 a Zenfone 5Z. Asus Zenfon 5 disponuje procesorom Snapdragon 636 s integráciou umelej inteligencie. ASUS Zenfone 5Z disponuje procesorom Snapdragon 845, taktiež s integráciou umelej inteligencie.

Špecifikácie kamery – Zenfone 5. Vyzerá to zaujímavo, sme zvedavý na reálny test. Softvér ponúka viacero režimov, ktoré využijete v rôznych situáciách

ASUS posúva hranice, tento displej má pomer 19:9. Zenfone 5 a Zenfone 5z majú rovnaké rozmery. ASUS Zenfone 5 v plnej kráse. Model 5z vystavený nie je, nakoľko má rovnaký dizajn ako klasická verzia. To nás prekvapilo.

Na článku spolupracoval: Miroslav Illéš a Ondrej Macko (Barcelona)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit