Dnes to celé vypuklo a konečne sme spoznali dva nové smartfóny z dielne Huawei, a taktiež dve verzie nových inteligentných hodiniek Huawei Watch 2.

Už z dohadov, ktoré sme vám v priebehu tohoto mesiaca prinášali, bolo jasné, že o revolučné zmeny v kategórii smartfónov nepôjde. Huawei svoje zariadenia jemne „prepudroval“, obliekol ich do nových „šiat“ a zvýšil im cenu. Sú však takej cenovky hodné? Na to sa ideme pozrieť.

Dizajn sa nám páči, Huawei ide rozumnou cestou

Dizajn noviniek sa oproti predchodcom veľmi nezmenil, sú tu však zmeny, ktoré tieto zariadenia posúvajú o stupienok vyššie. Kvalitné spracovanie, kovové šasi, zaoblený rám a snímač odtlačkov prstov pod displejom. U Huawei zariadení sme boli zvyknutí na snímač zabudovaný v chrbáte telefónu, čo ale nie každému vyhovovalo. Teraz však nastala zmena, snímač je vpredu a telefón získal nový „look“ – subjektívne krajší. Keď už aj Samsung chce dať kvôli veľkosti displeja snímač dozadu, tento krok Huawei-u nás potešil. Sme zvedavý na rýchlosť a presnosť snímača, ale aj na jeho pridané funkcie. Ak je presnosť snímača oproti predchodcovi (P9) ešte viac vylepšená, tak to bude bez pochýb najlepší snímač odtlačkov prstov na trhu (v telefónoch).

Nová povrchová úprava by mala vydržať a nešetrné zaobchádzanie

Zaujala nás aj špeciálna povrchová úprava kovového rámu zariadenia, ktorá je podľa výrobcu odolná voči škrabancom, a tiež voči nečistotám. Jej povrch nám však pripomína dva roky starý model – Huawei P8. Uvidíme, akú odolnosť bude mať v praxi.

Na tlačovej konferencii sa spomínalo aj obľúbené farebné prevedenie zariadení P9 – Dazzling Blue, ktoré, samozrejme, nebude chýbať ani novinkám. Okrem modrej budú k dispozícii – keramická biela, zlatá, grafitová čierna, mystická strieborná, ružovo zlatá a špeciálna zelená. Zelenú farbu Huawei prízvukoval, vyzerá skutočne výnimočne.

P10 VS P10 Plus

Ako je už z minulého roka zvykom, predstavené boli dva modely, väčší Huawei P10 Plus a menší Huawei P10. Rozdiel medzi nimi nie je až tak diametrálny, ako sa mohlo očakávať. Najviditeľnejším odlíšením je, pochopiteľne, veľkosť zariadení, resp. ich displejov. Väčší – P10 Plus disponuje 5.5-palcovým IPS-NEO QHD displejom s rozlíšením 1440 x 2560 Px (hustota 534 ppi). Menší model – Huawei P1O má 5.1-palcový IPS-NEO Full HD displej s rozlíšením 1080 x 1920 Px (hustota – 432 ppi). V oboch zariadeniach je displej krytý ochranným sklom Gorilla Glass 5-generácie.

Procesor vlastnej produkcie a viaceré pamäťové vyhotovenia

Novinkou nie je ani to, že Huawei plne dôveruje procesorom vlastnej výroby, ktoré integruje do svojich vlajkocýh lodí. Minuloročný Procesor Kirin 955 sa dočkal „updatu“ a v oboch zariadeniach je použitý nový -osemjadrový procesor HiSilicon Kirin 960 (4 x 2.4 GHz Cortex A73 + 4 x 1.8 GHz Cortex A53). Grafický procesor je Mali-G71 MP8. V oboch zariadeniach je „použitý“ Android 7 Nougat – s vynovenou nadstavbou EMUI 5.1. Operačná pamäť RAM je v oboch zariadeniach 4GB, ak si však priplatíte, model P10 Plus môže mať až 6 GB RAM. Integrovaná pamäť je 64 GB (model P10) alebo 128 GB (model P10 Plus). Väčšieho zo súrodencov môžete kúpiť aj lacnejšie – v konfigurácii 4GB RAM / 64 GB ROM. Samozrejmosťou je aj podpora pamäťových kariet do max. kapacity 256 GB.

Huawei použil novú technológiu rozloženia LTE antén v oboch zariadeniach, čo by malo (musí) zlepšiť príjem signálu, ako aj zrýchliť prenos dát. Antény sú teraz štyri, dve vo vrchnej časti a dve v spodnej – LTE Quad antena. Novinkou je aj podpora 4.5G s rýchlosťou 600 Mbps. Batéria má kapacitu 3200 mAh (P10), čo je o 200 mAh viac, ako mal predchodca. V prípade väčšieho modelu (P10 Plus) je kapacita batérie 3750 mAh, čo je oproti predchodcovi o 350 mAh viac. Výrobca sľubuje, v oboch zariadeniach, výdrž batérie na úrovni dvoch dní plnohodnotného používania. Na to sme však zvedaví a preveríme to v redakčnom teste. Okrem toho nechýba novinkám rýchle nabíjane – vlastná technológia.

Vynovený duálny fotoaparát, na to je Huawei právom hrdý (už predchodca P9 je skvelý fotomobil, ale bolo to treba dotiahnuť dokonca)

Predchodcovia, model P9 a P9 Plus, disponovali špičkovým fotoaparátom, ktorý bol vyvíjaný v spolupráci so spoločnosťou Leica. Inak tomu nie je ani dnes. Novinky disponujú špičkovým duálnym fotoaparátom, ktorý dostal výrazné vylepšenia a my sme naňho veľmi zvedaví. Inovácia sa týka najmä monochromatického snímača, ktorý má rozlíšenie 20 MPx a sekunduje farebnému RGB snímaču, so zachovaným rozlíšením 12 MPx. Obrovskou a očakávanou novinkou je prítomnosť optickej stabilizácie fotoaparátu, ktorá nás potešila najviac. Nechýba ani nahrávanie 4K videa.

Clona, resp. svetelnosť objektívu dostala taktiež vylepšenie – model P10 Plus má clonu f/1.8 a menší model P10 má clonu f/2.2. Fotografie v zhoršených svetelných podmienkach by mali byť ešte o čosi lepšie, to však preverí až reálny test. Okrem hardvérových vylepšení je tu aj množstvo nových a vylepšených režimov pre fotenie portrétov s bokeh efektom – režim širokej clony. Fotoaparát dokáže sledovať pohybujúci sa objekt – 3D detekčná technológia, ktorá používa viac ako 190 identifikačných bodov pre rýchlejšie a presnejšie rozpoznanie jednotlivých objektov.

Predný fotoaparát so širokým záberom -100°

Predný fotoaparát má v oboch zariadeniach rozlíšenie 8 MPx – s clonou f/1.9. Taktiež dokáže automaticky rozpoznať to, že sa chystáte urobiť skupinovú fotografiu a prepne do širokouhlého režimu, ktorý má uhol záberu 100°. Huawei spolupracuje aj so spoločnosťou GoPro, s ktorou pripravili zaujímavú funkciu „Highlights“, ktorá automaticky generuje fotoalbumy alebo video príbehy. To všetko za pomoci rôznych šablón a pokročilých editačných funkcií – aplikácia GoPro Quik. Podobnú funkciu má napr. aj aplikácia OneDrive Cloud, ktorá vytvára používateľovi rôzne foto/video príbehy.

Cena a dostupnosť nových smartfónov:

Huawei P10 Plus:  6/128 GB – 799 Eur (dostupnosť od Apríla)

Technická špecifikácia – Huawei P10 Plus

Model Huawei P10 Plus
Operačný systémAndroid 7 Nougat + EMUI 5.1
Formát SIM karty Dual SIMNano SIM / áno – hybridný slot
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 GB alebo 6 GB / 64 GB alebo 128 GB
ProcesorHiSilicom Kirin 960
Grafický procesorMali G-71 MP8
Displej, počet farieb / Ochranné skloIPS-NEO LCD – 16 miliónov farieb / Gorilla Glass 5
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5″ QHD /  1440 x 2560 Px / 534 ppi
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 BLE / Wi-Fi a,b,g,n,ac / USB-C / áno / áno
Podpora sietíGSM / HSPA / LTE
Hlavný fotoaparát (RGB -Leica)12 MPx / f 1.8 / OIS / Automatické hybridné zaostrovanie / dual LED flash  / video: 2160p-30fps, 1080p-60fps
Hlavný fotoaparát (monochromatický – Leica)20 MPx, monochromatický
Predný fotoaparát8 MPx / f 1.9 / 100° (Full HD video)
Vymeniteľná batéria / kapacita / vlastnostinie / 3750 mAh / podpora rýchleho nabíjania (Huawei)
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]153.5 x 74.2 x 7 mm
Hmotnosť165 gramov
KonektorUSB-C 1.0
Odoľnosť voči vode a prachuneuvedené
Zvuk24-bit – 192kHz audio / Active noise cancellation
Farebné prevedeniaCeramic White, Dazzling Blue, Dazzling Gold,
Graphite Black, Mystic Silver, Rose Gold, Greenery
InéSnímač odtlačkov prstov / Vynovená technológia LTE antén – 4 antény v zariadení
Cena [EUR] /  Dostupnosť6 GB -128 GB – 799 Eur / od apríla 2017

Huawei P10: 4/64 GB – 599 Eur (dostupnosť od marca 2017)

Technická špecifikácia – Huawei P10

ModelHuawei P10
Operačný systémAndroid 7 Nougat + EMUI 5.1
Formát SIM karty Dual SIMNano SIM / áno – hybridný slot
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 GB  / 64 GB alebo 128 GB
ProcesorHiSilicom Kirin 960
Grafický procesorMali G-71 MP8
Displej, počet farieb / ochranné skloIPS-NEO LCD – 16 miliónov farieb / Gorilla Glass 5
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,1″ Full HD /  1080 x 1920 Px / 432 ppi
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 BLE / Wi-Fi a,b,g,n,ac / USB-C / áno / áno
Podpora sietíGSM / HSPA / LTE
Hlavný fotoaparát (RGB -Leica)12 MPx / f 2.2 / OIS / Automatické hybridné zaostrovanie / dual LED flash  / video: 2160p-30fps, 1080p-60fps
Hlavný fotoaparát (monochromatický – Leica)20 MPx, monochromatický
Predný fotoaparát8 MPx / f 1.9 / 100° (Full HD video)
Vymeniteľná batéria / kapacita / vlastnostinie / 3200 mAh / podpora rýchleho nabíjania (Huawei)
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]145.3 x 69.3 x 7 mm
Hmotnosť145 gramov
KonektorUSB-C 1.0
Odoľnosť voči vode a prachuneuvedené
Zvuk24-bit – 192kHz audio / Active noise cancellation
Farebné prevedeniaCeramic White, Dazzling Blue, Dazzling Gold,
Graphite Black, Mystic Silver, Rose Gold, Greenery
InéSnímač odtlačkov prstov / Vynovená technológia LTE antén – 4 antény v zariadení
Cena [EUR] /  Dostupnosť4 GB – 64 GB – 599 Eur / od marca 2017

Novinka číslo dva s číslom dva

Tou je dvojica inteligentných hodiniek s označením Huawei Watch 2 a Huawei Watch 2 Classic.  

„Spoločnosť Huawei sa snažila navrhnúť hodinky tak, aby čo najviac pripomínaly tradičné hodinky“

Nemôžme si pomôcť, ale podoba s novými hodinkami od Samsungu Gear S3 je veľká. A tak niet ani pochýb o tom, že vyzerajú skutočne dobre. Sú väčšie, krajšie a ponúkajú viacero funkcií, ktoré predchádzajúci model nemal. Výrobca ich označuje ako „športové 4G hodinky„. To naznačuje, že majú podporu e-SIM alebo klasickej NANO SIM, duálne riešenie je skutočne výborné, nakoľko e-SIM je zatiaľ v plienkach (nechýba ani zabudovaná anténa). Integrácia tejto funkcionality ich robí samostatnými – nezávislými od telefónu. K výbornej, možno hovoriť aj o nadštandartnej, výbave sa pridáva NFC, GPS + Glonass s aktívnym sledovaním polohy, vode a prachu odolnosť – IP68, snímač srdcového tepu alebo počúvanie offline hudby cez hlasný reproduktor. Novinkou je aj integrovaný a prispôsobený Google asistent, a taktiež možnosť platby s hodinkami. 

Základná špecifikácia hodiniek

Amoled displej má veľkosť 1.2-palca a rozlíšenie 390 x 390 Px (326 ppi). Ciferník má celkovú a dostačujúcu veľkosť 42 mm. Hodinky pracujú s vynoveným OS Android Wear 2. Procesor je už tradične Qualcomm Snapdragon, ale s vynovením – Wear 2100, ktorému sekunduje 768 MB operačnej pamäte RAM. Integrovaná pamäť má bežnú kapacitu 4 GB. Kapacita batérie je 42O mAh a výdrž by mala dosahovať 2 dni aktívneho používania – na nabíjanie je nutné použiť špeciálnu kolísku z balenia. Novinkou je zaujímavá funkcia šetrenia, ktorá vypne všetky inteligentné vlastnosti hodiniek. Displej sa prepne do monochromatického režimu a bude zobrazovať iba čas. V tomto režime by mala batéria vydržať až 25 dní. Zaskočilo nás len to, že šasi hodiniek sú z plastu – športová verzia a verzia Classic je kombinácia kovu a plastu.

Cena a dostupnosť (začiatok apríla):

Huawei Watch 2 (bez podpory LTE): 329 Eur

Huawei Watch 2 (LTE): 349 Eur

Huawei Watch 2 Classic (LTE): 399 Eur

Verzia SPORT

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE