No, začalo to tak pred viac ako dvoma rokmi. Vtedy Samsung v San Franciscu ukázal úplne prvú verziu Galaxy Fold a nám vtedy padla sánka. Naozaj bol na svete telefón, ktorý mal skladací displej. Asi o mesiac na to svoje skladacie želiezko v ohni ukázal na MWC v Barcelone Huawei a ako tretí sa do partie pridala Motorola so svojím znovu objaveným modelom Razr. Presne o tomto telefóne si v tomto článku povieme viac.

Na jeho predstavení sme boli na konci minulého roka v Londýne. Pri typicky zlom svetle, ktoré zvyknú výrobcovia telefónov používať sme vtedy len ťažko dokázali zistiť ako ten telefón vlastne funguje. Nám sa vtedy podarilo vybaviť si výnimku a telefón sme dostali na svetlo božie a tak sme si mohli pozrieť jeho detaily.

Skladanie Motorola Razr vás bude baviť. Veľmi

Skladanie Motorola Razr vás bude baviť. Veľmi!

Aj tak je to však niečo iné, ako keď máme telefón reálne na testy a môžeme si s ním robiť to, čo chcete. Tak sa stalo asi pred 10 dňami. Vtedy sme aj presne pochopili, prečo Motorola dlhšie čakala s okamihom, keď nám ho dá na testy. Čakalo sa totiž na Android 10. Práve tento operačný systém a priama spolupráca Motorola a Google dala tomuto skladaciemu telefónu naozajstný zmysel. Poďme ale po poriadku.

Dodávka telefónu je v šikovnej krabici, ktorá slúži ako držiak a zosilňovač zvuku

Dodávka telefónu je v šikovnej krabici, ktorá slúži ako držiak a zosilňovač zvuku

Jeden port na všetko

Motorola Razr je telefón postavený na procesore Qualcomm Snapdragon 710, k tomu 6 GB RAM a 128 GB pamäťového priestoru. Výrobca potreboval šetriť každý milimeter, aby urobil telefón extra kompaktný a v zloženom stave sa dal vložiť do vrecka. Nečakajte teda 3,5 mm jack alebo šachtu pre microSD kartu. Nič z toho tu nie je, je tu len USB-C port. Ten je na všetko – nabíjanie, prepojenie s počítačom, na slúchadlá a tiež na externý mikrofón.

Jediný port na Motorola Razr je USB-C port

Jediný port na Motorola Razr je USB-C port

Teda konkrétne len na jedno vec z toho v jednom čase. Obeťou minimalizácie sa stal aj slot na SIM kartu, tento telefón je len a výhradne pre eSIM. Našťastie, Orange a O2 už predstavili eSIM, teda nie je to problém, ak chcete používať tento telefón na Slovensku.

eSIM je lístoček s QR kódom, ktorý si načítate pri nastavovaní telefónu a funguje to skvele. Odteraz veríme, že eSIM je budúcnosť. Pozor, ten lístoček s QR kódom nestratiť, pri prechode napr. iný telefón ho budete potrebovať. Teda ešte raz, Motorola Razr má USB-C port a hotovo, vybavené.

6,2-palcový displej v rozloženom stave

6,2-palcový displej v rozloženom stave

Dva displeje

Ďalej je tu samotný skladací displej s uhlopriečkou 6,2 palca. Verte nám, že to budete skúšať skladať stále dookola. Funguje to skvelo, radosť sledovať prešpekulované ohnutie v kĺbe. Najlepšie je to vidieť na videu, ktoré sme s týmto telefónom pripravili.

Pri skladaní sa displej mierne vtlačí do vnútra a získate pocit, že toto môžete vydržať na pár rokov používania. Po otvorení je to  normálny displej, s ktorým spracujete ako s každým iným. Keď však pozorne prechádzate po displeji prstom, zistíte kde presne je spomínaný kĺb.

Čerešničkou na torte je pri používaní tohto telefónu predný displej. Ten má uhlopriečku len 2,7 palca a v ňom je skrytá sila tohto telefónu. Razr je totiž stelesnením toho, že telefón môže byť malý vtedy, keď to chceme a veľký vtedy, keď to naozaj potrebujeme.

Mini Android

Tento 2,7 palcový displej totiž funguje ako miniatúrny telefón s Android 10 na palube. Teda do istej miery. Ale dosť na to, aby ste vedeli reagovať na svoje okolie bez toho, aby ste tento telefón museli otvoriť. Tým jednak šetríte veľký displej (keďže ho neotvárate) a jednak vaše reakcie na vonkajšie podnete prichádzajú rýchlejšie.

ďalší obsah dodávky

Ďalší obsah dodávky Motorla Razr

V dodávke nájdete v luxusnom puzdre aj napájací adaptér, USB-C kábel, redukciu USB-C na 3,5 mm jack a kvalitné slúchadlá s USB-C pripojením.

Ako to vlastne funguje?

Stačí prejsť pred malým displejom rukou alebo chytiť telefón do ruky. Objavia sa informácie o čase a dátume, ale aj ikony vybraných aplikácií s tým, že po dotyku prsta na nich sa ma displeji zobrazí náhľad detailu správy.

Displej s náhľadom správ

Displej s náhľadom správ

Konkrétne vidíte náhľad správ z Gmailu, Outlooku, Facebooku, WhatsApp a podobne. Ak telefón odomknete napr. dotykom prsta na snímači odtlačkov vznikne spomínaný mini telefón s Android 10 a vy si môžete pozrieť ešte bližší detail správy v tzv. karte.

Mini Android 10 na Motorola Razr

Mini Android 10 na Motorola Razr

Aj s odpovedaním na správu cez klávesnicu

A pozor – na niektoré správy aj odpovedať. Napr. na SMS alebo WhatsApp správy a to priamo z malého displeja a s dotykovou QWERTY klávesnicou. To tu ešte nebolo a je to jasný dôkaz, že skladacie telefóny majú svoj význam. Motorola to s ovládaním na prednom displeji dotiahla zatiaľ najďalej. Navyše aj na prednom displeji fungujú gestá a môžte si vytvoriť aj panel pre skratky na rýchle volanie. Áno, z predného displeja sa dá odpovedať na prijať prichádzajúci hovor a aj telefonovať. Dokonca je tu aj klávesnica, aby ste mohli zadať telefónne číslo ešte nezapamätaného kontaktu. Ešte pripomeňme, že napr. pre WhatsApp dostane odosielateľ správu o prečítaní správy až vtedy, keď si ju pozriete v plnom detaile a nie vtedy, keď použijete len rýchly náhľad na správu.

Plný detail správy na karte Outlook

Plný detail správy na karte Outlook

Predný či zadný fotoaparát? Všetko v jednom

Špecialitou je fotoaparát. Ten hlavný  má rozlíšenie 16 Mpx, čo prirodzene nie je dnes žiadny rekord. Fotí dobre, ale Motorola Razr kandidát na najlepší fotomobil na svete určite nie je. Dôležité je to, že aj fotiť môžete z predného displeja a fotoaparát zvolíte gestom alebo Moto akciou (otáčaním telefónu v dlani). Takto sa tiež dá spustiť aj svetlo.

Okrem hlavného fotoaparátu na vonkajšej strane telefónu (ale pritom sa s ním dajú robiť selfie fotky) existuje aj vo vnútri pri skladacom displeji aj ďalší 5 Mpx fotoaparát. Ten sa využíva napr. pri video konferencii. Škoda, že Razr nevie samostatne držať displej v zloženom stave v ľubovolnom uhle ako to vie napr. Samsung Flip. Tam sa táto vlastnosť dá použiť namiesto statívu.

Selfie fotka so zadným fotoaparátom

Selfie fotka so zadným fotoaparátom

Ako ďalšie príslušenstvo si môžete kúpiť puzdro pre tento telefón. To je kožené a umožňuje telefón používať v zloženom stave.

Poctivé kožené puzdro na Motorola Razr

Poctivé kožené puzdro na Motorola Razr

Celkovo je ale Razr jasným ukazovateľom ďalšieho vývoja skladacích telefónov a budeme jeho ďalší vývoj detailne sledovať. Napr. treba dobudovať systém kariet pre viac aplikácií, nám osobne chýba takýto výstup napr. z kalendára.

Cena: 1560 eur

Zapožičal: Motorola

Ďalšie fotky

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.