Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Informačno-predajné miesto (IPM) na odpočívadle Milhosť na košickej R4 je v prevádzke už približne mesiac, slávnostne ho NDS otvorila a sprístupnila pre motoristov 16. decembra minulého roka.

Za tento čas sa tu predalo skoro 2500 elektronických diaľničných známok. Ide o piate IPM v poradí, ďalšie IPM sa nachádzajú na hranici s Českou republikou v Brodskom, na hranici s Maďarskom v Čunove, na hranici s Rakúskom v Jarovciach a na hranici s Poľskom v Skalitom. Informačno-predajné miesto je súčasťou obojstranného odpočívadla. Odpočívadlo do významnej miery pomáha aj kamionistom, tí si dostupné služby odpočívadla pochvaľujú.

Odpočívadlo disponuje v celkovom meradle 137 parkovacími miestami. Súčasťou pravej strany odpočívadla je 20 parkovacích miest pre kamióny, 6 pre autobusy či karavany a 34 pre osobné autá.  Na ľavej strane je 41 miest pre kamióny, 6 pre autobusy a karavany a 30 pre osobné motorové vozidlá.

Naďalej pracujeme aj na zvyšovaní komfortu odpočívadla. V dohľadnej dobe by tu mali pribudnúť aj automaty na kávu a občerstvenie. Keď sa zlepší počasie a prídu teplejšie dni, takisto si motoristu viac užijú aj doplnkové služby odpočívadla, ako sú detské ihrisko, relax zóny či zóny oddychu.

Inovatívny spôsob kontroly kamiónov

Odpočívadlo zohráva veľmi významnú rolu pri kontrole kamiónov hneď v prihraničnej oblasti, keďže je umiestnené pri vstupe na územie SR zo susedného Maďarska. Inovatívny spôsob ich kontroly (či už váhy alebo funkčnosti bŕzd) pomáha prechádzať poškodeniu a nadmernému zaťaženiu našich ciest.

Otázky na NDS

  • Dá sa na odpočívadle Milhosť kúpiť aj maďarská diaľničná známka?
    • V rámci oficiálnych informačno-predajných miest NDS preváda iba slovenské diaľničné známky, avšak na odpočívadle Milhosť v smere z Košíc do Miskolcu sa dá zakúpiť aj maďarská diaľničná známka. Diaľničná známka k našim južným susedom sa dá kúpiť aj pri výjazde smerom do Tornyosnémeti na starom hraničnom priechode na maďarskej strane a ďalšou možnosťou je prvé odpočívadlo Szent Erzsébet.
  • Sú na odpočívadle dostupné aj sprchy?
    •  Áno, v rámci budovy odpočívadla kamionisti môžu využiť aj túto službu a osviežiť sa pred ďalšou cestou.

Výstavbu odpočívadla NDS spustila začiatkom roka 2021. Zmluvná cena stavby je necelých deväť miliónov eur bez DPH, pričom projekt je financovaný zo štátneho rozpočtu. Celková dĺžka stavby je 1,1 kilometra a odpočívadlo tvorí viac než 35 000 štvorcových metrov spevnenej plochy. Stavba má dokopy takmer 30 stavebných objektov. Súčasťou odpočívadla bude aj kamerový systém, ktorý zvýši bezpečnosť pre stojace nákladné autá aj z pohľadu ochrany prevážaného tovaru.

Značky: