Projekt postupne napreduje, dokončený bude v apríli 2017.

Fakulta informatiky Paneurópskej vysokej školy realizuje spoločne so slovenskými a ukrajinskými partnermi inovatívne aktivity pre vzdelávanie študentov na stredných školách. Projekt sa nazýva InovEduc a FI PEVŠ s partnermi v rámci neho vytvárajú digitálne 3D modely 14 pamiatok z východného Slovenska a 10 pamiatok z Ukrajiny.

Modely budú využité v školskej výučbe. Zároveň budú dostupné aj pre širokú verejnosť vo forme webovej stránky, mobilnej aplikácie s podporou virtuálnej a rozšírenej reality a takisto aj vo verzii pre inteligentné tabule.

Podľa RNDr. Jána Lacka, PhD., je virtuálna realita vhodným médiom, ktoré môže priniesť študentom a používateľom pridanú hodnotu, ukázať im niečo viac. V kombinácii so zvukmi a textovými informáciami totiž modely prinesú interaktívny zážitok. Takisto bude možnosť rozobrať jednotlivé stavby na úplné základy a pochopiť tak, ako sa stavby stavali a čo ich tvorí.

Pri príprave modelov sa zaznamenalo viac ako 180 GB dát

Používajú najnovšie technológie

V rámci zhotovovania 3D modelov sa nasnímalo viac ako 180 GB dát. Študenti FI PEVŠ používali okrem klasickej techniky aj drona DJI Phantom a 360-stupňovú kameru Samsung Gear 360. Modely tvoria v 3ds Max, k dispozícii majú najnovšie okuliare virtuálnej reality HTC Vive, Oculus Rift či Samsung Gear VR, pre ktoré aplikácie optimalizujú. Z pohľadu bežného používateľa však bude dostupnejšie využitie rozšírenej reality. Modely si vďaka tomu budete môcť pozrieť prostredníctvom tabletu či smartfónu a to aj bez ďalšieho príslušenstva. Projekt využíva platformu Vuforia.

Projekt má byť sfinalizovaný v apríli 2017. Okrem 24 modelov ponúkne aj modulárny systém, ktorý umožní ďalšie rozširovanie obsahu študentami stredný škôl. Tí budú môcť v prípade záujmu pridávať aj ďalšie modely.

Pri tvorbe modelov sa použili aj moderné technológie. 360-stupňové kamery, drony. Výsledok si pozriete vo virtuálnej aj rozšírenej realite

Digitalizované pamiatky

Slovenská republikaUkrajina
Židovský cintorín TopoľaŽidovský cintorín, Užhorod
Gréckokatolícky drevený chrám sv. Archanjela Michala, TopoľaDrevený chrám Kostrina
Pravoslávny drevený chrám sv. Archanjela Michala, Ruský potokDrevený pravoslávny chrám Danilovo
Hrad ZborovHrad Nevice
Tokajská pivnica – Takáč, Veľká TŕňaPivnice Seredné
Kaštieľ HumennéHrad Užhorod
Ľudová architektúra dom – Humenné, skanzenZaričevo, Lemkivska sadiba
Viadukt Hanušovce n/TopľouLisičevo – vyhňa
Kostol Veľká TŕňaÚdolie narcisov
Bardejovské suburbium, synagógaHorjanská rotunda
Drevený chrám Hrabová Roztoka
Drevený chrám Šmigovec
Drevený chrám Inovce
Zubor

Ďalšie informácie k projektu „InovEduc“ nájdete na stránke: http://www.vlada.gov.sk/20499/prirodne-a-kulturne-pamiatky-pomedzia-slovenska-a-ukrajiny-aj-v-3d/

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit