Končiaca podpora aktualizácií pre smartfón Galaxy S8 nemusí znamenať úplný koniec telefónu.

V čase keď je séria S8 / S8+ / Note 8 zaradená do štvrťročného cyklu aktualizácií to znamená, že Samsung sa následne po tom, nebude telefónu ďalej venovať. Web XDA upozornil na fakt, že namiesto štandardného rozhrania od Samsungu si môžete nahrať systém LineageOS 18.1, ktorý má jadro na Androide 11.

Zároveň ale upozorňuje, že nahrať súbor s ROM nie je tak jednoduché pre čipsety so Snapdragonom. Je to kvôli odlišnému spôsobu ochrany práve pred zmenou systému. Takto vlastne Samsung chráni autenticitu svoje zariadení.

Predpokladáme, že vo vašom zariadení tohto typu bude procesor Exynos, keďže tieto čipsety boli v zariadeniach vyhradené pre náš lokálny trh. Linky na popisoch zariadení v tomto článku vedú na jednotlivé fóra na webe xda-developers. Tu sa dozviete, ako si nainštalovať ROM súbor do vášho zariadenia. Pred samotnou inštaláciou budete musieť použiť nástroj TWRP a mať odomknutý bootloader.

V takejto zámene nemusia byť dostupné všetky funkcie ako na nových smartfónoch. Tým, že ide vždy o potrebu mať k softvérovým funkciám aj odpovedajúci hardvér, závisí na vybraných modeloch, čo presne nebude fungovať. Väčšinou ide o funkcie napojené na snímače, prípadne na iný typ displeja. Občas sa ale o slovo hlásia problémy s Wi-Fi alebo zdieľaním internetu, to však nie je pravidlom.

Súčasťou zmeny ROM býva aj zálohovanie tej aktuálnej. Avšak, ak nie ste v týchto činnostiach zbehlý, odporúčame zvýšenú opatrnosť. Aj keď budete mať zálohu vášho smartfónu, nemusí sa vám ho podariť obnoviť do pôvodného stavu.

Zdroj: XDA

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G vs. Galaxy S20+: Ktorý sa oplatí viac?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.